FOTO: / ILLU: Jonas Alexander Larsen

– Det er ikke alltid politikere vet best

– Allerede på skolen merket jeg at den sosialistiske likhetstanken var noe jeg ikke kunne relatere meg til, sier Siv Jensen.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– Urettferdighet. Men for meg er ikke rettferdighet at alle skal være like, men at alle har like muligheter. Allerede på skolen merket jeg at den sosialistiske likhetstanken var noe jeg ikke kunne relatere meg til. Jeg sa ifra når noen ble behandlet urettferdig, og det som engasjerte meg var at hardt arbeid skulle lønne seg. Det skulle være lov til å lykkes.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Jeg synes Audun Lysbakken er en utrolig hyggelig og flink fyr, selv om vi er rykende uenig om veldig mye.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– Skylapper. Alt for mange bedrevitere og eksperter mener mye om mangt, og er mest opptatt av å kritisere framfor å lytte åpent til nye ideer. Et eksempel på dette er kritikken mot Frps forslag om å reformere asylinstituttet.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– “Kildens utspring” av Ayn Rand. Jeg tipper det går fyr i Agenda Magasin-redaksjonen når jeg sier dette (forklaringen finner du her, red. anm.), og synes jeg hører hvordan det gispes etter luft for å hyle ut kritikk. Men jeg synes det uten tvil er en gripende bok som kombinerer utopi, krim og kjærlighet. Og framfor alt er den en storslått hyllest av enkeltmennesker motivasjon til å skape noe nytt. Ayn Rands bøker er litt som “Keiserens nye klær”. Det er ikke alltid politikere vet best. Det er ikke alltid eliten vet best. Rand setter prinsippene veldig på spissen. Hun utfordrer leseren. Det er nok derfor hun både blir elsket og hatet. Hun skaper i alle fall engasjement.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– Haha. Tja, hva med historien om åtte år med Frp i regjering? Når denne kommer ut i 2021, er vi selvsagt klare for fire nye år.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?
– Det er mange gode. Men jeg vil si Ketil Solvik-Olsen, fordi han har både godt innhold og en kul form.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?
– Hva jeg prioriterer opp, får du se når jeg legger fram budsjettet etter at Frp har vunnet valget.

 

nyhetsbrevet

 

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– NTB-nyhetskalenderen er flittig brukt.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
– Jeg prøver å følge med på “Madam Secretary”. Der er det både spenning, politikk og det meste av ingrediensene for en typisk amerikansk dramaserie. Solid underholdning.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– Jeg elsker å lage mat og eksperimentere på kjøkkenet. Det er terapi for sjelen.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Min plan A er å vinne valget, og fortsette å styre landet med Frps løsninger. Den planen holder jeg fast ved.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Jeg hører fortsatt folk diskutere om høna eller egget kom først. Det er en sak der det er vanskelig å lande på det ene eller det andre.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?
– Ja, det er god grunn til å gi beskjed når bedrevitere slår ned fornuftige debatter. Nevnte jeg ikke asylreform nettopp?

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?
– Stå på, jobb hardt. Ikke gi opp.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?
– Kreativt spørsmål! “Mars er et fritt og selvstendig samfunn der statens viktige oppgave er å sikre folk trygghet, og der medfødte rettigheter som retten til liv og personlig frihet respekteres fullt ut.”

Les også Jonas Gahr Støres svar i spalten Selvangivelse her

nyhetsbrevet