Sannheten blekner

Å fylle kroppen med blekemiddel som en kur mot korona er gammelt nytt. Blant konspirasjonsteoretikerne.

Da Donald Trump snakket om lys, varme og desinfeksjonsmidler som mulige behandlinger mot korona, kunne en hel verden føle Deborah Birx sin frustrasjon. Fra en sidevinkel så man at den erfarne legen, som koordinerer Det hvite hus sin korona-respons, nektet å møte presidentens blikk og sukket dypt idet USAs leder fremførte sine teorier. Da en journalist konfronterte presidenten med at folk nok helst ville ha informasjon, ikke antagelser, fikk han et kontant svar: «Du er fake news. …Jeg er her for å presentere ideer», sa Trump.

Ikke alle var enige med presidenten i at det var lurt å lufte disse ideene. Alt fra produsenter av desinfeksjonsmidler, USAs miljøvernbyrå EPA og ulike delstatsmyndigheter sto i kø for å advare folk mot å konsumere slike midler («Seriously. #DontDrinkBleach»). Presidentens støttespillere var raskt ute med å nyansere påstandene, og hadde holdt på med dette en god stund før Trump serverte et noe motstridende argument om at det hele «bare var sarkasme».

Allerede for flere måneder siden oppfordret støttespillere av konspirasjonsteorien Qanon en «mirakelkur» som inneholder desinfeksjonsmidler, kalt Miracle Mineral Solution

Qanon og MMS

For enkelte amerikanere var det imidlertid ikke noen ny påstand at det å drikke desinfeksjonsmidler kunne hjelpe mot korona. Allerede for flere måneder siden oppfordret støttespillere av konspirasjonsteorien Qanon en «mirakelkur» som inneholder desinfeksjonsmidler, kalt Miracle Mineral Solution. (Kort forklart går Qanon ut på at Donald Trump fører en hemmelig krig mot pedofile på venstresiden som ledes av blant annet Hillary Clinton).

Ifølge amerikanske myndigheter inneholder MMS, som den gjerne kalles, blant annet natriumkloritt som ofte brukes i bassengklor. De har tidligere advart om at produktet kan være svært helsefarlig og kan resultere i indre blødninger.

Ifølge The Guardian forsøkte lederen for Genesis II, en Mark Grenon, å kontakte president Trump forrige uke, med informasjon om hvordan MMS kan brukes mot korona

Skjermbilde fra FDA.gov

Ifølge tilhengere av MMS derimot, er stoffet ufarlig og en potensiell kur for 95 prosent av alle sykdommer, inkludert kreft, AIDS og malaria. Og nå også sykdom som følge av koronaviruset. Noen dager før Trumps pressekonferanse gikk det amerikanske mattilsynet (FDA) rettens vei for å stoppe en spesifikk selger av produktet i Florida. Gruppen som myndighetene ønsker å stoppe heter Genesis II, en produsent som ifølge The Guardian kamuflerer seg selv som en kirke. Selv i Norge finnes det en MMS-side på Facebook. Den britiske avisen har dekket gruppen i lang tid, blant annet dens forsøk på å markedsføre MMS som en kur for malaria.

Ifølge The Guardian forsøkte lederen for Genesis II, Mark Grenon, å kontakte president Trump forrige uke, med informasjon om hvordan MMS kan brukes mot korona. Det er ingenting som tyder på at Trump plutselig begynte å snakke om desinfeksjonsmidler på pressekonferansen fordi han hadde lest korrespondansen fra Grenon, men jammen er det ikke et merkelig sammentreff. Det er faktisk uklart hvor Trump fikk ideen om desinfeksjonsmidler fra.

Uansett hvilken kilde presidenten benyttet seg av, er det ganske spesielt at en slik kvakksalveteori har beveget seg fra nettets mørke underskog til verdens mektigste talerstol på så kort tid.

Det sier litt om Trumps trøblete forhold til fakta og konspirasjonsteorier. Og setter oss på sporet av hvilke tvilsomme grupper som presidenten noen ganger assosieres med.

Trump og vaksiner

Man må ikke scrolle langt nedover på Facebook-profilen til Mark Grenon, mannen bak Genesis II før det begynner å dukke opp innlegg om vaksinemotstand. Det er nemlig kort vei mellom de fleste konspirasjonsteoriene som florerer i USA, og påstanden om at vaksiner fører til autisme eller andre sykdommer. «Anti-vaxxers» er svært synlige på den amerikanske konspi-scenen, også de siste ukene.

Meningsmålinger viser at de aller fleste amerikanere støtter smitteverntiltakene som er innført i USA. Likevel har det de siste ukene dukket opp demonstrasjoner i et titalls amerikanske delstater mot myndighetenes koronatiltak. Mange møtte utvilsomt opp fordi de ønsker å returnere til jobbene sine, eller gjenoppta driften i egne bedrifter. Men mange kom nok fordi Trump selv hadde oppfordret folk til å uttrykke sin misnøye, og oppmøtet var en salig blanding av ulike grupperinger, blant dem vaksinemotstandere (jeg har skrevet om hva som skjuler seg bak disse massesamlingene her).

Trump har tidligere balansert på et knivsegg når det gjelder vaksiner og den påståtte koblingen til autisme

For mange vaksinemotstandere er Trump den mest sentrale politikerne som noen gang har talt deres sak. Han ble muligens inspirert av kongressrepresentanten Michelle Bachmann som i 2011 forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat (noe Trump selv vurderte samme år). Under en nominasjondebatt dro Bachmann en kobling mellom HPV-vaksinen og mentalt nedsatt funksjonsevne. Bachmann måtte etter hvert moderere uttalelsen, men ga seg ikke med å påstå at Barack Obama egentlig var født utenlands (såkalt “Birtherism”), en påstand som Trump også fremmet i samme periode. Etter at Trump ble valgt i 2016 har Bachmann vært en av presidentens rådgivere i spørsmål relatert til evangeliske kristne.

Trump har tidligere balansert på et knivsegg når det gjelder vaksiner og den påståtte koblingen til autisme. I en presidentdebatt i 2015 hintet han til at autisme kan forårsakes av vaksiner, men understreket at han ikke var en motstander av vaksiner, per se. Han ønsket seg imidlertid at de skulle spres utover i tid. Etter å ha vunnet valget flørtet Trump med tanken på å utnevne Robert F. Kennedy Jr., en velkjent vaksinemotstander, til å lede et utvalg som skulle se nærmere på vaksinesikkerhet.

Konspirasjonsteoretikerne har likevel ikke latt seg stoppe av denne forklaringen, og mener dessuten at Gates faktisk selv har skapt koronaviruset

Vaksinemotstandere har forfattet en egen konspirasjonsteori om korona, der Bill Gates har fått hovedrollen. Påstanden bygger på et intervju Gates gjorde i 2011. Konspirasjonsteoretikerne mener han der avslører at han støtter det han vet er livsfarlige vaksiner, som en metode for å krympe verdens befolkning, spesielt i utviklingsland. Som faktasjekkeren Snopes forklarer, er Gates åpen på at befolkningsvekst er en utfordring som må tas på alvor.

Man må ikke lete lenge på Twitter etter påstanden om at Bill Gates står bak koronaviruset (Foto: Twitter)

Det Gates viser til er imidlertid det stikk motsatte. Dersom flere barn blir vaksinert, vil flere barn overleve. Når flere barn overlever og vokser opp, medfører det at folk på sikt og i snitt får færre barn. Lavere barnedødelighet gir altså på sikt mindre befolkningsvekst. Og vaksiner er svært viktig for å redde barn fra unødvendig død.

Konspirasjonsteoretikerne har på ingen måte latt seg stoppe av denne forklaringen, og mener i samme slengen at Gates faktisk selv har skapt koronaviruset, i håp om å bruke det som et påskudd for å sette inn en elektronisk sporer i mennesker. Bakgrunnen for teorien er Gates Foundation sin forskning av usynlig blekk som skulle brukes til å spore hvem som har fått en vaksine. Enkelte religiøse fanatikere mener nå at dette usynlige merket er et bevis på Satans anmarsj.

Trumps tilhengere har dessuten flere teorier på lur

Nyttige syndebukker

Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone, YouTube-personlighetene og Trump-støttespillerne Diamond and Silk, og Fox News-programlederen Laura Ingraham, har alle fremmet en versjon av Gates-teorien. Alle har et forhold til Trump. Selv om de trolig ikke selv tror på sprøytet, så passer det greit å male fanden på veggen med Gates. Da Trump nylig frøs pengestøtten til Verdens helseorganisasjon (WHO), i et forsøk på å avlede oppmerksomhet rundt hans egen håndtering av koronakrisen i USA, steppet milliardæren inn med 100 millioner dollar til organisasjonen. Det gjør Gates til en forsvarer av Trumps syndebukk, og i forlengelsen av dette, til en forsvarer av flernasjonale organisasjoner som fremmer globalismen – et yndet mål for amerikansk høyreside.

Da demonstranter nylig møtte opp i Austin, Texas for å demonstrere mot koronatiltakene, var det nettopp InfoWars som arrangerte demonstrasjonen

Trumps tilhengere har dessuten flere teorier på lur. Skuespilleren Roseanne Barr mener at korona er et forsøk på å utrydde boomer-generasjonen, mens InfoWars-programleder og Trump-alliert Alex Jones har tilpasset sitt budskap om at 5G-nettet er dødelig, til koronakrisen.

Koblingen mellom Alex Jones og Trump er kanskje den mest problematiske av alle. Jones driver konspirasjonsnettsiden InfoWars, og har blant annet brukt mye tid på å avsløre at skolemassakre som Sandy Hook-skytingen ikke faktisk skjedde, men kun var skuespill iscenesatt for å inndra amerikaneres våpen. Koronakrisen har Jones beskrevet som et «Chi-Comm globalist bioweapons attack». Da demonstranter nylig møtte opp i Austin, Texas for å demonstrere mot koronatiltakene, var det nettopp InfoWars som arrangerte demonstrasjonen. Jones var selvfølgelig selv tilstede, blant annet for å kreve at man sparker smitteverneksperten Anthony Fauci.

Trump vet godt hvem Jones er, og hvilke budskap han sprer. Som presidentkandidat dukket faktisk Trump selv opp på det konspiratoriske nett-TV-programmet på InfoWars, og ifølge Jones ringte den nyvalgte Trump til ham i etterkant av seieren i november 2016.

Trump har selv dukket opp på InfoWars, en tidligere uhørt handling av en amerikansk presidentkandidat (Foto: Faksimile, YouTube)

Konspirasjonsteoriene som nå florerer, og når helt til toppen i Det hvite hus, viser oss at viruset også er farlig for samfunn med underliggende sykdommer

En underliggende sykdom

Det er ikke noe nytt at amerikanere tiltrekkes av konspirasjonsteorier, og det kan ha sine røtter i større, samfunnsøkonomiske årsaker. I boka Republic of Lies: American Conspiracy Theorists and Their Surprising Rise to Power (2019), skriver journalisten Anna Merlan om USAs langvarige kjærlighetsforhold til konspirasjonsteorier, med alt fra UFOer til vaksinemotstandere. Merlan hevder at «konspi» er en del av den amerikanske folkesjela, og alltid har vært det. Dagens fascinasjon springer dessuten ut av statlige konspirasjoner som faktisk har hendt og blitt avdekket, for eksempel politikeres misbruk av makt som Watergate, eller FBIs overvåkning av borgerrettighetsaktivister på 60-tallet. Dette gir vann på mølla til folk som tror at det kanskje finnes flere.

Merlan skriver at bak frykten for at staten skjuler noe, ligger en dyp usikkerhet om hvorvidt USA klarer å levere på løftet om den amerikanske drømmen. Legg til store geografiske avstander, et manglende støttesystem for de som faller utenfor, og stor økonomisk ulikhet, så får du en bråte med mennesker som trenger å finne forklaringer på egen og andres ulykke. Da er det nærmest menneskelig å begynne å lete etter noen å skylde på, uansett hvor fantasifull forklaringen er. Vi vet jo allerede at koronaviruset er spesielt farlig for mennesker med underliggende sykdommer. Men skal vi tro Merlan er viruset også er ekstra farlig for samfunn med underliggende sykdommer, som USA.

Da Donald Trump plutselig dro frem blekemiddel-trikset sitt på den mye omtalte pressekonferansen, var det nok mange som lurte på hvor han fikk det rådet fra. Det lurer jeg også på fortsatt. Jeg håper virkelig ikke at det kom fra en falsk kirke i Florida som selger «mirakelkurer» som er giftige for kroppen, og fremmer falske teorier om vaksiner. Men jeg må medgå at, tatt i betraktning Trumps forhold til sannheten, konspirasjonsteorier og tvilsomme karakterer, er jeg langt fra sikker.