FOTO: FlickrCC Thomas Dwyer

Skjebneuke for Trump?

Fire hendelser på hver sin side av kloden kan forme Trumps gjenværende tid i Det hvite hus.

De hjemlige kontroversene rundt Donald Trump tar ikke pause selv om presidenten denne uken flyr til Vietnam for å møte Kim Jung-un. Den kommende uken er nemlig tettpakket med potensielt dramatiske episoder.

Først ut er Trumps tidligere «fixer» og advokat Michael Cohen, som de neste dagene skal vitne foran ulike komiteer i Kongressen. Spesielt onsdagens høring er det knyttet mye spenning til, og den vil gå for åpent kamera.

Dette er bare starten på demokratenes rettergang av presidenten.

Nå som demokratene har tatt over komitélederskapene i Kongressen, er det ventet at de vil gå mye mer aggressivt etter Trump enn hva republikanerne gjorde de første årene. Det handler ikke da først og fremst om Russland-sporet, noe de enn så lenge har overlatt til spesialetterforsker Robert Mueller, men om presidentens forretningsvirksomhet. Den vet Michael Cohen mye om – han er selv dømt for skattesvindel, brudd på valgkamploven, og for å ha løyet for nettopp Kongressen. Alt tilsynelatende i Trumps tjeneste.

Republikanerne har avvist Cohens vitnemål som lite troverdig, nettopp fordi han allerede har løyet for Kongressen. Trump mener Cohen har løyet for å slippe strengere fengselsstraff. Likevel kan vi ikke utelukke at onsdagens vitnemål kan bli skadelig for Trump. Dette er bare starten på demokratenes rettergang av presidenten.

Nasjonal krise?

15. februar erklærte Trump at situasjonen på grensen til Mexico var en nasjonal krise. Det satte griller i hodene på demokrater, som mener at dette er et åpenbart misbruk av makt for å gjennomføre et valgløfte. Selv republikanere var ukomfortable med erklæringen, som de frykter vil gjøre det lettere for framtidige demokratiske presidenter å gjøre det samme, for eksempel på klima- eller våpenproblematikken.

Siden 1976 har Kongressen aldri stemt for å underkjenne en krisedeklarasjon. Nå ønsker Nancy Pelosi å teste om det lar seg gjøre i en avstemning i Huset på tirsdag. Der vil hun få flertall. Deretter må Senatet stemme innen noen uker, og det kan tenkes at en håndfull republikanere vil si seg enig. Problemet til demokratene er at presidenten må signere ethvert lovforslag før det blir gjeldende, eller legge ned veto hvis han eller hun er enig. For å underkjenne vetoet trenger man 2/3 flertall, og det vil ikke Pelosi få til.

Med andre ord er dette mest politisk teater, men likevel et viktig første steg for demokratene i den videre kampen om muren. Neste episode vil trolig utspille seg i domstolsystemet.

Menneskerettigheter kan vi trolig glemme.

Trump goes to Hanoi

Midtveis i uken kommer selve høydepunktet: Trump og Kim Jong-uns oppfølgermøte etter det historiske treffet i Singapore i fjor. Da ble det mye halloi og lite substans: Nord Korea sluttet å teste raketter og returnerte levninger av amerikanske soldater fra krigen. I tillegg har relasjonene med Sør-Koreas lederskap varmet betraktelig. Likevel er det lite som tyder på at den unge diktatoren Kim ønsker å faktisk gi fra seg sine atomvåpen.

Hanoi er et interessant møtested for de to lederne. Vietnam er en gammel USA-fiende med kommunistisk styre som har åpnet seg for omverden de siste tiårene. Kanskje er det slik Nord Korea kan komme inn igjen i varmen? Trump vil trolig pitche en slik vei fremover for Kim. Kanskje kommer til og med atomvåpnene i andre rekke, så lenge Nord Korea roer seg litt. Menneskerettigheter kan vi trolig glemme. Skal vi tro den amerikanske presidentens håndtering av Khashoggi-drapet, virker økonomiske forbindelser å veie betydelig tyngre enn noe annet.

Trump kommer til å erklære møtet en suksess uansett. Hvorvidt det faktisk leder til substansiell endring, er en annen sak. Det kan imidlertid bli en etterlengtet seier for mannen i Det hvite hus, om ikke først på lengre sikt.

Er det én episode som kan ramme inn Trumps ettermæle som president, er det denne rapporten

«Heksejakten» nærmer seg slutten

I forrige uke meldte amerikanske medier at spesialetterforsker Robert Muellers sagnomsuste rapport ville komme denne uken. Det hersker fortsatt stor tvil om hvorvidt den kommer nå, om den i det hele tatt vil bli publisert, og hva den vil konkludere med. De som forventer at den vil avsløre en stor konspirasjon mellom Trump og Moskva, kan fort bli skuffet.

Det betyr imidlertid ikke at rapporten vil være ufarlig. Mest sannsynlig vil den inneholde en god del kritikk av presidentens oppførsel. Vi vet også sikkert at etterforskningen har ført til domfellelse av Trumps nærmeste, så helt bortkastet var den åpenbart ikke. Er det én episode som kan ramme inn Trumps ettermæle som president, er det denne rapporten.

Det er bare å vente i spenning. Denne uken kan bli skjebnesvanger for Trump.

nyhetsbrevet