Det er lett å tenke at frihet er noe vi har, en slags konstant tilstand som ikke trenger videre vedlikehold.
Men Timothy Snyder, historikeren bak kjente bøker som «Om frihet» og «Om tyranni», har et annet budskap:
Frihet er skjør. Den krever handling, solidaritet og en felles forståelse av sannhet. Eller som Snyder selv skriver: «Frihet innebærer ikke bare fravær av noe ondt, men at noe godt er tilstede».
Friheten til å leve et meningsfullt liv krever mer enn bare fravær av tvang; den krever fellesskap, institusjoner og solidaritet.
I det øyeblikk vi tar friheten for gitt, står den i fare for å bli borte. Det finnes derfor ingen frihet uten solidaritet – din frihet er forutsetningen for min frihet
Med Donald Trump tilbake, omringet av sitt hoff av MAGA-supportere og oppmerksomhetens oligarker, er Snyders advarsler mer aktuelle enn noen gang.
Tirsdag 28. januar besøker han Tankesmien Agenda og UiO i Oslo, og Universitetets Aula er stappfull av påmeldte. Vi har måttet åpne galleriet på grunn av interessen. Av ti år med Aula-foredrag har vi ikke vært med på maken.
Hvorfor?
Jeg tror det korte svaret er at vi lever i dramatiske tider. Og folk er sugne på kloke svar, og kloke ord om det mest hellige vi har, nemlig frihet og demokrati.
I boken «Om frihet» utfordrer Snyder den tradisjonelle amerikanske forståelsen av frihet som “frihet fra” – altså fravær av innblanding fra staten. Han peker på hvordan denne negative definisjonen ofte brukes som et redskap for de mektigste til å unngå ansvar. Når milliardærer snakker om “frihet”, handler det ofte om friheten til å unngå skatt eller reguleringer – ikke om friheten til et verdig liv for vanlige folk.
Bildene fra innsettelsen av Trump, med verdens rikeste på rekke og rad, har svidd seg inn på netthinnen.
Friheten til å leve et meningsfullt liv krever mer enn bare fravær av tvang; den krever fellesskap, institusjoner og solidaritet.
Snyder foreslår derfor en mye bredere forståelse av frihet, han snakker om frihetens fem former. Kort fortalt er det suverenitet, muligheten til å ta egne informerte valg, muligheten til å endre mening og retning i livet, muligheten til å forflytte seg, og ja, til slutt, solidaritet: «erkjennelsen av at frihet er for alle».
Uten å være for selvskrytende: Dette er noe vi i Norge har fått til bedre enn mange andre land. Men også her ser vi hvordan sterke økonomiske interesser forsøker å forme politikken i sin favør. Når stemmeseddelen ikke lenger utjevner makten til pengeseddelen, står demokratiet vårt på spill.
I den litt eldre, men svært kjente politiske pamfletten «Om Tyranni», gir Snyder oss en håndbok for hvordan vi kan motstå autoritære tendenser. Han trekker på erfaringer fra det 20. århundrets totalitære regimer og viser hvordan små skritt kan føre til store katastrofer. En av hans viktigste lærdommer er: “Ikke adlyd på forhånd.”
Det betyr at vi må være bevisste på hvordan vi reagerer når autoritære ledere forsøker å normalisere udemokratiske handlinger.
Trump-administrasjonen har tidligere vist hvordan kaos og desinformasjon kan brukes som politiske våpen. Snyder advarer mot å bli passive tilskuere til slike strategier. Han minner oss om at demokratiet ikke dør plutselig – det dør gradvis, gjennom apati og aksept for små overtramp.
Trump har tidligere vist hvordan han bruker løgner som et politisk verktøy.
Jeg gleder meg til å spørre Snyder om hva han tenker om dette. Men min magefølelse er at dette er tiden hvor vi alle må stå opp og ta lederskap.
Bildene fra innsettelsen av Trump, med verdens rikeste på rekke og rad, har svidd seg inn på netthinnen.
Jeg vet ikke hva som er mest ille: At vi måtte bruke så mye global kognitiv kapasitet forrige uke på å diskutere hvorvidt verdens rikeste mann faktisk viste nazi-hilsen? Eller er det verre med alle de andre, som ikke er politisk på lag med Trump, men som likevel reiser seg og klapper underveis i talen, fordi det er opportunt?
Vi trenger nye, sunne sosiale medier, offentlig og demokratisk styrt. Nasjonalt og internasjonalt. Jeg vet ikke hvordan vi skal få det til. Men jeg vet at vi trenger det. Det holder ikke å rase på sosiale medier hvis eiere allerede har solgt sjelen til Trump.
Mens jeg satt og skrev denne teksten ble jeg faktisk tipset om norske hudd, hvis gründer Eigil Arff Tarjem sier: «Vi lever i en tid der informasjon flyter fritt, med det betyr ikke nødvendigvis at sannhet eller positivitet når frem». Hvis ikke digitaliseringsminister Karianne Tung har innkalt selskapet bak den sosiale appen til en kaffe alt, bør det skje snarest!
Friheten til å leve i et godt samfunn med høy tillit er aldri garantert.
I både «Om frihet» og «Om tyranni» understreker Snyder betydningen av sannhet som grunnlaget for et fungerende demokrati. Når fakta blir relativisert og desinformasjon sprer seg, mister vi evnen til å føre meningsfulle samtaler om fremtiden.
Trump har tidligere vist hvordan han bruker løgner som et politisk verktøy – fra påstander om valgfusk til konspirasjonsteorier som undergraver tilliten til institusjoner.
La meg si det slik. Dette er tiden for mer pressestøtte, mer støtte til uavhengig forskning, mer demokratisk infrastruktur. At Frp fremdeles har i sitt program å privatisere og splitte opp NRK, vårt siste felles leirbål, er omtrent som å mene at brannvesenet bør bytte vann med bensin. Samtlige politiske partier burde ha styrking av felles offentlige arenaer høyt oppe på agendaen.
Snyder argumenterer for at kampen om sannheten er avgjørende for å bevare demokratiet. Dette handler ikke bare om å avsløre løgner, men også om å bygge opp institusjoner som beskytter fakta – uavhengige medier, rettsvesen og akademia – og la meg legge til: sunne sosiale medier.
Det blir sikkert ulike syn på scenen med Snyder. Men en ting tror jeg vi er enig om. Friheten til å leve i et godt samfunn med høy tillit er aldri garantert – den må vinnes igjen og igjen.
Kommentarer