Jonas Gahr Støre
FOTO: Terje Pedersen, ANB.

Advarer mot minstelønn

Ap-leder Jonas Gahr Støre med bekymringsbrev til sine europeiske sosialistkolleger.

I flere europeiske land ligger de sosialdemokratiske partiene nede med brukket rygg. Senest ved valget i Nederland endte det tradisjonelt store sosialdemokratiske partiet PvdA med katastrofale 9 mandater.

Nå ber de nordiske sosialdemokratiske partiene med Jonas Gahr Støre i spissen sine sosialdemokratiske kolleger i Europa om å se til Norden.

Det kommer fram i et brev fra samarbeidsorganisasjonen til de nordiske sosialdemokratiske partiene og LO-ene, SAMAK, til sosialistfraksjonen i Europaparlamentet.

Brevet er signert SAMAK-leder Jonas Gahr Støre og generalsekretær Jan-Erik Støstad.

– Vi ønsker å adressere at EU på mange måter er i støpeskjeen nå. Da er det viktig å sikre rammene for Norden og den nordiske modellen i framtidas Europa. Men vi ønsker også en mer sosial utvikling ute i Europa, med anstendige jobber til flest mulig. Dette handler også om å begrense høyrepopulismens vekst og i ytterste fall om krig og fred, sier Støstad til Avisens Nyhetsbyrå (ANB), og legger til:

– Stikkordene er et mer sosialt og likestilt Europa, flere og bedre jobber, kamp mot skatteunndragelser, en rettferdig luftfart og grønn omstilling.

I brevet tar Støre & co. opp temaer som den nordiske modellen, kampen mot ledighet, kollektiv lønnsdannelse, kompetanseløfting i arbeidslivet og en bekymring for minstelønn.

Jan-Erik Støstad.
Jan-Erik Støstad. (Foto: ANB arkiv)

– Vi ønsker ikke at EU bestemmer at Stortinget skal vedta norske lønninger. For oss er det et fremmed element i den norske måten å få gode lønninger på. I Tyskland har de måttet sette en nasjonal minstelønn, men det er fordi de har fått et todelt arbeidsliv, og fagbevegelsen ikke er sterk nok til å få opp de lave lønningene, sier Støstad.

Det er første gang de nordiske sosialdemokratiske partiene og de nordiske LO-ene går sammen om et slikt brev.

– Vi erkjenner at Europa er stort. Men vi skal ikke gjøre oss mindre enn vi er. Vi er 25 millioner mennesker. Vi har tross alt en ganske ensartet måte å se verden på, og vi ønsker å vise at vi tar vare på vår likhetskultur. Og vi ønsker å gi vårt syn på framtidas Europa slik at vi både kan opprettholde vår måte å styre på, og samtidig bidra til mer likhet og trygghet ute i Europa, sier Støstad.

Lederne av de nordiske sosialdemokratiske partiene og LO-ene ser med bekymring på hva som har skjedd i Europa i kjølvannet av finanskrisen.

nyhetsbrevet