FOTO: / ILLU: Jonas Alexander Larsen

Hvite, heterofile menn får ubegrenset med plass

Men det er så mange andre stemmer man burde lytte til, mener SU-leder Andrea Sjøvoll.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– Jeg har vokst opp i en familie som alltid deltok i 1. mai- og 8.mars-tog. Mine to eldre søstre ble aktive i politiske spørsmål gjennom Operasjon dagsverk, Natur og Ungdom og Press, og det tok ikke lang tid før jeg fulgte etter. Hvis jeg skal velge ett tema som virkelig fyrte opp engasjementet og fikk opp øynene mine for urettferdighet, var måten Norge behandler barn som søker asyl alene på. Dette er noen av de aller mest sårbare barna vi har i dette landet, men deres grunnleggende rettigheter brytes systematisk hver eneste dag.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Heidi Nordby Lunde. Jeg er rykende uenig med henne i saker som sexkjøpsloven og hallikparagrafen, men hun er en konstruktiv stemme som jeg lytter til.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– At de som virkelig trenger et talerør, ikke får det. Det være seg kvinner, minoriteter, marginaliserte grupper og ungdom – stemmer som virkelig ville løftet debatten og gjort den mer mangfoldig. Mens hvite, heterofile menn som allerede er på toppen av haugen, får ubegrenset med plass.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– “Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede” av Jan Wiese. En roman du enten elsker eller hater. Jeg elsker den.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– Boken om hvordan vi vant kampen om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja en gang for alle. Denne kan man forhåpentligvis finne i hyllene hos bokhandlerne til høsten.

 

nyhetsbrevet

 

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?
– Karin Andersen, stortingsrepresentant fra Hedmark SV. Det handler ikke om måten hun snakker på, men hva hun snakker om. Hun taler saken til alle dem som ikke har en egen stemme.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?
– Det første jeg ville gjort er å kutte kontantstøtten og støtten til Human Rights Service. Så ville jeg prioritert å gi økte øremerkede midler til skolehelsetjenesten slik at alle elever skal møte en helsesøster på skolen hver dag.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– Nyhetsmorgen på P2.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
– “The Handsmaid’s Tale”. Jeg har nylig sett ferdig denne serien, og ble helt hekta. Den skildrer et samfunn som kan virke helt fjernt, men som på ulike måter er realiteten til mange kvinner verden over i dag.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– Drikke øl. Og le, høyt.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Å være arbeidsledig, uansett hvor lenge det er, er noe av det mest umotiverende jeg har vært borti. Jeg tror mange føler det samme. Man blir sett ned på av og anklaget for mye rart. Så om jeg skulle vært arbeidsledig i ett år, hadde jeg nok hovedsakelig søkt på jobber. Og lest bøker, for det har jeg nesten aldri tid til.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Hvordan man kan innføre eggdonasjon uten at noen kvinner opplever å bli utnyttet. De som ønsker å bli gravide skal få den muligheten, men det må skje på en måte der ingen andre kvinner blir utnyttet som en konsekvens av det.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?
– Ja, absolutt! Det er eliten i regjeringen. En politisk elite som fører til at den økonomiske eliten kun blir rikere, mens de som har minst får enda mindre.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?
– Gi mer faen. Det fins viktigere og bedre ting å gjøre enn lekser. Jeg sier som “Klovner i kamp”: Finn ut hva du digger, hva du vil og hva du går for. Ikke vær mer hardcore enn det du kan stå for.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn der. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?
– Lufta er for alle.

 

nyhetsbrevet