Selma Brodrej
FOTO: Selma Brodrej

Usmakelig av Expressen å rekruttere Hanif Bali

Den unge sinte kvinnen i avisspaltene er kanskje utspilt sin rolle. Nå er det de sinte høyretrollene som får gjøre møkkajobben.

I en av de siste episodene av «En varg söker sin pod», diskuterer forfatteren Caroline Ringskog Ferrada-Noli og tegneserieskaper Liv Strömquist fenomenet unge, selvsikre jenter på kultursidene. Deres «hypotese» er at uerfarne jenter blir satt til å skrive outrerte tekster der hensikten er å skape visse reaksjoner, en jobb som ifølge pod-skaperne er litt av en møkkajobb.

Jeg føler meg truffet av deres samtale fordi min vei inn i journalistikken i stor grad er bygget på meningstekster.

De nyanserte og mer «verdige» tekstene blir ofte skrevet av de mer erfarne skribentene, dels for at de gjerne slipper å bruke de unge jentenes høye toneleie, men også fordi de ikke behersker det. Det fins en trassig flamme i de unge kvinnene som ofte slukkes med tiden, og ifølge Caroline og Liv har redaktører skjønt at de kan kapitalisere på denne flammen.

Jeg føler meg truffet av deres samtale fordi min vei inn i journalistikken i stor grad er bygget på meningstekster, ofte personlige, ikke sjelden brautende og raljerende. For meg har ikke dette føltes som en møkkajobb, men noe jeg har gjort fordi jeg syns det er morsomt og meningsfylt. Men de eldre pod-kvinnene som har levd i medieverden flere tiår lengre enn meg, fikk meg til å sette spørsmålstegn ved dette.

Jeg ser dollartegnene rulle foran øynene på Dahlberg og jeg syns det er litt kvalmende.

Kanskje jeg syns det er morsomt og meningsfylt fordi jeg blir oppmuntret til å skrive slike tekster? Fordi det er de som blir mest lest og omtalt?

Uansett kom jeg til å tenke på denne selvsikre jenta på kultursidene da jeg så at Expressen har hyret inn den tidligere Moderaterna-politikeren Hanif Bali som spaltist. Annenhver uke skal han skrive tekster på avisens kommentarsider. I et intervju sier han at han vil skrive om temaer hvor «politikken i dag styres blindt av ideologi, og ikke fakta». Han nevner politikkområder som narkotika, energi og innvandring.

Den tidligere Moderaterna-politikeren Hanif Bali.

Anna Dahlberg, som er politisk redaktør i avisa, kaller i samme intervju Bali for «en av våre mest spennende stemmer», og sier seg veldig fornøyd med rekrutteringen. Eksakt hva det er med Balis kvinnehatende stemme som gjør at den er så spennende, utbroderer hun ikke. Min gjetning er at det handler om alle de enorme mengder klikk hun håper tekstene vil generere. Jeg ser dollartegnene rulle foran øynene på Dahlberg og jeg syns det er litt kvalmende.

Det gjør at jeg ikke syns synd på ham.

Det er som om rekrutteringen i seg selv oser av den ideologisk tomme politikken Bali selv forfekter: Beslutninger basert på fakta (Balis tekster kommer til å selge). Beslutninger uten ideologisk grunnlag (Expressen beskriver seg selv som en liberal avis, men har nå valgt å rekruttere en mann som har bygd opp sitt navn på vulgær retorikk og som organiserer en arme av høyretroll som bedriver heksejakt på muslimer.)

Bali er rimelig nok klar over at han, i likhet med den unge sinte jenta, blir utnyttet av redaksjonen. At han aldri ville blitt rekruttert av Expressen for å skrive nyanserte tekster, det fins betydelig mer kompetente mennesker som kan skrive slike tekster. De vil ha hans usiviliserte gnål, hans trassige, uslokkelige flamme.

Det gjør at jeg ikke syns synd på ham. Men det gjør at jeg undrer på om ikke Caroline og Liv var litt sent ute i sine betraktninger om sinte jenter. Bali-rekrutteringen antyder at vi kanskje har utspilt vår rolle og at det nå er de mannlige høyretrollene som har overtatt møkkajobben.

Oversatt fra svensk og først publisert på dagensarena.se – gjengitt med tillatelse av forfatter.