Denne uka blir det første gang lov i et stort ortodokst land for homofile å gifte seg.
I sluttscenen i filmen «Mitt store fete greske bryllup 2» står fetter Angelo fram som homofil og introduserer sin kjæreste Patrick. Angelo har gruet seg lenge, fordi hans gresk-amerikanske storfamilie er nokså rettroende.
De mest hardcore biskopene har allerede nå konstatert at de vil nekte å døpe barn som har to homofile foreldre.
Det viser seg at det ikke er noe problem at Angelos kjæreste er en mann, det er nesten verre at han ikke har gresk bakgrunn. Og Gus, sjølve pater familias, tyr til sin favoritt-replikk når han skal vise at han også kan være en moderne fyr: «Aha! Grekerne oppfant homoseksualitet!». There you go.
Torsdag 15. februar vedtok en lov som gjør det mulig for homofile å gifte seg og adoptere, etter lengre tids heftig og polariserende debatt. Hellas er på mange måter et svært konservativt samfunn som fortsatt lar den ortodokse kirka bestemme mye. Og kirka er overveldende imot formalisert homofilt samliv med barn involvert, fordi det vil skape «miljøforvirring» og truer en av de viktigste pilarene i troen, nemlig kjernefamilien med mann, kvinne og 1, 7 barn. De mest hardcore biskopene har allerede nå konstatert at de vil nekte å døpe barn som har to homofile foreldre.
Lederen for det største opposisjonspartiet i parlamentet, Stefanos Kasselakis fra Syriza, er åpent homofil.
Søndag møtte 1500 opp i Athen for å demonstrere mot lovforslaget. Demonstrantene var en brokket forsamling av ortodokse og høyreekstremister, eller en kombinasjon, som ropte slagord som «Hold henda unna våre barn!».
«Dessverre har woke-agendaen nådd Hellas og den agendaen inkluderer homoseksuelt ekteskap», uttalte da lederen for det høyreekstreme partiet Niki, Dimitris Natsios, til nyhetsbyrået Associated Press.
Det interessant er at lovforslaget ble trumfet gjennom på statsminister Kyriakos Mitsotakis’ vakt. Hans parti, og regjering, er det konservative Nytt demokrati, som tradisjonelt har stått på kirkas side. Men ikke denne gang. Noen konservative avsto fra å stemme, så statsministeren måtte sette sin lit til at sentrum-venstre vil støtte ham, slik at han fikk minst 151 av 300 stemmer. Lederen for det største opposisjonspartiet i parlamentet, Stefanos Kasselakis fra Syriza, er åpent homofil.
Nederland var det første landet i Europa som tillot homofilt ekteskap i 2001.
Det er også dristig av ham å gjøre det nå, siden Hellas – i likhet med resten av Europa – går gjennom dyrtid som gjør at folk får dårligere råd og frykter for framtida. Mennesker som settes på prøve har en tendens til å gå tilbake til tradisjonelle kjønnsrollemønstre.
I Russland, et annet stort ortodokst land, er utviklingen satt i revers. Der er det ikke lov med verken homofilt ekteskap eller andre former for formalisert partnerskap. I tillegg vedtok høyesterett sist høst et forbud mot LGBT-bevegelsen og erklærte i samme slengen at den var en ekstremist-organisasjon.
Nederland var det første landet i Europa som tillot homofilt ekteskap i 2001. Norge kom etter i 2009. Nå er det altså grekernes tur, 2500 år etter at de angivelig (men neppe), «oppfant homoseksualitet». Grekerne var altså «woke» lenge før de hadde en lang periode som reaksjonære.
Spørsmålet nå er om andre ortodokse land i Europa vil følge etter Hellas?
(Først publisert 13/2, oppdatert 16/2).
Kommentarer