FOTO: Statsministerens kontor/Flickr CC

Først tar de sykelønna. Så tar de resten av velferdsstaten

Kampen mot sykelønna kan være høyresidas første steg i å bygge ned velferdsstaten.

Skal vi tro meningsmålingene for tida, ligger det an til et massivt blå-blått flertall ved stortingsvalget neste høst. Samtidig som Arbeiderpartiet noterer bunnrekord på bunnrekord, vokser Frp enormt. Alt dette mens debatten om sykelønna, som har pågått siden sommeren, intensiveres.

Partene i arbeidslivet ble ikke enige om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv. Det var sykelønna det sto på – retten til full lønn under sykdom.

Frp fosser fram på meningsmålingene med en fortelling om at frihet er å betale mindre skatt.

Da Høyre prøvde å ligne på Arbeiderpartiet, lot de klokelig sykelønna være i fred. Nylig uttalte nestleder Henrik Asheim også at det ikke er aktuelt med «svenske tilstander» i sykelønnsordningen.

Men nå er det Frp som er Høyres største konkurrent. Sylvi Listhaugs parti vil på ingen måte frede sykelønna. Og Oslo Høyre vedtok i høst at de ønsker å stramme inn sykelønna. De er i selskap med både Venstre og NHO. Sistnevnte kjører nå en massiv krisemaksimeringskampanje mot sykelønnsordninga.

Vinner høyresida valget i 2025, er det slett ikke usannsynlig at arbeidstakere blir nødt til å finansiere deler av sykefraværet sitt selv. Denne løsningen springer ut av høyresidas prinsipp om at når privatøkonomien står på spill, så er det ikke måte på hvor friske folk blir. Eller, at folk egentlig ikke er så syke som de selv skal ha det til.


Andre leser også:  Nå må venstresiden greie å formidle en fortelling om et velferdssamfunn som skal og må være raust, sjenerøst og inkluderende.


Frp fosser fram på meningsmålingene med en fortelling om at frihet er å betale mindre skatt, at lønnsforskjeller nærmest er en naturkraft, at rike mennesker fortjener rikdommen sin og at fattige har seg selv å skylde.

Du er din egen lykkes smed, og har du dårlig helse er det din feil, dine valg som har ført deg dit. (Det kan du jo tenke på om et par år når du sitter med hodet i spybøtta fordi du har omgangssyke og lurer på om du har råd til å betale barnehageregninga nå som du mister en hel dagslønn etter at Listhaug-regjeringen innførte karensdagen. Og satte opp barnehageprisene.)

Høyresida har altså for lengst vist oss hva de gjør med de mest sårbare av oss.

Fpu-leder og sannsynligvis kommende stortingsrepresentant Simen Velle ønsker å avvikle folketrygden og sette alle sykehus ut på anbud. Den universelle velferdsstaten vil gradvis miste legitimitet, og de sosiale forskjellene vil øke. Høyre vil gjeninnføre AAP-karensåret. Det betyr at hvis Nav ikke greier å avgjøre hvorvidt du er i stand til å jobbe til tross for sykdom innen fire år, klippes et hull i velferdsstatens sikkerhetsnett, og du faller ut et helt år.

Vi vet nå hva dette karensåret førte til: En økning i antall sosialhjelpsmottakere, og en vekst i antall unge uføre. Ikke flere i jobb. Ikke flere som på magisk vis ble friske når de mistet inntekten.

Høyresida har altså for lengst vist oss hva de gjør med de mest sårbare av oss, de som er syke over lang tid. Sammen med NHO vil de nå også stramme inn inntektserstatningen for det korte sykefraværet.

Alt dette handler selvsagt ikke om å få ned sykefraværet. Det handler om å få ned utgiftene til sykelønn. Det er to forskjellige ting. Jeg kan ikke huske å ha sett noe forslag fra NHO om å kutte i lønna til ledere på arbeidsplasser med høyt sykefravær, for eksempel. Selv om 42 prosent av sykefraværet skyldes forhold på jobben, ifølge en ny Sintef-undersøkelse.

Det handler om en amerikanisering av arbeidslivet og samfunnet, der hver enkelt kun har ansvar for seg selv.

Derfor er det bekymringsverdig at høyresida og NHO (og deler av media) får fortelle historien om «verdens sykeste folk» uten å få noen kritiske spørsmål tilbake.

For det er jo blank løgn de farer med. Nordmenn er ikke sykere, men vi har høyere sykefravær. I Sverige har de for eksempel lavere sykefravær, men høyere arbeidsledighet. Der kan langtidssyke nemlig bli regnet som arbeidsledige etter et halvt år.

En høy sysselsettingsgrad vil nødvendigvis også innebære et høyt sykefravær, fordi folk med helseutfordringer er i jobb.


Andre leser også: NHOs nye linje er et stort tilbakeskritt for samarbeidsånden.


Hvis vi hadde kuttet sykelønn fullstendig og regnet alle syke mennesker som arbeidsledige fra dag en, ville vi hatt verdens friskeste befolkning, ifølge høyresidas logikk. Men også en veldig høy arbeidsledighet.

Den overordnede fortellingen handler ikke om sykdom eller arbeidsdeltakelse. Den handler om en amerikanisering av arbeidslivet og samfunnet, der hver enkelt kun har ansvar for seg selv. Der de med mest penger fortjener skattekuttene de får servert, og nedleggelse av fritidsklubber og velferdsordninger er en nødvendig konsekvens av dette. Se bare på hvordan byrådet i Oslo stadig finner ekstra penger til kutt i eiendomsskatten – «fordi noen valgløfter er helligere enn andre».

Men folk flest? Vi vil ikke få det bedre med Listhaug og Solberg ved roret.

Penger kjøper makt, også i Norge. Høyresida har pengesterke aktører i ryggen. Disse vil selvsagt ha valuta for pengene når (hvis?) Frp og Høyre kommer til makten. Det betyr kutt i formuesskatten, og flere nullskatteytere.

Men folk flest? Vi vil ikke få det bedre med Listhaug og Solberg ved roret. De sier det jo allerede, hvis du leser mellom linjene: Du må klare deg selv.

Rike mennesker trenger ikke noen velferdsstat. Men du og jeg gjør det. Og vi kan opprettholde den, og styrke den. Sammen. Derfor er det bra at LO, med en million medlemmer i ryggen, satte foten ned for NHO. Fellesskap fungerer nemlig.