Valg USA sør-statene
FOTO: Chris Landsberger /The Oklahoman via AP

Den store maskekrigen

Når krisen kommer, må myndighetene lede. Det har de gjort her i Oklahomabyen, hvor jeg bor. Når pandemien slo til, utstedte byrådet påbud om å bruke masker.

Da opptøyene mot politivold sto på som verst i sommer, bestemte de at byens politi ikke skulle få den budsjettøkningen de hadde bedt om. En av byrådsmedlemmene ble arrestert mens hun hang fra en flaggstang og protesterte under Trump sitt valgmøte i Tulsa.

Å bruke masker og å ta penger fra politiet, har blitt pandemiens svar på abort og våpenlover: Merkene på hvor man står politisk

Slikt gjør man ikke ustraffet i en Trumpstat. Å bruke masker og å ta penger fra politiet, har blitt pandemiens svar på abort og våpenlover: Merkene på hvor man står politisk. Fortell meg hva du synes om de to, og jeg kan si hvor du står: Venstredemokrat, sentrumsdemokrat, gammeldags republikaner, eller Trumper.

Noen av de lokale Trumpdisiplene organiserte seg, hentet inn konsulenter utenfra og begynte en recall-prosess for å få avsatt ordføreren og de liberale byrådsmedlemmene. En slik avsettelse krever underskrifter, og snart var det stands på hvert gatehjørne og listebærere som banket på dører. Det ble fort stygt. Halve byen var på Trumpernes side, halve byen var på byrådets side. Folk sluttet å prate politikk med venner, og de lokale Facebooksidene eksploderte. Problemet med sosiale medier er at når folk får fyrt seg nok opp, flyter følelsene over derfra til virkeligheten.

Naboen til et kvinnelig byrådsmedlem ble forsøkt voldtatt da hun kom hjem fra en kveld på byen. Ifølge byrådsmedlemmet angrep gjerningsmannen feil person

Naboen til et kvinnelig byrådsmedlem ble forsøkt voldtatt da hun kom hjem fra en kveld på byen. Ifølge byrådsmedlemmet angrep gjerningsmannen feil person, målet var politisk avstraffelse.

Før det hadde en politimann skrevet på Facebook at «Mayor (expletive), needs to be pulled out of office and tried on the court house lawn. … The problem with politicians, they don’t get hung in public anymore. … #bringbackpublichangings». Det viste seg at politifolk hadde delt adressen til byrådsmedlemmet på en Facebookside for folk som ville ha slutt på korona-stengingen av næringslivet. Slike ytringer var beskyttet av ytringsfriheten, påsto ledelsen i det lokale politiet. Det ble ingen reprimander på dem.

Lederen av recall-bevegelsen ble fanget på video mens han kastet murstein etter noen ungdommer, som befant seg på samme parkeringsplass som ham, og spilte sommerhit’en «F___ Donald Trump» med vinduene nede. Der han står med hodet stukket inn i bilen til tenåringene og vifter mot sjåføren med en sten, ser denne samfunnets støtte, en kjent eiendomsutvikler, ut som en gal mann.

Med hodet stukket inn i bilen til tenåringene og vifter med en sten, ser denne samfunnets støtte, en kjent eiendomsutvikler, ut som en gal mann.

Byrådet, på sin side, ga seg ikke. Da universitetsstudentene kom tilbake til byen etter sommeren og begynte å feste i privathus utenfor campus, forbød byrådet ansamlinger på mer enn 25 personer i private hus. Slikt gjør man i hvert fall ikke i Oklahoma, og nå antentes Facebookgruppene med hysteriske påstander om hvordan sosialistene ville styre hver minste detalj i folk sine hjem.

På denne måten ble en aksjon, som begynte med en liten gruppe Trumpere, mainstream. Vanlige folk begynte å poste bilder fra selskap, bryllup og andre begivenheter, uten en maske i sikte. Politiet besøkte vennligsinnede kristne skoler uten masker eller social distancing. Slik kopierer de Donald Trump sine maskefrie valgmøter og sammenkomster i Det hvite hus.

Siden så godt som alle politifolkene våre befinner seg i den gruppen, håndheves ikke maskeforbudet eller andre tiltak byrådet har kommet med

De som er skeptiske til masker er stort sett de samme som er for mer penger til politiet, for Trump og for å sparke ordføreren. Siden så godt som alle politifolkene våre befinner seg i den gruppen, håndheves åpenbart ikke maskeforbudet eller de andre tiltakene som byrådet har kommet med for å begrense korona. Etter en stille forsommer har staten Oklahoma nå dobbelt stå stor infeksjonsrate som Oslo, den 11. høyeste i USA. Hvor mange liv som har gått tapt fordi masker ble et politisk signal, får vi forhåpentligvis vite når regnskapet etter Covid skal gjøres opp.

Hvorfor er lokalpolitikken blitt sånn? En av årsakene er at den lokale maktas ansikt her akkurat nå er sterke, unge, velutdannede kvinner. Ordføreren, byrådsmedlemmet som hang fra flaggstangen og de andre som Trumperne vil tilbakekalle, minner om Alexandria Ocasio-Cortez og de andre radikale kvinnene, som bærer frem venstresiden hos Demokratene.

At slike styrer en by her i konservative Oklahoma, får de lokale Trumperne til å gå fullstendig i svart. Forhåpentligvis vil de selv etter hvert mobilisere unge kvinner i stedet for å forsøke å avsette dem.

En av årsakene er at den lokale maktas ansikt her akkurat nå er sterke, unge, velutdannede kvinner

En annen årsak er sosiale media. De er først og fremst ekkokamre. Det har plattformene etter mye kritikk forsøkt å gjøre noe med. Men når de prøver å snike andre meninger inn i folk sine newsfeeds enn det brukeren vanligvis klikker på, er det gjerne saker som, for å være attraktive, er gjort så provoserende at de polariserer enda mer. En republikaner som plutselig ser en sak fra CNN om hvor fæle republikanerne er, blir ikke plutselig demokrat.

I tillegg kommer roboter fra Russland og hjemmedyrkede «troll», slik som Rally Forge, hvor amerikansk ungdom fikk betalt for å lage falske kontoer på vegne av Turning Point USA, en landsdekkende konservativ studentorganisasjon. «Don’t trust Dr. Fauci.», var en tweetene deres. Facebook og Twitter blokkerte dem til slutt.

Men sosiale media kan også brukes til ordentlig politikk. Demokraten Katie Paris flyttet fra politisk mediajobb i Washington DC til Ohio, og etablerte organisasjonen Red Wine and Blue, hvor hun bruker sosiale media til å hjelpe «fotballmammaer» til å organisere seg politisk. Slike mammaer er en av de mest ettertraktede velgergruppene i USA, fordi de faktisk skifter parti nå og da. Hvis de blir politisk organisert, kan det få betydelig effekt, både i nasjonale og lokale valg.

I siste ordførervalg ble det kun avgitt 13.068 stemmer i en by med 121.000 innbyggere. 20.661 som skrev under på listene for å avsette henne

Derfor tror jeg det kommer noe godt ut av alt dette. Trumperne som ville byrådet til livs, begrunnet initiativet med at verken ordfører eller de øvrige medlemmene var representative for folkene her. Det hadde de rett i. I siste ordførervalg ble det kun avgitt 13.068 stemmer i en by med 121.000 innbyggere. Det var 20.661 som skrev under på listene for å avsette ordføreren i sommer, mens 6,719 personer hadde stemt på henne da hun ble valgt.

Kommer alle disse tilbake for å stemme ved det normale valget neste år, med like mye engasjement blant demokratene som vi nettopp har sett hos de lokale republikanerne, vil vi få rekordstor valgdeltagelse. Og de unge her har sett at ved å stille til valg kan de så absolutt ha innflytelse.

Folk lærer også at demokratiets spilleregler betyr noe. Det er verdt noe i seg selv, i en tid hvor både Trump og demokrater bryr seg mindre om institusjoner og mer om polemikk. Når Trumperne her ble kalt hyklerske, fordi de ville avsette en ordfører som tross alt var demokratisk valgt av de som gadd å stemme, svarte de at demokratene selv hadde forsøkt å avsette Trump gjennom impeachment.

Når folk blir politisk aktive må de snakke med andre

Når demokratene er i harnisk over at Coney Barrett ble innsatt som høyesterettsdommer uten reell debatt, bør de huske at de selv endret reglene for utnevnelse av dommere mens Obama var president, slik at det kunne gjøres med simpelt flertall i Senatet. Og det har republikanerne nå. Donald Trump kritiseres for å regjere som en konge, men republikanerne peker på Obamas bruk av executive orders som presedens for det.

Når folk blir politisk aktive må de snakke med andre. Nøkkelen til å komme seg forbi Trump sin faktarelativisme og den radikale venstresiden sin verdirelativisme, er dialog. Sokrates begynte med dialog for å finne en felles sannhet. Habermas forklarte hvordan dialog nettopp er det som redder oss fra relativismen. Det har slett ikke vært en lineær utvikling i de to og et halvt tusen årene mellom dem. Da USA ble grunnlagt, brukte Alexander Hamilton, John Adams og de andre aviser og pamfletter til å spre rykter og løgn. Etikk i det offentlige ordskiftet er som etikk i forretningslivet: Den forsvinner fort når tidene er tøffe.

Enhver norsk lokalpolitiker vil allerede ha sett hva byrådet her gjorde feil

Enhver norsk lokalpolitiker vil allerede ha sett hva byrådet her gjorde feil. Dersom de hadde pratet med politiet, konsultert med kirkene og tatt republikanerne med på råd, hadde de sannsynligvis hatt en koronastrategi som hadde fungert.

Politikk har konsekvenser, og i koronatider er konsekvensene livsviktige. Det begynner folk her å se nå siden venner og familie blir syke, noen alvorlig. Maskemotstand er som krig: Det kan virke som en god ide inntil man kjenner de som ikke kommer tilbake.

Amerikanerne er ikke håpløst mer uenige enn de var før, men de er mye sintere på hverandre

Amerikanerne er ikke håpløst mer uenige enn de var før, men de er mye sintere på hverandre. Etter korona, når folk kommer seg tilbake i arbeidslivet, møter hverandre ansikt til ansikt og bruker mindre tid på sosiale media, tror jeg vi ender opp med et mer aktivt lokaldemokrati. For nå har folk lært hva som står på spill. Og de har sett hvor stygt et demokrati som først og fremst utspiller seg på Facebook, kan være.