FOTO: Heiko Junge / NTB

Nå må vi faktisk stenge grensene for korona-smitte

Det er nok nå. Prisen er for høy. Vi kan ikke la folk reise over grensa, og ha tillit til at de selv tar ansvar og følger reglene når de er i Norge.

Det eneste vi vet sikkert om hvor det nye, muterte virusutbruddet kommer fra, er at det ikke er fra Norge. Noen har tatt det med over grensa. Det siste utbruddet, som har stengt ned Follo, Oslo og omkringliggende herligheter med de strengeste tiltakene siden mars, er importsmitte. Det rammer nesten to millioner mennesker. Og det kunne vært unngått.

Hver uke reiser 50.000-100.000 mennesker over grensa til Norge

Hver uke reiser 50.000-100.000 mennesker over grensa til Norge. Midt under korona. Det er mange.

Dersom disse menneskene følger karantenereglene, er sjansen for slike utbrudd som det vi ser nå, minimal. Tar du testene du skal, unngår offentlig transport og holder deg i karantene i 10 dager (eller betraktelig lenger, hvis du får symptomer), er sjansen for smitteutbrudd veldig liten, også med det nye og mer smittsomme viruset.

Nå har regjeringen – alt for sent – strammet inn på testing ved ankomst. Hvorfor det ikke har skjedd tidligere, er hinsides min forståelse. Der er jeg ikke alene. Klagene har haglet fra dem som har ansvaret akkurat der hvor smitten treffer hardest nå: Fra fylkesråd i Viken, Tonje Brenna. Oslos Raymond Johansen har advart og bedt om strengere grensekontroll igjen og igjen. Regjeringen har ikke lyttet.

I begynnelsen av desember kom det et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie fra Ingvild Kjerkol (Ap) som var bekymret for importsmitte i forbindelse med lofotfisket. Hans svar? Du kan lese hele svaret her, men i korthet kan det oppsummeres slik: Alt er i orden, vi har grep. Vi stoler på næringen.

Tillit er en nydelig ting, men ikke når det ikke virker, og titusenvis av andre mennesker må betale prisen.

Tillit er en nydelig ting, og absolutt noe vi bør satse på, også i møtet med korona. Men ikke når det ikke virker, og titusenvis av andre mennesker må betale prisen. Det er også slik at veldig mange er i karantene med familien sin, og de andre går da ut og inn av huset som vanlig.

Jeg er langt fra noen smitteekspert, men du trenger bare sunn fornuft for å skjønne at det er ett av to som skjer: Enten er reglene for slappe, eller så brytes de. Sannsynligvis begge deler på en gang.

Smitten i Norge generelt har gått ned de siste ukene. Slik er det ikke med importsmitten. Den har økt voldsomt. Den doblet seg fra desember til januar. Når det skjer, samtidig som importsmitten er blitt mye farligere på grunn av ulike muterte virus, er en katastrofe som venter på å skje.

Importsmitten er ikke bare alvorlig fordi folks frihet og mulighet til å leve normale liv tas fra oss igjen og igjen, men fordi de nye virusene er så smittsomme. Sjansen er veldig mye større for at vi får nettopp det vi frykter aller mest fra denne smitten enn når vi smitter hverandre med et mindre aggressivt virus: Et overbelastet helsevesen der både korona-pasienter og andre dør som fluer, fordi vi ikke har folk, plass og ressurser til å gi dem pleien de trenger.

Enten er reglene for slappe, eller så brytes de

Mandag forrige uke ble det endelig innført obligatorisk testing ved grensene, riktignok med en god del unntak. Fram til det, var det mange som bare gikk rett forbi teststasjonene. Jeg kjenner folk som har kommet til Norge fra land der smitten er massiv, og bare spasert rett inn i Norge. De fleste er ansvarlige, og følger opp selv. Men det holder at noen ikke gjør det, så er krisen et faktum.

En koronatest fanger dessverre ikke opp alle. Så selv om alle som skal inn i Norge skal ha negativ test (endret fra 72 timer til 24 timer denne uka), skal alle som kommer rett i karantene i 10 dager. Det er ikke valgfritt. Men det er altså ingen som påser at du gjennomfører karantene. Dessuten er det mange som er i karantene sammen med andre –for eksempel familien sin. Som da går inn og ut som vanlig, og på skole og barnehage og jobb.

Det er lett å peke på arbeidsinnvandrere i denne situasjonen, og da tenker jeg ikke på alle dem som kommer fra andre land og jobber og bor her, men på dem som flytter på seg hele tiden. Dem er det også ganske mange av, og det er god grunn til å bekymre seg spesielt for denne gruppa. Alle dem som jobber noen dager eller uker, og så drar hjem og kommer tilbake. Mens vi andre anbefales å ikke reise overhodet.

De har vært flinke til å argumentere for seg, og de har øret (og telefonnummeret) til Solbergs nærmeste

Bransjene der mange av disse menneskene jobber, har ofte som forretningskonsept at arbeiderne er villige til å jobbe for mindre lønn enn folk i Norge, og leve under dårligere forhold. De har vært flinke til å argumentere for seg, og de har øret (og telefonnummeret) til Solbergs nærmeste. I juni droppet regjeringen karantene for utenlandske arbeidere i industrien, blant annet etter en intens sms-utveksling mellom Bent Høies statssekretær Anne Grethe Erlandsen og lobbyist Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Det skjedde mot alle faglige råd. Importsmitten eksploderte. 2000 polakker, litauere, briter og andre utenlandske arbeidere kom til Norge og testet positivt i løpet av høsten, ifølge Aftenposten. Mer enn 100 kommuner fikk smittetilfeller fra Polen. 38 prosent av de 40 største utbruddene etter importsmitte, startet med gjestearbeidere. 5. november ble Norge stengt ned – igjen.

Det skjedde mot alle faglige råd. Importsmitten eksploderte

Nå skjer det på nytt, og igjen er årsaken importsmitte.

Vi vet at folk med symptomer har blitt tvunget på jobb av slike useriøse arbeidsgivere. Det varslet den katolske kirken statsministeren om, allerede tidlig i november i fjor. Svaret fra regjeringen var at «Arbeidstilsynet skal prioritere nettopp denne type kontroller.» Det er fint, det. Men arbeidstilsynet er altså ikke korona-eksperter, og er trolig omtrent like gode til å avdekke smitte som den jevne nordmann. De aller fleste arbeidsplasser, også dem med utenlandske arbeidstakere, får ikke besøk av tilsynet. Til det er de for få. Det er verken rimelig eller effektivt å sette arbeidstilsynet til å ta ansvar for korona-smitte og karantenebrudd.

Blant dem som kommer for å jobbe i kortere perioder, er det mange som ikke snakker norsk og kanskje knapt jobber sammen med noen som kan det. Et flertall er ikke medlemmer i fagforeninger, og har ingen å be om hjelp hvis det oppstår problemer. Selvfølgelig er det større sjanse for at smitte sprer seg fra dem, enn fra mange andre. I tillegg kommer mange av de som jobber i Norge på kortere opphold fra land der de ikke har den samme tillitten til myndighetene som er vanlig i Norge. Det gjør kommunikasjonen vanskeligere, og sjansen for at noen setter egne vurderinger over myndighetenes påbud, er også større. Det gjør dem ikke til dårligere mennesker, men det gjør dem til en større smitterisiko.

Det er ikke bare ansatte i disse bransjene som er potensielle superspredere.

Det er ikke bare ansatte i disse bransjene som er potensielle superspredere. Helsearbeidere hentes inn fra andre land for å få sykehus og sykehjem til å gå rundt. Og der har det vært gitt unntak fra karantenereglene over en lav sko. De har for eksempel hatt ordninger der du er i karantene på fritiden, men kan gå på jobb. Slike unntak har vært normen i en lang rekke andre såkalte «samfunnskritiske jobber», innen alt fra lov og orden, til finansielle tjenester og renhold. Nå strammes det inn her også, langt på overtid.

Selvsagt er det upraktisk hvis folk må ha kontrollert karantene på hotell i 10 dager. Dyrt er det også. Men det er mulig. De har gjort det, for eksempel på New Zealand, og det har fungert godt. Det er heller ikke noe all right at folk som gjør viktige jobber i Norge, ikke får pendle til og fra familien sin. Men det er også mildt sagt ubehagelig når tusenvis av skolebarn mister tilbudet sitt, og må ha hjemmeskole i ukesvis, mens frafallet fra videregående skole når nye høyder. Når tusenvis av arbeidsplasser stenges ned, i tillegg til dem som allerede er blitt borte. Det er ikke så mye tvil om hva som koster mest over lang tid.

Selvsagt er det upraktisk hvis folk må ha kontrollert karantene på hotell i 10 dager. Men det er mulig

Akkurat nå må regjeringen være i forkant. Det betyr bedre og mer effektiv testing, og sikker karantene for folk som kommer til Norge. Uavhengig av årsaken til at de kommer. Prisen er rett og slett for høy for alle oss andre. Og det kan bli langt verre enn det er på Østlandet akkurat nå. En regjering som utreder portforbud, mens smitten flommer inn over grensene, vil raskt miste tillit.  Ansvaret for dette, er ikke en dugnad. Det ligger hos Erna Solberg.