FOTO: NRK/Skjermdump

Norske milliardærer er misunnelig på skatteparadiset Sverige

Tvunget til å flykte fra hjemlandet i all hast.

For et drøyt år siden måtte Jens Rugseth i all hast samle sammen eiendelene sine og flykte fra hjemlandet Norge. Tilfluktslandet ble et annet fjellrike i Europa: Sveits.

Bekymret vandrer han rundt i sitt nye tilfluktssted.

– Det er vanskelig å selge biler hjemme i Norge nå, slår han fast i radioprogrammet Konflikt på P1.

Sveits har nylig sett en ny type flyktningbølge. Men det er kanskje ikke en vanlig type flyktninger. Det er en bølge av mennesker som ikke flykter fra bomber.

Men han kunne like gjerne ha rømt til Sverige.

Rugseth og hans milliardærvenner flykter fra den norske formuesskatten. Totalt dreier det seg om 60 personer. Han kaller seg selv skatteflyktning. Når reporteren spør ham hvor mye penger Rugseth sparer årlig, svarer han:

– Rundt 15 millioner kroner.

15 millioner kroner årlig. Det er det den norske milliardæren Rugseth slipper unna å betale i formuesskatt.

 

Misunnelig på Sverige

Men han kunne like gjerne ha rømt til Sverige. Rugseth er misunnelig på Sverige og forteller om hvordan de svenske skattereglene for bedriftseiere er blant de beste i verden. Hadde Rugseth og hans milliardærvenner flyttet til Sverige i stedet, hadde de måttet fortsette å betale formuesskatt i Norge i tre år fordi Sverige ikke har noen formuesskatt.

Det er grunnen til at de flytter til Sveits. De har en formuesskatt der, men den er veldig lav. I motsetning til formuesskatten i Norge, som ble hevet fra 0,85 prosent til rundt 1 prosent.

– Vi (Sverige) er det landet i den vestlige verden som har senket skatten på formuen mest. Vi har fjernet eiendomsskatt, formuesskatt, arveavgift og skatt på gaver, sier økonomijournalist Andreas Cervenka i programmet.

 

2.418 milliarder kroner

Cervenka viser til en rapport fra Bank for International Settlements som konkluderte med at å senke skatter på arbeid og heve skatter på kapital, bidrar til mindre økonomisk ulikhet. Debatten om skattlegging av kapital i Sverige har vært minimal fordi Sverige har hatt et høyreflertall i Riksdagen siden 2006.

I sin bok “Greedy Sweden” beskriver Cervenka hvordan Sverige har opplevd en eksplosiv vekst av milliardærer: 1700 prosent økning av milliardærer mellom 1996 og 2021 og 3000 prosent økning i deres eiendeler. 82 svenske dollarmilliardærer eier til sammen 2.418 milliarder.

I lys av den svenske velferdskrisen og antallet svenske milliardærer, er det vanskelig å ikke føle sinne over at det ser ut til å være ganske mye kapital som ikke beskattes hardere.

Den svenske høyresiden har gjort en dyktig jobb med å få vanlige folk til å tro at deres politikk gagner dem. Ved valget i 2022 stemte 44,3 prosent av arbeidsvelgerne på S, V eller MP. De av oss som har holdt på en stund, husker nok Moderatenes valgslagord før valget i 2006, «Det nye arbeiderpartiet».

Samtidig yter ikke opposisjonen for høylytt motstand i spørsmålet om kapitalskatt. I forrige ukes Agenda sa Magdalena Andersson at S er åpne for å diskutere hvilke kapitalskatter som kan heves. Åpen for å diskutere. Hva det nå betyr.

 

Velferd ingenting for Rugseth

Rugseth forteller i programmet at det er greit for ham å bo i Sveits fordi han ikke trenger så mange offentlige tjenester. Velferd er ingenting for ham.

I lys av den svenske velferdskrisen og antallet svenske milliardærer, er det vanskelig å ikke føle sinne over at det ser ut til å være ganske mye kapital som ikke beskattes hardere.

Til tross for at flyktningen Rugseth har problemer med å selge sin Aston Martin hjemme i Norge, ser han ut til å ha funnet en nødløsning på problemet i sitt nye hjemland.

Han har kjøpt seg en Porsche.

Teksten ble først publisert på Nya Mitten. Oversatt fra svensk.