Mens krigen raser i Ukraina, Europa opplever en energikrise på tur inn i vintermånedene og en tredjedel av Pakistan ligger under vann, er det fort gjort å glemme at mange har det ille også i Norge.
– Det er helt forferdelig å bo i Norge nå, blir vi påminnet.
Er det de som sliter med skyhøye strømpriser, tidenes prisvekst på matvarer eller renteøkninger som kommer tett som hagl som har fått nok? Ikke akkurat.
Røkke har over tiår bygget opp en av Norges aller største formuer, med god hjelp av naturressursene våre (olje, gass og fisk).
Det er eiendomsmilliardær Torstein Tvenge som tar bladet fra munnen i kjølvannet av Kjell Inge Røkkes varslede exit til Sveits. Tvenge er blant de største aksjonærene i Røkke-systemet og eier aksjer i Aker ASA for 778 millioner kroner. Bakgrunnen for kraftutbruddet er visstnok skattenivået i Norge.
Men: Hvor ille står det så til med skattenivået i Norge?
Røkke har over tiår bygget opp en av Norges aller største formuer, med god hjelp av naturressursene våre (olje, gass og fisk) og kompetent arbeidskraft som har fått sin utdanning finansiert av fellesskapet. Skattelistene viser en netto formue på 19,6 milliarder kroner i 2020, en økning på én milliard siden 2018 og en økning på hele ti milliarder (mer enn en dobling) siden 2015.
Den reelle formuen er imidlertid langt større enn den du finner i skattelistene, blant annet fordi en rekke formuesobjekter har betydelig lavere verdifastsettelse enn 100 prosent, gjeld er fratrukket, samt at milliardærene gjerne bruker selskapene sine til å planlegge seg bort fra skatteregningene.
Kan det virkelig være slik at grensen for når det blir ulevelig i Norge går et sted mellom 0,85 og 1,1 prosent?
Kapital anslo for eksempel at Kjell Inge Røkke i 2018 hadde en reell formue på 39,9 milliarder kroner, rundt 200 prosent mer enn ligningstallene viste. Røkke betalte 158 millioner kroner i skatt dette året, tilsvarende 0,85 prosent av ligningsformuen eller 0,4 prosent av Kapitals anslag. Det høres ikke avskrekkende ut.
Når Røkke nå setter kursen mot skatteparadiset Sveits, følger han i fotsporene til blant annet milliardæren Kjartan Aas, som forlot moderlandet fordi – Det går ikke an å bo i Norge sånn som det er nå, og verre skal det bli.
Rene ord for pengene der altså, men hva er det som plutselig har blitt så dramatisk mye verre, at det skremmer milliardærene ut av landet? Jo, etter regjeringsskiftet i fjor ble formuesskattesatsen jekket opp til 1,1 prosent for de høyeste formuene, altså samme nivå som i perioden 2005-2013.
Kan det virkelig være slik at grensen for når det blir ulevelig i Norge går et sted mellom 0,85 og 1,1 prosent?
Det kan synes hyggeligere å motta krisehjelp fra fellesskapet enn å bidra til det.
Det høres usannsynlig ut. Kjell Inge Røkkes ligningsformue var 11,8 milliarder kroner i 2013, opp fra 1,2 milliarder kroner i 2004. Det var med andre ord mulig å bli usannsynlig rik i Norge til tross for skattenivået og det var mulig å tidoble formuen gjennom drøye to regjeringsperioder med 1,1 prosent formuesskattesats.
Kjell Inge Røkkes Aker var attpåtil hovedarkitekten bak den famøse oljeskattepakken som ble gitt til bransjen da oljeprisen opplevde en dupp under koronanedstengningen i 2020. To år og en femdobling av oljeprisen senere takker Røkke for seg og flytter til Sveits over en skattesats på 1,1 prosent. Det kan synes hyggeligere å motta krisehjelp fra fellesskapet enn å bidra til det.
For framtiden får vi håpe folk får penger nok til å leve gode liv i Norge, men ikke så mye at de ikke har råd til å bli.
Kommentarer