FOTO: Rex Pickar/Unsplash

Sykelønna er ikke problemet

Det er arbeidslivet vi må gjøre noe med.

Venstre er i kjent stil ute og vurderer kutt i sykelønnsordningen, lege Anders Danielsen Lie går enda lenger og vil kutte i sykelønn fra dag 1. Dette var bakteppet for debatten på NRK 24. september 2024.

Dette er en interessant debatt, men vinklingen er total skivebom, for sykelønnsordningen er ikke problemet. Vi må absolutt diskutere utfordringer i arbeidslivet, men da må vi óg diskutere det som påvirker sykefraværet.

Venstre og Rotevatn forsøker å redusere hele tematikken til at mennesker er late og unnasluntrere, men bildet er langt mer komplekst.

Hva slags arbeidsliv har vi i Norge? Det kjennetegnes blant annet av lav arbeidsledighet. Ifølge NAV er arbeidsledigheten i Norge 2.5 prosent. Til sammenligning er arbeidsledigheten hos våre naboer i Sverige rundt 8 prosent. Så når det påstås at vi er «mer syke» enn våre naboer, er arbeidslivet også markant forskjellig.

Det er mange utfordringer i arbeidslivet i dag, det eneste som er sikkert er at pisk og kutt i sykelønna ikke er løsningen.

Partene i det norske arbeidslivet har gjennom avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), uttrykt et sterkt ønske om et arbeidsliv der alle får muligheten til å delta. Ved å ønske størst mulig deltakelse i arbeidslivet, erkjenner vi også at dette betyr sykefravær og fravær fordi arbeidskapasiteten til alle ikke til enhver tid er 100 prosent.

Det er noen gjengangere i sykefraværsstatistikken, hvorfor er det sånn?

For det første – helse- og sosialtjenester er den sektoren med høyest sykefravær i Norge. Er det så merkelig? Et altfor stort arbeidspress og for lite arbeidskraft er oppskriften på utbrenthet. Tett sammen med dette henger også sykmeldingene som skyldes psykiske plager. Hvordan kan vi sikre at arbeidslivet er helsefremmende, som er formålet i arbeidsmiljøloven?

Den andre årsaken gjelder skjelett- og muskelplager. Det presise og korrekte spørsmålet å stille her er: Hva skal til for å gjøre arbeidslivet bedre tilrettelagt for å forebygge muskel- og skjelettplager og skader?  Vi skal trolig stå lenger i arbeidslivet før vi skal gå av med pensjon. Skal vi lykkes med dette, er det helt nødvendig at vi gjør noe med arbeidslivet, som sikrer at flere skal kunne stå lenger i arbeid.

Forslaget fra Venstre, Rotevatn og Danielsen Lie går i stikk motsatt retning.

Den tredje handler om at kvinner er overrepresentert på sykefraværsstatistikken. Forskningen på kvinnehelse er alt for dårlig og det er mye vi vet for lite om. Særlig for kvinner er det mye sykefravær som er svangerskapsrelatert. For eksempel er det så mange utfordringer knyttet til tredje trimester, at 2 av 3 tre kvinner blir sykemeldt i løpet av perioden. Er det sykefraværet eller systemet som er rigget feil?

Det er mange utfordringer i arbeidslivet i dag, det eneste som er sikkert er at pisk og kutt i sykelønna ikke er løsningen. Skal vi faktisk sørge for å få ned sykdomsstatistikken, må vi se på de bakenforliggende mekanismene som fører til arbeidsledighet. Ellers flytter vi bare problemet fra en statistikk til den andre.

Vi trenger et krafttak for et bedre arbeidsliv. Vi må kartlegge bedre, og komme med tiltak og tilrettelegging som faktisk svarer på problemet. Arbeidslivet er folk, det er deg og meg, vi kan ikke la oss reduseres til abstrakte tall.

Forslaget fra Venstre, Rotevatn og Danielsen Lie går i stikk motsatt retning.