FOTO: /Illu: Jonas Alexander Larsen

Resultater, ikke bevingede ord

Arbeiderpartiets Jette Christensen er retorisk mett. Lei av floskler, halvløgner, moral på maks og småvitser. Hun vil heller høre hva folk vil og hvorfor og hvordan.

Hvem eller hva var det som gjorde deg samfunnsengasjert?

– Erkjennelsen av at det finnes nok ressurser til at alle kan leve gode liv, men at det bare tilflyter noen få. Kapittelet i Astrid Lindgrens Emil i Lønneberget da han og søsteren går med julemat til fattigstua som aldri blir delt ut, men værende på loftet hos Bestyrerinden, henger ved meg fremdeles.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?

– Her må jeg si Hårek Elvenes. Han er grundig, har et genuint engasjement og er hardtarbeidende. Han bryr seg om resultat og konsekvens, ikke fortellerkunst. En ekte fyr.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?

– At så få deltar og at så mange som mener det samme, er fra samme sted og låner hverandres penner, deltar så mye. Virkeligheten og livet vi lever i Norge og hvilke problemer som bør løses, blir skjevt beskrevet.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?

– Sem-Sandbergs Theres fra 1996.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?

– En jeg-person roman om han som ble igjen i en bygd alle jentene dro fra.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?

– Jeg er helt ærlig retorisk mett. Jeg er lei av floskler, halvløgner, moral på maks og småvitser. Jeg vil høre hva folk vil og hvorfor og hvordan. Så jeg vil si Harald Schjelderup. Fordi resultater er kulere enn bevingede ord.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?

– Jeg ville gjort SFO gratis for alle barn mens vi venter på en ordning som gjør at hverdagen for barn og foreldre går bedre opp. Det er helt utrolig at vi lar de som mest trenger å fylle tiden mellom skole og hjem med noe meningsfylt, går hjem alene mens de andre blir igjen. Kontantstøtten kunne vært med på å finansiere det.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?

– Det er vanskelig, men jeg har en fast runde på BT, Washington Post, Al Jazeera og NRK radio om morgenen. Jeg kan lese alle avisene på nett, men papiravisene BT, Morgenbladet, Klassekampen og DN jeg får hjem i helgen, er viktige for meg. Det er litt som kokt egg. Forskjellen på helg og hverdag.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?

– Jeg skulle ønske jeg våknet en dag og ikke hadde sett Sopranos, så jeg kunne gjort det om igjen (en gang til). Jeg liker serien fordi den er spennende, lun, hard, slem og morsom.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?

– Bading og å rydde i boden.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?

– Kavet meg ihjel for å få meg en ny jobb.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?

– Saker der menneskers frihet står opp mot hverandre.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?

– Sosialdemokratiet ble stiftet som et opprør mot at «de andre» skulle bestemme. De med penger, makt og høye røster. Jeg er oppriktig bekymret for at vi er i ferd med å få en offentlighet det flere opplever at det er noen andre som bestemmer, noen andre som beskriver virkeligheten og noen andre som blir hørt. Det viktigste vi kan gjøre for at demokratiet skal være reelt, er å gjøre politikkutvikling til noe folk føler de har en genuin påvirkning på.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?

– Folk som har en sak eller en retning de brenner for, trenger vi flere av og rådet er vel bare å konsentrere seg om akkurat det. Grunnen til at du skal «sette spor» som du sier. Målet. Dropp å bli likt, jakten på å være kontrær, briller uten styrke og smal dress.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?

– Det første ordet som ble skrevet på kladden til vår egen grunnlov var Frihet. Et greit sted å begynne. Også på Mars.

nyhetsbrevet