Norske valgobservatører undergraver demokratibevegelsen i Kasakhstan.
Resultatene fra lørdagens parlamentsvalg i Kasakhstan var knapt klare da de første meldingene begynte å renne inn fra mine venner i landets menneskerettighetsbevegelse.
«Hva er dette for slags idioti?»
«Takk skal dere ha!»
Valgresultatet er fint beregnet på forhånd.
Jeg klikket på en av mange lenker til statsstyrte nettaviser. Under overskrifter som «Norske observatører berømmer høyt nivå på valget», var to dresskledde herrer avbildet under en pressekonferanse i hovedstaden Astana. Med forbehold om at de er riktig gjengitt, kunne de utover det høye nivå meddele at valget hadde vært både «åpent og transparent» og at det var tydelig at Kasakhstan hadde gjennomgått «fundamentale endringer i valgprosessen».
De to norske observatører – tidligere ordfører i Frogn og vara på Stortinget for Høyre, Thore Vestby, og leder i Frogn Høyre, Ludolf Bjelland – ble presentert som henholdsvis «representant for det konservative parti og æresordfører i Frogn» og «en berømt forretningsmann». Deres uttalelser var høyt og lavt i nettaviser, på Twitter og i fjernsynsopptak på YouTube.
Noe skamfull skrev jeg tilbake til mine kasakhstanske kolleger at jeg ikke kjente til nordmennene, men at de åpenbart ikke hørte til den offisielle valgdelegasjonen fra Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE). OSSE holdt nemlig sin egen pressekonferanse først neste dag, hvor de påpekte at valget nok en gang ikke hadde møtt internasjonale standarder, og at «Kasakhstan har langt igjen for å nå sine forpliktelser». Og selvsagt har de det, når man ser forbi valgurnen.
Jeg har bodd og arbeidet i Kasakhstan som Helsingforskomiteens representant i Sentral-Asia i flere år, og vet i likhet med alle som følger regionen at dette ikke handler om hva man kan se med det blotte øye på selve valgdagen. Myndighetene i Kasakhstan har i en årrekke lagt opp systemet slik at kun presidentens eget parti, Nur Otan, og to regjeringsvennlige «liksompartier» kan delta i valget.
Valgresultatet er fint beregnet på forhånd – i år var det nesten helt identisk med resultatet fra valget i 2012. Rundt 82 prosent til Nur Otan, og resten til deres venner. Samtidig sitter lederen for det største opposisjonspartiet i fengsel. Vladimir Kozlov er anerkjent som samvittighetsfange av Amnesty International, som sikkert også har engasjerte medlemmer i Frogn.
Mye fint kan sies om Kasakhstan, jeg er selv blitt svært glad i landet.
På lørdagens pressekonferanse var det én gruppe journalister som ikke fikk slippe til for å stille spørsmål, nemlig de uavhengige. De siste par år har myndighetene slått kraftig ned på alt som lukter kritikk. Den største uavhengige avisen, Respublika, er blitt forbudt som «ekstremistisk».
Flere nettbaserte TV-kanaler har forbud mot å rapportere og er forsvunnet fra eteren, mens nytt av året er straffeforfølgelse av annerledestenkende for deres Facebook-oppdateringer. Med opposisjonen i fengsel og en meget forutsigbar aviskiosk er det lite som er «åpent» og «på høyt nivå» ved valgprosessen i Kasakhstan.
For å si det med Høyres eget nettsted: «Enkelte land ønsker å promotere særskilte nasjonale standarder for demokrati og menneskerettigheter. Dette ser Høyre på som en klar feiloppfatning.» Kasakhstan er langt mer avansert enn at resultatet fingeres på selve valgdagen, selv om også det kan forekomme. Problemet er institusjonelt og systematisk. I autoritære land kan det bety mye at man representerer partiet som ledes av Norges statsminister.
Kasakhstan bruker betydelige ressurser på å promotere landet som fremgangens høyborg i en komplisert region. Det gjøres blant annet ved at man inviterer i beste fall godtroende personer fra europeiske land til å uttale seg positivt om regimet under pressekonferanser av det slaget som ble avholdt lørdag.
En artikkel i The Diplomat under tittelen «Rise of the Zombie Monitors» beskriver fenomenet treffende: «De kom, de så og de misforstod alt.» Artikkelen forklarer hvordan kasakhstanske myndigheter benytter seg av vestlige politikere uten tidligere erfaring fra valgobservasjon. Helst med politisk bakgrunn, men det er statsborgerskapet som gjelder. Godkjenningen av valget er tiltenkt et hjemlig publikum, som motbør til den kritikk myndighetene vet vil komme fra tradisjonelle internasjonale observatører.
Selvsagt kan Vestby og Bjelland ha blitt feilsitert.
En oppfølgingsartikkel tirsdag i The Diplomat omtaler «en håndfull» europeere som «låner ut sine navn for å hvitvaske parlamentsvalget» og dermed «undergraver OSSEs konklusjoner». Nei, vi snakker ikke her om innleide politikere fra udemokratiske land øst for Akershus. Dette er Frogn Høyre.
Mye fint kan sies om Kasakhstan, jeg er selv blitt svært glad i landet. Selvsagt kan Vestby og Bjelland ha blitt feilsitert eller skjøvet inn i en uheldig rolle. Jeg er også klar over at Vestby er positivt engasjert i atomnedrustning. Likevel er ikke Kasakhstan et sted hvor man bør trampe inn og uttale seg uten å først ha lest seg opp. Landet har et seriøst og internasjonalt respektert menneskerettighetsmiljø som gladelig brifer besøkende, slik at vi kan være til hjelp heller enn til skade i deres arbeid.
Av nettet fremgår det at Vestby og Bjelland i tillegg til sine politiske verv representerer henholdsvis organisasjonen Ordførere for Fred og helsekostforretningen Luhma Care AS. Det politiske liv i Kasakhstan hadde nok blitt både sunnere og mer fredfullt om de lot være å bruke sin politiske erfaring til å undergrave landets modige og hardt pressede demokratibevegelse.
Kommentarer