FOTO: privat

Boktips: Om Burma, Breivik og gruveindustriens mørke sider

Praktikant i Agenda, Kimberley Pallenschat, skriver om tre bøker du ikke bør gå glipp av.

Thant Myint-U: The Hidden History of Burma: Race, Capitalism, and the Crisis of Democracy in the 21st Century (2019)

I denne boken tar historiker og tidligere diplomat Thant Myint-U for seg den kompliserte politiske situasjonen i Myanmar, også kjent som Burma. Da nobelprisvinner Aung San Suu Kyi vant valget i 2015 ble det sett på som en seier for menneskerettighetene og det liberale demokratiet. Dette positive bildet har siden blitt knust. Særlig Rohingya-krisen som har drevet nesten en million mennesker på flykt, kalt «et lærebokeksempel på etnisk rensning» av FN, har vakt sterk internasjonal kritikk.

Myint-U tar for seg landets komplekse politiske, historiske og økonomiske utvikling på en måte som er både forståelig og underholdende. Argumentasjonen er nyansert, basert på både historisk analyse og refleksjoner fra forfatterens egne erfaringer fra diplomatisk arbeid i landets demokratiseringsprosess. Hva skal til for å oppnå et demokratisk og økonomisk system som tjener hele landets befolkning?

Vi i Norge lærer altfor lite om historiske utviklinger i regioner utenfor «Vesten», og får i tillegg ofte servert forenklede og ensidige beretninger om situasjonene i utviklingsland. Enten du har fulgt med på Myanmars utvikling de siste årene eller knapt kan plassere landet på et kart, vil jeg derfor anbefale denne boken på det sterkeste.

 

Sindre Bangstad: Anders Breivik and the rise of Islamophobia (2014)

Neste år er det ti år siden Breivik’s terroraksjon. Vi har fortsatt mye å lære av grusomhetene som fant sted 22. juli 2011. Dette krever også et kritisk blikk på det norske samfunnet som helhet og hvordan Norge har utviklet seg i årene etter angrepet. Denne oppgaven tar sosialantropolog Sindre Bangstad for seg i boken Anders Breivik and the rise of Islamophobia. Dette er en kritisk og dyp analyse, som ikke bare gir et innblikk i fortiden, men også legger frem viktige refleksjoner om fremtiden.

Det har allerede vært flere høyreekstremistiske terrorister som har erklært seg som inspirert av Breivik, blant annet ved fjorårets terrorangrep i Christchurch, New Zealand og Halle i Tyskland. Jeg vil anbefale alle å lese denne boken for å få en bedre forståelse av høyreekstremistiske og populistiske strømninger i både Norge og Europa.

 

John Grisham: Gray Mountain  (2014)

I Thomas Seltzers aktuelle NRK-serie UXA møtte vi blant annet gruvearbeidere i Kentucky og West Virginia som lever et liv i fattigdom, uføretrygd og elendighet. I den juridiske spenningsromanen Gray Mountain tar John Grisham for seg gruveindustriens mørke sider. Vi møter den unge advokaten Samantha Kofer som blir konfrontert med kullindustriens konsekvenser på både menneskene og miljøet når hun flytter til Appalachene i Virginia for å jobbe i et firma som gir gratis rettshjelp til dem som er hardest rammet. Big law, big money, ulikhet, fattigdom og miljøvern – dette er en høyst aktuell og inntrykksfull bok som er umulig å legge fra seg. At hovedpersonen er en sterk kvinnelig karakter, er selvfølgelig også et pluss!