FOTO: Skjermdump: regeringen.se

Hva er det med svenskene?

Hvorfor synes svenskene tilsynelatende at det er greit at landets eldre dør, mens smittetallene er enormt høye?

Til tross for at både smitte- og dødsratene er svært høye i Sverige, er det ingen tegn på noe stort opprør i befolkningen, verken politisk eller ellers.

Koronadødsfall i Sverige pr 02.12.20. Kilde: Folkhälsomyndigheten

I Sverige er det 10 ganger så stor andel av befolkningen som har dødd av korona som i Norge. Sverige havner på bunn i en ny OECD-rapport når det gjelder å få ned smitteraten (r) og antallet intensivpasienter.

Enkelte dager i vår var det flere døde i Sverige enn nye rapporterte smittetilfeller i Norge

Derimot skårer Sverige høyt på økonomi i rapporten. At landet har unngått en nedstengning slik vi har hatt i Norge, har holdt økonomien i gang. Men prisen betales altså av de aller eldste i befolkningen. Det er flest unge som blir smittet, flest middelaldrende som får intensivbehandling – og flest gamle mennesker som dør av korona.

Her hjemme har vi vel gjennom våren, sommeren og høsten myst mot Sverige og lurt litt på hva i all verden det er de driver med. Mens smitte- og dødstallene smøg seg oppover i Norge, raste de av gårde i Sverige. Enkelte dager i vår var det flere døde i Sverige enn nye rapporterte smittetilfeller i Norge.

Den svenske strategien var først å oppnå flokkimmunitet. For å lage omelett, må man knuse noen egg, som det heter. Men svenskene mislyktes med å holde smitten unna de sårbare eldre på sykehjemmene, og resultatet ble veldig mange døde. Siden har de gått bort fra dette. I høst har svenskene langt høyere smittetall enn i vår, men det er foreløpig langt færre som dør enn det var i april og mai.

Det ser ut som om svenskene er relativt fornøyde med måten koronakrisen er håndtert på fra toppen

Til tross for høye dødstall og slakt fra OECD ser det ut som om svenskene er relativt fornøyde med måten koronakrisen er håndtert på fra toppen. I hvert fall fram til nå. Riktignok har Socialdemokraterna tapt litt på meningsmålingene de siste månedene, men de ligger bare 1,7 prosent under valgresultatet i 2018 og er Sveriges suverent største parti. Det andre regjeringspartiet (Centerpartiet) har økt et halvt prosentpoeng siden koronaepidemien traff, ifølge samme måling. Og Vänsterpartiet ligger høyere enn de har gjort noensinne.

På borgerlig side ser det verre ut. For mens Moderaterna gjør det bra under korona, har Liberalerna falt langt under sperregrensen. Og Kristdemokraterna, som gjorde et svært godt valg og så titallet på målingene etterpå, er nede på 5 prosent. Uten Sverigedemokraterna er borgerlig blokk uendelig langt unna noe flertall. Og Sveriges høyrepopulister er fortsatt urovekkende store, men har tapt 3,5 prosentpoeng under pandemien og ligger nå under 20 prosent.

Det er mye vanskeligere å stenge ned det svenske samfunnet etter samme oppskrift som vi kan gjøre her hjemme

I motsetning til i Norge er det ikke regjeringen som bestemmer tiltakene og fronter arbeidet mot pandemien fra dag til dag. Den jobben er det Folkhälsomyndigheten, med statsepidemiolog Anders Tegnell i spissen som har. Tegnell har hele veien stått knallhardt på en annen strategi enn resten av verden. I utgangspunktet var målet å oppnå immunitet i befolkningen, og i stedet for påbud og forbud for å sørge for smittevern, har de satset på tillit og å stole på folks fornuft. På veien har han blitt et slags koronaikon i Sverige. Én tatoverte like gjerne Tegnells ansikt på armen. «Tegnell-merch» er stort på internett.

Selv om nordmenn har høy tillit til at norske myndigheter håndterer krisen tilfredsstillende, har jeg til gode å høre om noen som har tatovert Bent Høie på armen. Eller som går rundt med en t-skjorte med bilde av Nakstad, og supplerer hjemmekontoret med et krus med Bjørn Guldvogs ansikt.

I Sverige mangler myndighetene muligheten til å innføre kriselover i fredstid. Derfor er det mye vanskeligere, ja nesten umulig, å stenge ned samfunnet etter samme oppskrift som vi kan gjøre her hjemme. De må rett og slett stole på at folk retter seg etter anbefalingene. Det kan likevel tyde på at svenskene har sett behovet for å kunne gjøre mer inngripende tiltak. Derfor jobbes det nå med en såkalt pandemilov. Den skal være klar neste sommer.

Imens er det nok av opprydding å gjøre, hvis svenskene vil få ned smitte- og dødstallene. Ikke bare er Sverige verst i klassen ifølge OECD, men en ny svensk rapport peker på kritikkverdige forhold på sykehjem når det gjelder koronahåndteringen der. Over 2800 personer har dødd av korona på sykehjem. IVO (Inspektionen for vård och omsorg) har avdekket at omtrent en av fem koronasmittede ikke fikk legetilsyn, og 40 prosent av disse fikk heller ikke tilsyn av en sykepleier. I tillegg kommer det fram at man flere steder hadde retningslinjer som sa at koronasyke eldre på sykehjem ikke skulle sendes til sykehus. På toppen av det hele viser det seg at smittevernutstyr ikke har vært godt nok.

Til tross for at Sverige har vært og er hardt rammet av koronaen, har innbyggernes tillit til myndighetene holdt seg relativt stabil

Til tross for at Sverige har vært og er hardt rammet av koronaen, har innbyggernes tillit til myndighetene holdt seg relativt stabil. Kanskje er det fordi Sverige generelt er et land med høy tillit, og at denne tilliten tåler også krisetider godt. Folk har tillit til at myndigheter og forskere vet hva de driver med, og myndighetene har tillit til at innbyggerne følger råd og anbefalinger.

Men kanskje handler det også om at de som blir hardest rammet av koronaen – de aller eldste i befolkningen – ikke er i stand til å organisere et massivt opprør mot koronahåndteringen? Det er vanskelig å se for seg en tilsvarende situasjon, dersom det var barn eller unge som ble revet bort av en sykdom det – tross alt – er mulig å beskytte seg mot, selv om prisen er høy. Så lenge de aller, eller fleste i yngre aldersgruppene ikke blir alvorlig syke av koronaviruset, er det tross alt mer behagelig å leve mest mulig som vanlig, og som sagt: Sverige kommer bedre ut økonomisk enn mange andre land.

Men, som statsminister Löfven sa i sin alvorstunge tale til folket for et par uker siden: «Det vi som land gjør feil nå, kommer vi til å måtte lide for siden.»