FOTO: Jon Tyson/Unsplash

Trumps «rettroende» tilhengere

Mange republikanere støtter fortsatt Trump fordi han gir folk som føler seg maktesløse en følelse av kollektiv makt.

NEW YORK: Det er ingen tvil lenger om hva som faktisk skjedde 6. januar 2021 i Washington, DC. Folk i Donald Trumps indre krets, deriblant den lojale justisministeren William Barr, fortalte presidenten at han hadde tapt valget i november 2020 og at valget hadde gått rett for seg. Likevel brøt Trump demokratiets kanskje viktigste regel:

Han nektet å akseptere nederlaget. Og han har fremmet konspirasjonsteorier om «valgfusk» helt siden han tapte. Trump motiverte med vilje en bevæpnet mobb til å storme Kongressen. Og da folkemassen høylytt forlangte at visepresident Mike Pence skulle henges, foretok ikke Trump seg noe. I stedet fortalte han folkene rundt seg at Pence fortjente det fordi han ikke ville iverksette et kupp på vegne av presidenten.

Hvorfor stoler de på ham og hvorfor er de så hengivne?

Det er dette 6. januar-komitéen i Representantenes hus har konkludert med etter å ha gjennomført mer enn 1000 intervjuer. Flere av de mest fellende bevisene kommer fra medlemmer av Trumps egen stab. Liz Cheney, komitéens republikanske nestleder, sa følgende i sitt sluttinnlegg: «Kan en president som er villig til å ta de valgene Donald Trump gjorde under voldshandlingene 6. januar, noensinne bli betrodd en høytstående offentlig stilling i vår storslagne nasjon igjen?»

For de fleste republikanere, hvorav mange ser Cheney som en forræder, er det rungende svaret klart: «Ja, det kan han». Republikanernes leder i Representantenes hus (House Minority Leader) Kevin McCarthy har nektet å ha noe med komitéen å gjøre. Ifølge en nylig gjennomført meningsmåling, mener 40 % av republikanske velgere at det som skjedde 6. januar ikke er noe å bekymre seg for. Den samme andelen mener at det voldelige angrepet på Kongressen var en legitim politisk protest.

Mer enn halvparten av USAs befolkning er ikke enig i dette. Demokrater er åpenbart uenige. Og mange uavhengige velgere har også vendt seg bort fra Trump i avsky. Men hvordan kan vi forklare eks-presidentenes vedvarende grep om så mange republikanere? Hvorfor stoler de på ham og hvorfor er de så hengivne?

Jo mer liberale amerikanere med høy utdanning gir uttrykk for at de ser ned på dem, jo mer vil den typiske Trump-velgeren holde fast ved sine meninger og sin tro.

Uvitenhet og mangel på interesse kan være del av forklaringen. Men hvis det stemmer, snakker vi om forsettlig uvitenhet; alle fakta om det som skjedde 6. januar er lagt på bordet. Og det til tross for at Fox News nektet å kringkaste komiteens høringer.

Men for republikanere dreier dette seg ikke nødvendigvis om fakta. For mange av Trumps tilhengere, er han mer enn bare en politiker. En viktig del av hans appell er at han egentlig aldri har vært en politiker. Folk har sett opp til ham som en slags messias. Det er ikke bare det at de støtter ham; de ser på ham som en slags frelser — en redningsmann som gir dem en følelse av stolthet, ikke minst fordi de føler at de er del av noe større.

Klasse spiller en viktig rolle. Trumps mest lojale tilhengere er hvite amerikanere uten høyere utdanning og som ofte lever ute i distriktene. De føler seg gjerne oversett — at ingen lytter til dem. Og de føler at urbane amerikanere med høyere utdanning ofte opptrer nedlatende overfor dem — at de ser ned på dem.

Tidligere president Barack Obama omtalte dem en gang som mennesker som «klamrer seg fast til våpen eller religion» og som har «motvilje overfor mennesker som ikke er som dem». Jo mer liberale amerikanere med høy utdanning gir uttrykk for at de ser ned på dem, jo mer vil den typiske Trump-velgeren holde fast ved sine meninger og sin tro.

Vil Trumps vedvarende appell til slike «rettroende» tilhengere gjøre det mulig for ham å bli president igjen?

Trump forstår dette. Og til tross for at han er rik, deler han den folkelige forakten for eliter som aldri helt har villet akseptere ham og hans familie bestående av lyssky eiendomsbaroner. Det at han er en serie-synder og har forbrutt seg mot de religiøse verdiene som mange av hans tilhengere hevder at de står for, besværer dem ikke. De fleste synder jo, tross alt.

Skilsmisseraten og andelen tenåringer som får barn er høyere i delstater der republikanerne står sterkt enn i mer liberale deler av USA. Jo mer Trumps politiske motstandere kritiserer ham for å være en ekteskapsbryter, for å være fordomsfull og trangsynt og for å være en løgner, jo mer vil tilhengerne forsvare ham. Derfor betyr ikke faktaopplysningene som ble lagt fram av 6. januar-komitéen noe for dem.

Nøkkelen til å forstå hvorfor så mange republikanere fortsatt støtter Trump er at han, i likhet med andre «dyktige» demagoger, gir folk som føler seg maktesløse en følelse av kollektiv makt. Han nører opp under motsetninger — en varm følelse av «oss» mot «dem». Og han gir sine tilhengere en følelse av at «vi» er «patrioter» som står opp imot arrogante kosmopolitiske byboere som «skjemmer bort» etniske (ikke-hvite) minoriteter, innvandrere og transseksuelle.

Mange tror nok fremdeles på Trumps påstand om at Joe Biden vant på uærlig vis.

Vil Trumps vedvarende appell til slike «rettroende» tilhengere gjøre det mulig for ham å bli president igjen? Det vil være dumt å se bort fra at dette kan skje, spesielt på nåværende tidspunkt. Men han står overfor store utfordringer. Stadig flere amerikanere vil stemme på kandidater de liker uavhengig av partitilhørighet. Og mange velgere liker ikke Trump. Spesielt kvinner bekymrer seg for rettsbeslutningen nå nylig om å fjerne deres grunnlovsmessige rett til abort — en beslutning tatt av amerikansk høyesterett, som er fullpakket av reaksjonære dommere håndplukket av Trump.

Det som kan være et enda større problem for Trump er den svinnende støtten blant amerikanske medier som heller i republikansk retning. Konservative aviser som Wall Street Journal og New York Post kritiserer nå eks-presidentens handlinger 6. januar 2021. Selv Fox News er ikke lenger en pålitelig heiagjeng. Allerede natten da Trump tapte presidentvalget, skal Rupert Murdoch, eier disse to avisene og denne fjernsynskanalen, angivelig ha snerret: «Fuck him».

Dersom Trump blir avvist av sine egne velgere fordi han blir sett som en taper … ja, det vil være Trumps verste mareritt.

Dette betyr ikke nødvendigvis at republikanere flest tar avstand fra Trump. Mange tror nok fremdeles på Trumps påstand om at Joe Biden vant på uærlig vis. Men stadig flere republikanere sier de er lei av at Trump fortsetter å mase om det som skjedde for snart to år siden. De vil at partiet skal gå videre.

Glemsomhet og kjedsomhet gjør seg gjerne raskt gjeldende i amerikansk politikk. Men det er en annen årsak til at vinden er i ferd med å snu for Trump. Den republikanske strategen Sarah Longwell har satt ord på det mange republikanere tenker i dag: «De mener høringene er idiotiske og de liker Donald Trump, men de tenker også på hvem som kan vinne som ledd i en politisk kalkyle».

Dersom Trump blir avvist av sine egne velgere fordi han blir sett som en taper … ja, det vil være Trumps verste mareritt.

Oversatt av Marius Gustavson

Ian Buruma har skrevet flere bøker. Den siste er The Churchill Complex: The Curse of Being Special, From Winston and FDR to Trump and Brexit (Penguin, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org