FOTO: Tegning: Egil Nyhus / NTB

Skandaleåret 2020: Pretzler, etterlønn, Sting og teppefall for Trond Giske

Korona har bidratt til at vi har fått et etterlengtet pusterom etter to skandaletunge år i norsk politikk. Men helt skandalefritt har det ikke vært.

Mens 2018 og 2019 var preget av en rekke politiske skandaler i Norge, vil nok skandaleåret 2020 kun bli husket av spesielt interesserte. Likevel kan heller ikke en global pandemi skape et helt skandalefritt år: Året vi nettopp la bak oss ga oss siste akt i Trond Giske-sagaen, en ny runde med etterlønn, litt Sting til maten og, ikke minst, uhorvelige mengder pretzler.

 

Geir Inge Sivertsens etterlønnssak

Vi hadde bare skrevet februar da den første statsråden måtte gå av etter en skandale. Den ferske fiskeriministeren Geir Inge Sivertsen havnet i alvorlig trøbbel på grunn av flere overtramp i forbindelse med etterlønn og mangelfull rapportering av verv. Først ble det kjent at han hadde fått 120 000 kroner i etterlønn mens han hadde gått direkte over i ny jobb som statssekretær i Fiskeridepartementet i november året før. I søknaden om etterlønn til lokalpolitikerne i Lenvik kommune hvor han var ordfører, oppga han imidlertid at han ikke skulle begynne som statssekretær før 1. januar 2020. Sivertsen ble for øvrig forfremmet til statsråd i slutten av januar i forbindelse med at Fremskrittspartiet forlot regjeringen.

Om Sivertsen ikke allerede hadde en dårlig sak, ble det neppe bedre av at han serverte halvsannheter under skandalen i tillegg

Til tross for at Sivertsen først sa at han hadde sagt fra seg alle verv da han ble statssekretær i november 2019, viste det seg også at han hadde skrevet under på selskapsdokumenter i kraft av å være styreleder i et byggefirma. Om Sivertsen ikke allerede hadde en dårlig sak, ble det neppe bedre av at han serverte halvsannheter under skandalen i tillegg. Dagens Næringsliv kunne også melde at Sivertsen fremdeles sto oppført med flere styreverv godt inn i 2020, flere måneder etter at han ble statssekretær.

Enden på visa ble at Sivertsen trakk seg som fiskeriminister 28. februar – fem uker etter at han tiltrådte som statsråd. Det er bare Terje Rød-Larsen (som må sies å ha hatt et skandaleår i 2020, han også) som har måtte gå av raskere som statsråd etter en politisk skandale. Ironisk nok søkte Sivertsen om etterlønn også etter statsrådsavgangen, men ble bare tilgodesett med én måneds etterlønn, mot de tre månedene han søkte om.

 

Torbjørn Røe Isaksens nesten-skandale på Sting-seminar

Først da smittetallene var nedadgående mot slutten av april kunne vi se konturene av en ny skandale i norsk politikk. I forbindelse med at VG ettergikk ansettelsen av den nye sjefen for Oljefondet, Nicolai Tangen, kom det fram at daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde deltatt på et seminar i regi av nettopp Nicolai Tangen i Philadelphia året i forveien. På det innholdsrike programmet fant vi blant annet artisten Sting og jazzartisten Greogry Porter.

Røe Isaksen deltok på seminaret som næringsminister, og departementet dekket reise og hotell. Måltidene på seminaret ble imidlertid dekket av Tangen, og dette hadde ikke blitt meldt inn til Stortingets gaveregister. Først etter at VG tok kontakt, ble det meldt inn. Det viste seg også at departementets fagavdeling ikke anbefalte Røe Isaksen å delta på seminaret. Deltakelsen på seminaret var heller ikke å finne i ministerens offisielle program.

Denne saken kunne fort utviklet seg til å bli en skandale, men god håndtering av Torbjørn Røe Isaksen skal ha en god del av æren for at saken ikke ble større

Denne saken kunne fort utviklet seg til å bli en skandale, men god håndtering av Torbjørn Røe Isaksen skal ha mye av æren for at saken ikke ble større. Han tok selvkritikk på to fronter: Han innrømmet at deltakelsen burde vært synlig på det offisielle programmet hans, og at måltidene burde vært meldt inn til Stortingets register. Måltidene under seminaret ble også dekket av Røe Isaksen etter at saken havnet i mediene.

 

Teppefall for Trond Giske

Sagaen rundt Arbeiderpartiets Trond Giske har egentlig foregått i tre akter: Først den velkjente #MeToo-skandalen rundt årsskiftet 2017–2018, hvor han til slutt trakk seg som nestleder i partiet, og deretter saken om episoden i 2019, hvor han mistet innstillingen som medlem i arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti, etter at en video hvor han danset med en ung kvinne på utestedet Bar Vulkan ble offentliggjort. I ettertid fulgte det imidlertid et etterspill rundt VG-artikkelen som omtalte videoen, og Giske har fått en beklagelse fra VG for oppslaget.

Sagaen rundt Arbeiderpartiets Trond Giske har i egentlig foregått i tre akter

I 2020 stilte Giske igjen til et verv i Trøndelag Arbeiderparti – denne gangen som leder av fylkeslaget. Da Giske ble innstilt som leder 23. august, lot ikke reaksjonene vente på seg. Først ut var tidligere AUF-leder i Trøndelag, Elin Reitan, som skrev et innlegg om en ukultur i fylkespartiet hvor man «måtte være inne med gutteklubben for å komme noe vei i partiet». Det hele kulminerte med et opprop signert av mer enn 200 medlemmer av Arbeiderpartiet, inkludert flere stortingsrepresentanter, som ba Trøndelag Arbeiderparti om å vrake Giske som leder. 27. august valgte Trøndelag Arbeiderparti så å trekke innstillingen, og samme dag kom det et nytt trakasseringsvarsel mot Giske, et varsel Giske selv avviste.

Giske kom med krass kritikk av mediene, og mente at de brøt sine egne regler ved å omtale varselet. Han gjorde det også kjent at han ikke kom til å stille til gjenvalg til Stortinget, og med det var en flere tiår lang karriere i rikspolitikken over for Trond Giske.

 

Rettssaken mot Laila Bertheussen

Selv om tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen ikke er en del av norsk politikk, må Wara-saken likevel sies å være en stor politisk skandale. Bertheussen er tiltalt for trusler mot Wara og mot daværende samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Tiltalen mot Bertheussen omfatter totalt sju hendelser fra desember 2018 til mars 2019.

Det mildt sagt topptunge persongalleriet og de grove anklagene mot Bertheussen bidro til at saken fikk bred dekning i mediene gjennom høsten, minst like mye som da selve skandalen sto på i mars 2019. Det har den tiltalte Laila Bertheussen bidratt til gjennom å kommentere saken underveis gjennom en rekke handlenett med budskap relatert til rettssaken.

Uansett utfall vil dommen være historisk i norsk skandalesammenheng

I tillegg har en rekke trivialiteter fra rettssaken gått sin seiersgang i mediene, som hvorvidt kvinner bruker ordet «tisse» eller «pisse», detaljer om Bertheussens pretzel-bakeri i garasjen, lettkledd røyking av kjøtt på familiens terrasse og et unikt innblikk i chatgruppen «Hækaveh» hvor persongalleriet omfattet blant annet nevnte Ingvil Smines Tybring-Gjedde, tidligere statssekretær for Fremskrittspartiet Line Miriam Sandberg, Rita Karlsen i Human Rights Service og naturligvis Laila Bertheussen.

Dommen i saken skulle egentlig falt i midten av desember, men har blitt utsatt til 15. januar i år. Uansett utfall vil dommen være historisk i norsk skandalesammenheng: Enten har samboeren til en sittende justisminister fabrikkert alvorlige trusler mot ham, eller så har Politiets sikkerhetstjeneste langt på vei avsatt en justisminister gjennom siktelsen mot samboeren hans. Siste ord er neppe sagt i Bertheussen-saken. Basert på de steile frontene i første runde, ligger det an til å bli en ny omgang i lagmannsretten i løpet av 2021.