FOTO: Vibeke Knoop Rachline

– Europa vil oppleve sitt 11/9 i 2016

Den franske antiterrorsjefen som sier dette til telegrambyrået AFP er overbevist. De dødelige attentatene i Paris i fjor var begrenset i forhold til hva vi kan vente i 2016.

(Paris): Søndag fant den siste store minnemarkeringen av attentatene i januar og november sted på Place de la République i Paris. Aldri har det vært strengere sikkerhetssjekk bare for å nærme seg plassen, og politiets skarpskyttere fulgte med fra takene rundt. Samtidig har det aldri vært færre deltakere, selv om rockelegenden Johnny Halliday deltok med en gripende sang. For ett år siden var plassen svart av folk som alle var «Charlie». De aller fleste holdt seg nå rett og slett hjemme av frykt. Som Charlie-medarbeider Patrick Pelloux sier det: Det er bare et spørsmål om når det neste attentatet kommer.

Vi vet at det er det terroristene forbereder.

Ifølge ekspertene har vi bare sett begynnelsen. Ikke bare franske, men europeiske sikkerhetstjenester og terroreksperter er overbevist om at det kommer til å skje og at det da blir enda verre enn i 2015.
– Vi går mot en europeisk 11. september, sier antiterrorsjefen – som vil være anonym. Og han er ikke den eneste. Neste gang ser man for seg simultane attentater flere steder, i flere land.
– Jeg tror dessverre ikke vi ha sett noe av det som vil komme. Vi vet at det er det terroristene forbereder, sier franskmannen.

Politiet saumfarer alle detaljer.

Paris fikk en forsmak i november, da terroristene fra IS slo til mot 7 steder samtidig. Nå vet politiet at angrepene var koordinert av to ledere som befant seg i Brussel, men dirigerte sine menn via mobiltelefoner. Akkurat disse kommer de trolig til å gå fra, for de er for lette å avlytte. Til gjengjeld er mobilene umulige å tolke for etterforskerne, hvis eierne har kodet dem, slik som er tilfelle med de fleste av telefonene funnet etter attentatene i Paris.

Akkurat som politiet og ekspertene som jobber på spreng med etterforskningen, gjør IS det samme. Også feil blir gransket grundig. Militære eksperter kaller det for RETEX (på fransk retours d’expérience, retur av erfaring). Ifølge den tidligere etterretningseksperten Yves Trotignon bruker de all informasjon de kommer over, ikke minst i mediene.
– De så det tok to timer å komme seg inn i Bataclan, og de har skjønt at sprengstoffet deres ikke holder mål. Selvmordvestene var hjemmelaget, og ikke helt pålitelige. Politiet saumfarer alle detaljer, og det samme gjør terroristene.
– Men de lærer fortere, hevder Trotignon i ukemagasinet l’Express. Han var med på å avverge et koordinert europeisk angrep allerede i 2010. Den gangen var det Al Qaida, men IS har tatt over prosjektet. Allerede nå bli europeiske IS-medlemmer gruppert på samme sted. Meningen er at de skal sendes på oppdrag i sine tidligere hjemland. Det viste seg å fungere bra i fjor.

Jeg ser ingen objektiv grunn til å være optimistist.

Det mangler ikke på nye, villige rekrutter. Noen av dem har nå opplevd de vestlige eller russiske bombetoktene og er om mulig enda mer motivert. Og etterforskningen av fjorårets attentater har vist at samarbeidet mellom forskjellige nasjonaliteter fungerer utmerket.

Ifølge The Guardian var en av hovedmennene i Paris, Abdelhamid Abaaod, i London og fotograferte potensielle terrormål der før attentatene 13. november. Disse bildene ble funnet på hans mobiltelefon etter at han ble drept av fransk politi. Det er nå et problem for britiske myndigheter at han i det hele tatt slapp inn i Storbritannia, for han har lenge vært en av verdens mest ettersøkte terrorister.

Disse og andre opplysninger plager etterforskerne i flere europeiske land. Mindre angrep blir forhindret oftere enn politiet vil innrømme, men «alle» forventer nå helt andre dimensjoner neste gang. Statsadvokaten i Paris, Francois Molins, vedgår at man trolig er inne i en «syklus» som vil vedvare.
– Terrortrusselen er overhengende og vil være det relativt lenge, sa han i en fransk/britisk dokumentar denne uken.
– Jeg ser ingen objektiv grunn til å være optimistisk, la han til.

Terroristen Amedy Coulibaly, som tok gisler i den jødiske kosherbutikken for ett år siden, sa før han ble drept at det ville komme «mange flere som han».