Budsjett Frp
FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB

Siv Jensen holder et kriserammet land som gissel

Frps sutring tar seg ekstra dårlig ut i år.

«Det er på ingen måte gitt at vi blir enige». «Frp er ingen rundingsbøye for regjeringen». Dette sa Siv Jensen om de pågående budsjettforhandlingene med regjeringen på en pressekonferanse mandag. Sylvi Listhaug har tidligere uttalt at «det er mange ting som gjenstår».

Sutring over egne hjertesaker tar seg dårlig ut i år

Det er ikke overraskende at Listhaug og Jensen nå gjør seg høye og mørke – det har de varslet helt siden Frp gikk ut av regjering i januar. Men, 2020 har ikke vært et vanlig år, og Frps taktikk burde tatt det innover seg. Sutring over egne hjertesaker tar seg dårlig ut i år.

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er på overtid, et år der vi trenger forutsigbarhet mer enn noen gang. På lørdag tok partilederne over forhandlingsansvaret.

Frp krever null kvoteflyktninger, mindre til bistand, lavere avgifter på grenseutsatte varer, som alkohol, tobakk og sukker, mindre bompenger og mer til pensjoner. Ingenting av dette svarer på problemene korona skaper for nordmenn. Å stå så hardt på spørsmålet om kvoteflyktninger, i et år der behovet for å hjelpe er særlig stort, samtidig som det omtrent ikke kommer noen asylsøkere eller flyktninger til Norge – viser hvordan Frps prioriteringer handler mye mer om prinsipper enn om realiteter.

Særlig kvoteflyktninger og bompenger er seiere som det smertet Krf og Venstre å gi

Dette er kjente Frp-saker, som partene allerede har forhandlet om, da de laget regjeringserklæringen. I flere av sakene fikk Frp store gjennomslag den gangen. Særlig kvoteflyktninger og bompenger er seiere som det smertet for Krf og Venstre å gi.

Da Jensen og hennes parti gikk ut av regjering i januar i år, sto Erna Solberg igjen med en plattform sterkt preget av Frp, og et mindretall av Stortinget bak seg. Men hun lovet likevel at hun skulle fortsette å styre med utgangspunkt i Granavold-plattformen.

Frp på sin side ga blaffen i enigheten fra Granavolden, og varslet fra første stund omkamper og et tøffere Frp.

I forhandlinger med Frp starter derfor regjeringen på 0-1

I forhandlinger med Frp starter derfor regjeringen på 0-1.

Så kom korona-pandemien.

I regjering og på stortinget har det blitt forhandlet frem krisepakke etter krisepakke for å få permitterte, arbeidsledige, utsatte bedrifter, syke og gamle gjennom nedstenging og pandemi.

Også den siste krisepakken som stort sett gjelder for 2021, ble holdt utenfor selve budsjettforhandlingene, etter Frps insistering.

Antagelig fordi det ville gjøre det lettere for dem å stå på krava i budsjettforhandlingene. Å ikke først få gjennom en pakke til kriserammede folk og næringsliv, ville fremstå som svært uansvarlig.

Men det gjør i grunnen ikke Frps budsjetthåndteringen særlig mye bedre.

Det Norge trenger nå, er et godt budsjett for neste år. Et budsjett med midler for å bekjempe arbeidsledighet, få hjulene i gang og til å omstille Norge. Et budsjett som gir forutsigbarhet og en retning ut av krisen.

Prioriteringene til Frp ligger et helt annet sted.

Ikke rart borgerlig samling slo sprekker til slutt

På grunn av pandemien, sitter pengene løsere i år enn på lenge. Staten skal – og bør – bruke mye penger, også neste år. Men pengene må først og fremst brukes til å løse problemene som har oppstått nå, til midlertidige og akutte krisetiltak, til helse og arbeidsplasser.

Frps krav hjelper ingen som er rammet av korona. I tillegg er de fordyrende på lang sikt, eller på kollisjonskurs med hjertesakene til flere av regjeringspartiene.

Ikke rart den borgerlige samlingen slo sprekker til slutt.

Problemet til Siv Jensen er at hun bare kan gå ut av regjering én gang.

Hennes og partiets oppførsel nå, gjør trolig videre samarbeid enda mer usmakelig for Venstre og Krf, for ikke å snakke om velgerne på borgerlig side som nå ser et Frp som ikke tar ansvar i krise. Erna Solberg må befinne seg i en beklemt situasjon.