FOTO: Tobkatrina / Canva

Forbud mot fri er et dårlig forslag

Det er ikke foreldrene sin oppgave å løse bemanningskrisa i barnehagene.

«Hvorfor fikk du barn når du ikke vil være sammen med dem»-debatten har blusset opp igjen. Nå er det helt på ekte en Ap-politiker og miljøveileder i barnehage som foreslår å forby foreldre å sende barna sine i barnehagen mens de selv tar fri.

Utgangspunktet for forslaget til Leon Bafondoko, som sitter i bystyret for Arbeiderpartiet i Trondheim, og er medlem av oppvekstkomiteen, er en episode av Aftenpodden, som også er omtalt i VG. Der sier småbarnspappa Lars Molteberg Glomnes at han har sendt barna i barnehage i romjulen, så han og samboeren fikk litt tid for seg selv.

Å ha barn er kjempegøy, koselig, lærerikt, spennende, utviklende og helt fantastisk. Og veldig, veldig slitsomt.

Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor denne «lifehacken», som Glomnes kaller det, skal være så kontroversiell. Men det er altså noen som synes det er så ille at foreldre har fri uten barna sine at de foreslår en slags meldeplikt slik at de ikke skal ha mulighet til å levere i barnehagen hvis de ikke selv skal på jobb.

Det er et forslag som det aldri i verden kommer til å bli noe av, det har partifelle og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun allerede gjort klart.

Og det skulle bare mangle. Å ha barn er kjempegøy, koselig, lærerikt, spennende, utviklende og helt fantastisk. Og veldig, veldig slitsomt.

Det må være lov å unne seg en fridag uten de vidunderlige små skapningene vi har laget, uten å påføres dårlig samvittighet for det.

Før jul tok mannen min og jeg fri to dager, mens minstemann på fem var i barnehagen. Da fikk vi ryddet og vasket gjesterommene som skulle bebos i jula, handlet julemat og de siste julegavene. Uten å stresse.

Om kvelden pyntet vi juletreet, hele familien. Vi koste oss med det, fordi vi voksne hadde gjort unna det kjedelige mens femåringen lekte med vennene sine i barnehagen. Det er rart å tenke på at noen vil at det ikke skal være tillatt.


Les også: Vi trenger flere langhelger.


Det er slitsomt å ha barn. Og det må være lov å unne seg en fridag uten de vidunderlige små skapningene vi har laget, uten å påføres dårlig samvittighet for det. Det er tross alt drøssevis med ting vi foreldre blir fortalt at vi gjør feil. Det er for mye skjerm, for mye sukker og for mye ultraprosessert mat. Og mange mener at barna våre ikke skulle vært i barnehagen, i hvert fall ikke fra de er ett år gamle.

Foreldre som er uthvilte og har det bra sammen er utvilsomt også bra for barna.

Jeg tenker at barn har godt av å være sammen med foreldre som har overskudd. Som ikke er slitne og stressa og fulle av skyldfølelse. Dessuten er det godt for parforholdet å få tid til hverandre. Foreldre som er uthvilte og har det bra sammen er utvilsomt også bra for barna.

Det er sant at barnehagen er barnas jobb. Det er sant at åpningstiden er lengre enn en vanlig arbeidsuke. Og det er sant at barn trenger ferie og fritid sammen med familien sin.


Les også: Et forsvar for sekstimerdagen.


Men: For det første er det ikke foreldres oppgave å løse bemanningskrisa i barnehagen, slik Bafondoko mener vi kan gjøre om barna kun er i barnehagen mens vi er på jobb. Det er et politisk ansvar som hans parti gjerne må ta. For det andre har barnehagene vedtekter hvor det stilles krav til at barn skal ha ferie, når og hvor mye.

Politikere kan gjerne gå gjennom sin egen politikk og lage et samfunn som gjør det enklere å kombinere jobb og familieliv.

De som mener at det er negativt at foreldre har behov for tid uten barna, kan gjerne jobbe politisk for at barnefamilier skal få en mindre stressende hverdag. Vi lever i et samfunn som er lagt opp til at man skal jobbe fulltid. Men fulltid behøver ikke å være åtte timers arbeidsdager. Hva med å innføre seks timers arbeidsdag eller fire dagers arbeidsuke? Jeg tror mange av oss ville hatt mer overskudd til barna da.

Ja, vi foreldre kan godt gå i oss selv og tenke om vi har for høye forventninger til oss selv, slik mange påpeker. Tilsvarende kan politikere gjerne gå gjennom sin egen politikk og lage et samfunn som gjør det enklere å kombinere jobb og familieliv.

I mellomtiden kan de holde seg for gode for å påføre slitne foreldre skyldfølelse for å ta noen fridager uten barna.