Laial Janet Ayoub
FOTO: Siw Pessar

Seks grunner til at kvinner er sykere enn menn

Hvis vi ønsker at kvinner får lavere sykefravær, må vi drive forebygging i stedet for brannslukking.

Hvorfor er kvinner mer sykemeldte enn menn?

Det finnes ikke et enkelt svar på det og selv om politikere og samfunnsdebattanter de siste årene har hatt mange diskusjoner om hva som skal til for å få kvinner tilbake på arbeidsplassen, mener jeg at de diskuterer brannslukking istedenfor forebygging.

Sannheten er at kvinnenes liv er mye mer kompliserte enn menns og at vi utsettes for mange faktorer som gjør at vi er mer sykemeldte. Det er rimelig å anta at utfordringene kvinner står i, er med på å forklare hvorfor de er mer sykemeldte enn menn. Vi trenger forskning som undersøker dette nærmere!

Hvert fjerde drap som begås i Norge, er partnerdrap og ofrene er oftest kvinner.

Skal vi få kvinnene tilbake i arbeid, må vi jobbe for å løse i problemene kvinner står i. Det hjelper ikke med politikere på TV som maler et bilde av giddeløse kvinner. Ei heller hjelper det med trusler om kutt i sykelønnsordninger. Problemene er langt mer alvorlige og krever handlekraft og målrettet arbeid fra de som styrer landet. Her er noen av utfordringene vi er nødt til å gjøre noe med:

1: Vold mot kvinner. 1 av 10 kvinner har opplevd alvorlig fysisk vold fra partner eller eks-partner. Hvert fjerde drap som begås i Norge, er partnerdrap og ofrene er oftest kvinner.

Omtrent 2000 voksne mennesker oppholder seg på krisesenter hvert år, hovedsakelig kvinner. En rapport fra SSB viser at antall overnattingsdøgn på krisesentrene økte med 5 prosent fra 2022 til 2023. Vold er et folkehelseproblem og studier viser at de som har opplevd vold har høyere forekomst av angst, depresjon, PTSD og psykisk uhelse.

2: Voldtekt. 1 av 5 norske kvinner rapporterer å ha blitt utsatt for voldtekt minst én gang.  Halvparten av kvinnene som er voldtatt, ble voldtatt før de fylte 18 år. Overgrepsmottak over hele landet rapporterer om voldtekstutsatte som søker hjelp. Tallene fra Oslo i 2023 viste at det var 748 voldtekstutsatte som ba om hjelp. Dette er en økning på 70 prosent og økningen gjelder alle aldersgrupper.

Ifølge en rapport fra Riksadvokaten blir 80 prosent av alle anmeldte voldtekter i Norge henlagt, og kun 1 av 10 voldtektssaker ender med fellende dom. Politiet selv sier at de kun kjenner til 1 av 5 saker. Det vil si at 4 av 5 voldtekter ikke blir anmeldt.

Er det da rart at kvinner blir sykemeldte?

3: For lite forskning kvinner og kvinners helse. Det meste som finnes av medisinsk kunnskap, er bygd på studier gjort på mannlige kropper. På grunn av den manglende kunnskapen om typiske kvinnesykdommer eller sykdommer som rammer flest kvinner, får ikke kvinner alltid riktig diagnose, behandling eller hjelp. Det er dog ikke bare kvinnespesifikke sykdommer som er utfordringen.

Det er helt åpenbare biologiske forskjeller mellom kvinner og menn, og dermed har kvinner og menn også ulike symptomer på samme sykdom eller kan reagere annerledes på medisiner. Tall fra levekårsundersøkelsen om helse fra SSB i 2020 viser at det har vært en økning i psykosomatiske plager blant unge kvinner i alderen 16–24 år. Samme undersøkelse viser at rundt 40 prosent av kvinner har vært plaget av smerter i kroppen de siste tre månedene.

På toppen av dette, er kunnskapen som i dag finnes om kvinners kropp og helse, ikke lett tilgjengelig og dermed har ikke kvinner tilgang til informasjon som kan være viktig for dem. Er det da rart at kvinner blir sykemeldte?

Kvinner pålegges altså større pårørendeansvar og yter mer uformell omsorg enn menn.

4: Pårørende. En studie av rehabiliteringsprosesser viste at både helsepersonell og andre tjenesteytere forventer mer av kvinnelige pårørende enn mannlige pårørende, både når det gjelder hva de skal få til av oppgaver, men også at de skal bruke mer tid på å være til stede for den som trenger hjelp. Kvinner pålegges altså større pårørendeansvar og yter mer uformell omsorg enn menn. På sikt fører dette til helseutfordringer, både fysisk og psykisk.

5: Jenter og kvinner hetses på sosiale medier oftere enn gutter og menn. I tillegg mottar jenter og kvinner mange flere nedverdigende meldinger om deres kropp og utseende. Hatefulle ytringer og krenkende kommentarer gjør at kvinner blir mer forsiktige i hva og hvordan de ytrer seg, som altså innskrenker kvinners ytringsfrihet, men det fører også i noen tilfelles med seg psykiske belastninger. Undersøkelser viser at 43 prosent av norske jenter på 16 år er misfornøyde med egen kropp. Ifølge Folkehelseinstituttet er det til enhver tid ca. 50 000 kvinner i Norge som har spiseforstyrrelser. Det påpekes at kroppspresset er økende grunnet idealene som presenteres på sosiale medier.

Vi må ta på alvor at noen livsbelastninger rammer kvinner hardere enn menn.

6: I gjennomsnitt har kvinner lavere lønn enn menn. Ja, dette gjelder også i Norge! Det er flere kvinner enn menn som jobber deltid (35 prosent kvinner mot 16 prosent menn) og det er flere menn som har lederstillinger. Kvinner tjener 88 prosent av det menn tjener, dels fordi det er flere menn som har de høyere stillingene, men også fordi kvinner er overrepresentert i offentlig sektor, der lønnene generelt er lavere enn i privat sektor. Når kvinner må jobbe deltid, pålegges de gjerne kveldsskift og helgeskift. For kvinner med barn, pårørendeansvar eller sykdom, blir arbeidslivet på sikt da en belastning.

Det er mange ulike årsaker som påvirker kvinners helse og vi må ta på alvor at noen livsbelastninger rammer kvinner hardere enn menn. Kvinnekroppen har lenge vært medisinsk ignorert eller i beste fall, blitt sett på som en “liten mannekropp”. Begynner vi å arbeide med å løse disse utfordringene nå, så er jeg sikker på at vi vil se stadig flere kvinner vende tilbake til arbeidsplassen sin.