FOTO: Geoff Livingston/ Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Qs evangelium

Opprørsforsøket i og utenfor Kongressen viser hvor farlig og dødelig QAnon kan være. Denne hendelsen minner mye om tilblivelsen av en religiøs sekt.

(Maryland): «Makt korrumperer, og absolutt makt korrumperer absolutt.» Dette skrev Lord Acton i et brev til en anglikansk biskop i 1887. Her reflekterte Acton over kriminelle handlinger begått av kirkeledere i fortiden og hvordan religiøse historikere burde forholde seg til dem. Han mente vi burde forvente mer av religiøse (og politiske) ledere enn av ordinære mennesker. Når historiske beretninger ikke gjør det, tjener de «det verste» og ikke «det reneste».

Framtidens historikere bør ta Actons råd ad notam når de vurderer den religiøse høyresiden i USA og dens nåværende ledere.

Jeg vet fra egen erfaring under sovjettiden at prester ikke bør fritas fra moralsk ansvar og kritikk. Aleksij 2, patriarken av den ortodokse kirken da jeg var ung, ble lenge mistenkt for å være KGB-agent og samarbeidet mer enn gjerne med den sovjetiske og senere den russiske staten. I dag nøler ikke Aleksijs etterfølger, patriark Kirill, med å gå president Putins ærend — statslederen som er en tidligere KGB-agent — enten det er å forsvare annekteringen av Krim eller nøre opp under frykt og avsky for homofile.

I USA er som kjent religion og politikk atskilt i grunnloven. Men for mange av dagens kristenkonservative amerikanere betyr det lite at det første grunnlovstillegget forbyr enhver lov som har til hensikt å «etablere» en religion. Det de ønsker å nedfelle i amerikansk lov er ikke den kristne moralkodeksen som man finner i bibelen. Ifølge historikeren Kristin Kobes Du Mez har moderne hvite evangelisk kristne gjenoppfunnet sin tro de siste 75 årene, og har byttet ut den nestekjærlige Jesus med et annet forbilde: «hardbarket maskulinitet og kristen nasjonalisme».

I dag ønsker disse evangelisk kristne en «hardbarket maskulin» leder som vil kjempe for å forby abort.

I dag ønsker disse evangelisk kristne en «hardbarket maskulin» leder som vil kjempe for å forby abort. Det målet har også bidratt til skylapper hos store deler av ledelsen i den amerikanske katolske kirken. De siste månedene har flere katolske biskoper forsøkt å innføre nye regler som gjør at man kan nekte politikere som støtter selvbestemt abort å delta i nattverden — stikk i strid med det paven sier. Målet er å ramme Joe Biden, USAs første katolske president siden John F. Kennedy og en person som jevnlig går i kirken.

Samtidig lovpriser den religiøse høyresiden Bidens forgjenger Donald Trump. For, selv om han er en nedrig og glorete figur, er han motstander av abort (i det minste sier han det) og forsøker å framstå som en macho-mann. I et åpent brev, publisert i forkant av presidentvalget i 2020, beskriver erkebiskop Carlo Maria Viganò, en tidligere ambassadør for Vatikanet i USA, Trump («som tappert forsvarer retten til liv») som USAs eneste håp mot et «djevelsk bedrageri». Viganò skriver videre om det han omtaler som en «bibelsk» kamp mellom «lysets barn» — som absurd nok blir ledet av den løgnaktige og utsvevende Trump — og «mørkets barn» som vi «lett kan identifisere med den dype staten».

Dette høres ikke akkurat ut som en ledende representant for den katolske kirken. Viganò kaller koronakrisen en «kolossal operasjon» og «sosial manipulering» der noen «har tatt menneskehetens skjebne i egne hender og har påberopt seg retten til å gå imot folkets vilje og nasjonale myndigheter som representerer folket». Dette høres helt ut som QAnon. Ifølge mange troende er ondskapen i det amerikanske samfunnet tøylesløs. David Fulton, en katolsk prest fra Nebraska, skryter av å ha utført en eksorsisme under stormingen av Kongressen 6. januar for å drive ut en djevel kalt Baphomet, som var i ferd med å «oppløse landet».

QAnon-kulten er basert på myten om en sammensvergelse: En liberal elite av djeveldyrkende pedofile driver en verdensomspennende tvangsprostitusjonsring og bruker deres prominente posisjon i politikken, media og finansverden i et forsøk på å påtvinge oss alle en global statsmakt. Ifølge QAnon-tilhengere leder Trump en rettskaffen kamp mot denne sammensvergelsen, som har gjort alt den kan for å motarbeide ham.

Denne formen for blind tro er nettopp det evangelisk kristne oppfordrer folk til.

Hvite kristenevangeliske amerikanere har vært særdeles mottagelige for denne fortellingen. En meningsmåling gjennomført i mars i år (publisert av Public Religion Research Institute og Interfaith Youth Core) viser at 15 % av den amerikanske befolkningen tror på Q-evangeliet og fortellingen om en kamp mellom det absolutt gode og det absolutt onde. Ifølge en undersøkelse gjennomført i januar av tankesmien American Enterprise Institute, var andelen Q-troende nesten dobbelt så stor blant hvite kristenevangeliske amerikanere som blant resten av befolkningen.

Til tross for at Q-profetien om at Trump triumferende ville returnere til Det hvite hus 4. mars ikke gikk i oppfyllelse, virker tilhengere av denne kulten å være like sterke i troen. Det burde kanskje ikke overraske oss: Denne formen for blind tro er nettopp det evangelisk kristne oppfordrer folk til. Og sannelig har religiøse ledere ofte vært blant de som sprer konspirasjonsteoriene til QAnon.

Det er faktisk ikke noe nytt ved disse ideene. QAnon har bare gitt en gammel konspirasjonsteori ny innpakning. I Sions vises protokoller, en pamflett som dukket opp i 1903 og som ga seg ut for å være et konfidensielt referat fra et møte avholdt av mektige jøder som konspirerte for å ta over verden, finner vi alle de tradisjonelle antisemittiske tropene: jøder som bortfører og slakter barn for så å drikke blodet deres for å få uante krefter. De kontrollerer folk i høye stillinger i staten, finanssektoren og mediene. De fremmer pedofili. Og de ønsker å svekke den hvite rase gjennom raseblanding.

Det hemmelige russiske politiet under tsartiden (Okhrana) trodde neppe at antisemitter verden over ville omfavne dette fabrikkerte dokumentet, og det til tross for at dokumentet gjentatte ganger ble avslørt; det var ingen tvil om at dette var en forfalskning. Og de så vel heller ikke for seg at «protokollene» ville bidra til Holocaust. Men pamfletten spilte en vesentlig rolle i nazistenes propaganda, og den underliggende myten formet tankene til Hitler og Goebbels.

Det er mulig at de som står bak QAnon heller ikke så for seg at denne konspirasjonsteorien ville bli en samlende religion for voldelige Trump-tilhengere. Noen politikere med QAnon-forbindelser er utvilsomt dedikerte tilhengere. Et godt eksempel er kongressmedlem Marjorie Taylor Greene, som hevder at skogbrannen i California i 2018 var forårsaket av en «jødisk laser i verdensrommet». Andre politikere på høyresiden ser QAnon-tilhengere som potensielle velgere.

Noen politikere med QAnon-forbindelser er utvilsomt dedikerte tilhengere.

Men opprørsforsøket i og utenfor Kongressen 6. januar viser hvor farlig og dødelig QAnon kan være. Denne hendelsen minner mye om tilblivelsen av en religiøs sekt — en sekt som har røtter i hvit kristen evangelisk tro, som er støttet av reaksjonære katolikker og som er fast besluttet på å styre de gudfryktige i retning av en politisk apokalypse.

Likevel kan Lord Acton hvile i fred. Framtidige historikere vil neppe skåne oppviglerne for det Joan Didion har omtalt som «hysteriets grunne sutring» — som i dag kan høres på tvers av det amerikanske kontinentet.

Oversatt av Marius Gustavson.

Copyright: Project Syndicate, 2021.