Trumps innskrenking av kvinners og minoriteters rettigheter viser at patriarkatet er på moten igjen.
Patriarkatet. Ordet høres kanskje litt gammeldags ut, ja, til og med sinna-feministisk eller konspiratorisk. Hvorfor skal vi ta dette begrepet fram igjen, når det kan virke provoserende og bli misforstått, spurte spaltist Linn Stalsberg nylig. Hun forklarer at patriarkatet er «et samfunnssystem der menn har mest makt og autoritet, tradisjonelt over kvinner, men i dag kan vi inkludere også andre kjønn.» Et mannfolkvelde, med andre ord.
Hvis du trodde at patriarkatet ikke finnes, se på hva Donald Trump gjør nå.
I skrivende stund er han i ferd med å sette verdensrekord i presidentordrer som befester (hvite) menns posisjon på toppen av rangstigen i samfunnet.
Med det sier han selvsagt mer: At de mest kompetente er hvite, ikke-funksjonshemmede menn.
Han har for eksempel avviklet DEI-tiltak (diversity, equity, inclusion) fordi mangfold, likestilling og inkludering er rasisme mot hvite. Den logikken må du være hvit, privilegert mann for å forstå.
For å begrunne avviklingen, sprer Trump og hans folk giftige løgner om hvor farlig slike tiltak er. Mangfold og inkludering har skylden for brannene i California, brukollapsen i Baltimore, flykrasjet i Washington og inflasjonen, ifølge Trump. Han mer enn insinuerer at DEI står i veien for at de mest kompetente menneskene får viktige jobber. Med det sier han selvsagt mer: At de mest kompetente er hvite, ikke-funksjonshemmede menn.
I kjent «rant»-modus påpeker talkshow-vert Jon Stewart hva dette innebærer: «Det de prøver, er å gjøre standardinnstillingen for kompetanse i USA til en hvit fyr. Det er det dette er – en gjenoppretting til fabrikkinnstillingen.»
Denne standardmannen speiles i den lange listen over ord som nå er «forbudt» – som renskes fra offentlige nettsider og flagger forskningsprosjekter som kan miste finansiering. På listen finnes ord som aktivisme, mangfold, kulturelle forskjeller, diskriminering, funksjonsnedsettelse, likestilling, sosialt kjønn, inkludering, LGBT, minoritet, rasisme og kvinne.
-Det skjøre mannlige egoet eldes aldri godt.
Det Trump & co er i ferd med å gjøre, er å flytte makt, innflytelse og penger til noen få utvalgte. Medie- og techmilliardærene – broligarkene – faller på kne for Trump fordi han ikke bare lover dem skattekutt og deregulering, men fordi han kan oppfylle en ideologisk fantasi om at de er en slags supermenn.
Samtidig ligger SAVE Act på bordet – et forslag som vil gjøre det vanskeligere for blant annet kvinner å stemme ved valg. Vanlige folks rettigheter skrelles bort.
Et delt folk gir patriarkatet makt, skriver forfatter Angela Saini i boka Patriarchs. How men came to rule. Å bruke religion, kjønn(sidentitet), seksuell legning, funksjonsevne og sosial klasse til å skape avstand mellom mennesker, er effektivt. Det funker. Se bare på USA.
For de «sterke» mennene er egentlig ganske redde.
Tidligere denne uka møttes klima- og menneskerettsaktivist Greta Thunberg og Francesca Albanese til samtale i Oslo. Albanese er FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de palestinske okkuperte områdene. Begge kvinnene har opplevd både trusler og latterliggjøring i forbindelse med sitt arbeid.
Når du utfordrer undertrykkende systemer, blir selve sannheten kontroversiell, påpekte Albanese. Og la til: -Det skjøre mannlige egoet eldes aldri godt.
For de «sterke» mennene er egentlig ganske redde. Redde for å miste makt, innflytelse og rikdom til dem de tjener på å holde under seg:
«Tiden har kommet. Kvinner kommer til å ta over samfunnet.»
Det kunne ha vært en lovnad, men var en advarsel. Den kom fra en bekymret Steve Bannon, ytre høyre-nasjonalist, misogynist og tidligere Trump-rådgiver. Det han var vitne til en januarkveld i 2018, var mannlige filmstjerner som satt passive og så på at kvinnelige skuespillere troppet opp på Golden Globes-utdelingen kledd i svart – en markering av #metoo og Time’s Up.
Kan Taylor Swift velte patriarkatet?
Denne anti-patriarkalske bevegelsen kunne ha kraft til å gjøre om på ti tusen års nedskrevet historie, mente Bannon. Dette var i 2018. Nå, syv år senere, fester patriarkatet isteden sitt jerngrep om det amerikanske samfunnet.
Så nei, patriarkatet er ikke et ord som har gått ut på dato. Patriarkatet er på moten. Du kan like gjerne venne deg til å bruke det. Hvis du sliter med selvtilliten i den forbindelse, kan du gå inn på YouTube (for eksempel her) og bli inspirert av omtrent 90 000 swifties som brøler «fuck the patriarchy!».
«JEG HATER TAYLOR SWIFT!» skrev Donald Trump etter at superstjernen hadde uttrykt støtte til Kamala Harris før presidentvalget i fjor. Elon Musk var heller ikke særlig fornøyd: «Greit, Taylor… du vinner… Jeg skal gi deg et barn og vokte kattene dine med livet mitt», tvitret han – noe som ble oppfattet som både ekkelt og misogynistisk. Det var dette skjøre mannlige egoet da.
Det handlet aldri om at kvinner skal ta over på bekostning av menn
Spørsmålet er om Trump og Musk har grunn til å være redd. Kan Taylor Swift velte patriarkatet? Hun har i hvert fall massiv påvirkningskraft og en enormt lojal tilhengerskare. Fire hundre tusen klikket på en lenke fra Swifts Instagram-story til en informasjonsside om valget.
Men det ble med det ene Instagram-innlegget. Og etter at valget var tapt for Demokratene, har det vært stille. Men en ting er sikkert: Vi trenger stemmen hennes, og stemmen til andre innflytelsesrike kvinner før mellomvalget neste år. Det er lov å håpe at det allerede legges planer for hvordan det valget skal vinnes.
Det er rett nok urimelig å legge ansvaret for å velte patriarkatet på ett menneske. Det Bannon så under Golden Globes, var en bevegelse – «mektigere enn populismen». Men det handlet aldri om at kvinner skal ta over på bekostning av menn, slik Bannon så ut til å mene. Som Linn Stalsberg understreker: «Når feminister vil knuse patriarkatet, vil de også sette menn fri, fri fra byrdene som ligger i å være patriark.»
Men vi trenger noen som tenner gnisten. Som setter fyr på patriarkatet og baner vei for et nytt samfunn. Når patriarkatet faller, frigjøres alle mennesker fra de strukturene som holder oss nede.
Kommentarer