FOTO: Terje Bendiksby / NTB

Hvis vi vil ha en velferdsstat, må vi betale for den

De som har mye motiveres av å få mer, vi andre motiveres av å få mindre. Det har vi lært etter åtte år med Høyreregjering.

Det skal lønne seg å jobbe, sier Høyresida. Det svarte Erna Solberg da hun ble utfordret på uførekutt. Det sa Torbjørn Røe Isaksen da han mente at det for mange lønner seg å gå på trygd.

Siden da har det blitt gjentatt veldig mange ganger de siste åtte årene mens velferdsstaten har blitt kutta i.

Skal du snylte i trygdesystemet anbefaler jeg å ha en doktorgrad i det samme systemet. Det vil du trenge hvis du skal komme lenger enn å skjønne rettighetene dine, men også klare å utnytte systemet utover å få det du har krav på. Det mennesket som forstår trygdesystemet godt nok til å svindle det bør ansettes på statsministerens kontor. Nå.

Men glem realitetene. Det er signaleffekten som er viktig. Folk må vite at det ikke er greit å la være å jobbe, sier Høyresida. Men hvis du har jobba før og blitt sjuk? Det skal ikke lønne seg da heller, nei. Det skal lønne seg å være frisk.

Problemet er bare at du ikke blir rik av å jobbe i Norge

Men det må være lov å lykkes, sier Høyresida. Det skal være lov å bli rik i dette landet her. Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen fra Høyre mente for noen dager siden at de av oss som vil øke formuesskatten spiller på misunnelse og stigmatisering av «de rike», mens han selv mener at bedriftseiere skal bæres på gullstol.

Vi skal ikke være misunnelige på folk som gjør det bra og er så greie at de skaper arbeidsplasser for resten av oss, mener Høyresida. Vi skal takke.

Om det du lykkes med er å hente ut skattepengene til resten av oss i utbytte, så skal vi klappe for det. Det er bra jobba. Vi trenger mennesker som tør å satse. Om vi ikke er snille med dem, kan de jo true med å flytte utenlands, ikke glem det.

Det er lettere for rikinger å snylte i skattesystemet enn for oss andre i trygdesystemet, men husk at de motiveres av det. De som har mye motiveres av å få mer, vi andre motiveres av å få mindre. Det har vi lært etter åtte år med Høyreregjering.

Mens du klapper for rikinger som tar utbytte fordi det må være lov å bli rik, så husk å klappe for renholderne også, og hvor viktige de har vært i korona. Det er ikke råd til mer i lønn til dem, så klapp mye og lenge.

Det er ikke sånn at du kan bli rik av å jobbe hardere eller mer effektivt.

Også får de jo stå på, sånn som resten av oss. Det er lov å lykkes, lov å bli rik.

Problemet er bare at du ikke blir rik av å jobbe i Norge. Vil du bli rik bør du velge å bli født inn i en rik familie så du får arva penger, uten å skatte en krone av det. Det er det de rikeste i landet vårt har gjort. Eller så burde du investert i eiendom for noen tiår siden. Da kunne du leid ut dyrt nå, eller solgt med masse fortjeneste. Med Høyrepolitikken trenger du ikke skatte all verden heller. Å ha formue skatter du mindre av nå enn for få år sida. Eiendom skattlegges veldig lite. Det er bare å kjøre på. Eller kjøpe på. Du har ikke råd, sier du?

Nei, men da får du prøve å tjene deg rik på å jobbe da. Det er vel derfor rikingene må få lavere skatt, fordi de har jobba hardt og fortjener pengene sine?

Jeg er sosionom. Jeg jobber turnus. Prøver å gjøre en så god jobb som mulig som de fleste andre i arbeidslivet. Vil si jeg jobber hardt, det gjør vel de fleste.

Men jeg blir ikke rik uansett hvor hardt jeg jobber i mitt yrke. I kvinnedominerte yrker i offentlig sektor når vi lønnstaket tidlig i karrieren vår. De fleste jobber vel hardt etter det også, men de får ikke mer betalt av den grunn.

Da må lønna i kvinnedominerte yrker økes så vi får betalt for det ansvaret vi har.

Det er ikke sånn at du kan bli rik av å jobbe hardere eller mer effektivt. Og jeg tror at veldig mange i våre yrker ikke motiveres først og fremst av penger heller. Hadde vi gjort det hadde vi vel valgt noe annet.

Men synes jeg det er rettferdig at jeg står og ser på at lederlønninger i staten øker mens vi andre får høre at vi ikke kan kreve mer fordi vi må bidra i dugnaden? Nei, det synes jeg ikke. Setter jeg meg ned å takker rikingene som har melka koronakrisa ved å ta ut krisepenger i utbytte? Nei, det gjør jeg ikke. De har jo blitt rike i det samme samfunnet jeg betaler skatt i. Jeg skylder ikke dem noe mer takknemlighet enn de skylder meg.

Mener jeg at de som trenger hjelp fra NAV-systemet skal kuttes til beinet i et allerede stramt system for å vise et eksempel om at det skal lønne seg å jobbe? Nei, jeg mener tvert imot at vi har nådd en grense, at det vi trenger fremover er ytelser som gir et verdig liv, og ansette i systemet som gis frihet til å hjelpe utfra hva menneskene de møter trenger.

Og skal det lønne seg å jobbe, må vi løfte lønnsnivået for de som tjener minst.

Også mener også jeg at det skal lønne seg å jobbe. Da må lønna i kvinnedominerte yrker økes så vi får betalt for det ansvaret vi har. Og da må noe lønne seg mindre. Og nei, jeg snakker ikke om trygd. Jeg snakker om boliginvesteringer, utbytte, formue og skatteplanlegging blant de som har mest.

Hvis det skal lønne seg å jobbe, så er det lønna som må opp, ikke trygden som må ned.

Realiteten i dag, er at bussjåfører, renholdere og helsefagarbeidere ser lønna stå stille mens prisene går opp. De får det ikke bedre av at noen andre får det verre. Vi som samfunn må lære oss å betale det det koster. Hvis vi vil ha en velferdsstat, så må vi betale for den. Og skal det lønne seg å jobbe, må vi løfte lønnsnivået for de som tjener minst. Fordi det handler om mennesker, ikke milliarder.

Også lønner det seg å stemme. Hvis du ønsker deg et annet samfunn enn dette.