knut arild hareide
FOTO: Mimsy Møller/Dagsavisen

Kanonmåling for Hareide og KrF

Kristelig Folkeparti kan juble for 5 prosents oppslutning på oktobermålingen Opinion har utført for ANB.

Det har vært en vill høst for Kristelig Folkeparti. Etter at partileder Knut Arild Hareide anbefalte partiet sitt å felle statsminister Erna Solberg og i stedet danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, har KrFs veivalg overskygget alle andre saker i norsk politikk.

I starten av november har partiet trommet inn til ekstraordinært landsmøte der de skal ta sitt endelige valg. I mellomtiden har partiet fått over 1.500 nye medlemmer og opplevd framgang på de aller fleste meningsmålinger.

 

KrF tydelig fram

På Opinions partibarometer for oktober laget for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) går partiet fram to prosentpoeng til fem prosent. Det er den beste målingen for partiet siden mai i år.

Det er ikke bare KrF som kan juble over å endelig se 5-tallet.

Målingen er tatt opp før statsbudsjettet ble lagt fram, og fanger ikke opp reaksjoner på dette.

Målingen er i sin helhet tatt opp etter partileder Knut Arild Hareides boklansering og tale til landsstyret i slutten av september.

– Selv om dette er en enkeltmåling, er vi veldig glade for at flere ser viktigheten av KrFs politikk. Vi tror mange har fått med seg at vi er et parti som kjemper for et varmere samfunn der vi slår ring om det som virkelig betyr noe, skriver KrF-leder Knut Arild Hareide i en SMS til ANB videreformidlet av KrFs kommunikasjonsavdeling.

Hareide ønsket ikke å stille til intervju om denne målingen.

 

Støre som statsminister

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener de positive tallene for KrF kan tyde på at velgerne setter pris på at partileder Hareide peker på Jonas Gahr Støre som ny statsminister i Norge.

– Det kan tolkes som et slags positivt svar fra velgerne på utspillene Hareide har hatt om samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vi ser av bakgrunnstallene at KrF får en del velgere fra Arbeiderpartiet, som kan styrke en slik tolkning. De henter også velgere ned igjen fra gjerdet, sier Bergh.

KrF har de siste dagene fått hele 1.500 nye medlemmer, noe Bergh sier styrker hypotesen om at mange setter pris på Hareides anbefaling i samarbeidsspørsmålet. Samtidig kan framgangen på meningsmålingene også være tilfeldig.

Dersom vi får en ny regjering med Støre som statsminister og han velger å overse Rødt, vil velgerne merke seg det.

– 5 prosent er ikke et historisk godt resultat for KrF, men det er en signifikant endring siden september. I og med at sperregrensen på fire prosent er så viktig i norsk politikk er 5 prosent et veldig mye bedre resultat for KrF, sier Bergh.

 

Sentrum eller venstresiden?

Det er ikke bare KrF som kan juble over å endelig se 5-tallet. Også Rødt gjør en svært god måling i oktober med 5,1 prosents oppslutning. Partileder Bjørnar Moxnes ber nå Arbeiderpartiet om ikke å se seg blinde på samarbeid med KrF, og minner om at veien til makt for Jonas Gahr Støre kan gå gjennom Rødt etter valget i 2021.

– Dersom vi får en ny regjering med Støre som statsminister og han velger å overse Rødt, vil velgerne merke seg det. Rødt er nå det tredje største partiet blant medlemmene i LOs største forbund Fagforbundet. Vi ligger over sperregrensa på snittet av målingene, og det kan fort bli et problem for Støre om han overser oss og våre krav, sier Moxnes.

Oktobermålingen viser et flertall for regjeringsskifte, men der Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV er avhengig av støtte fra enten Rødt eller KrF for å sikre flertall.

 

Nærmer seg Frp

Dagens måling er også hyggelig lesing for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som kan notere seg for en framgang på 2,1 prosentpoeng fra september til 12,7 prosent. Å bli større enn Frp har vært Sps langsiktige mål fram mot 2019. På Opinion-målingen får Frp en oppslutning på 13 prosent – kun 0,3 prosentpoeng mer enn Sp.

– Frp har ikke bare vært en støtte og pådriver for en stordriftstenkning i offentlig sektor, men er også blitt et parti for noen få personer med veldig mye penger. Vi skal være det tydeligste opposisjonspartiet til regjeringen, og det er fullt mulig å bli større enn Frp i 2019, sier Slagsvold Vedum. (ANB)