«Med tiden har jeg også lært meg at en selv må si fra hvis det er noe en ikke liker eller synes er feil, at en må ta plass hvis det er noe en ønsker å formidle, at hvis en rekker opp hånda så hører folk som regel etter, men det er sjelden en kvinne i begynnelsen av tjueårene får spørsmål om hva hun mener i et rom fullt av femti år gamle menn», sa forfatter Ingvild Lothe i et intervju på Deichmans litteraturblogg i forbindelse med det enkeltstående arrangementet «Feministisk leseliste» den 13.mars 2018.

Både internasjonalt og nasjonalt har bevisstheten om kjønnsspørsmål og feminisme økt markant de siste årene, gjennom kampanjer som #Metoo har debatten om likestilling satt agendaen. Høsten 2018 stiller Agenda Magasin og Deichman derfor spørsmålene: Kan litteraturen hjelpe oss med å tenke nytt og gå i dybden av feminismen? Og hvilke bøker har i så fall kraft til å gjøre det?

Det skal vi gjøre ved å følge opp arrangementet på Deichman den 13.mars 2018 med en hel arrangementrekke rundt omkring på Deichmans biblioteker i Oslo.

Høsten 2018 skal (foreløpig) følgende bøker diskuteres:

  • 6.september: Skuespiller Siri Seljeseth og produsent i Motlys Vilje Kathrine Hagen diskuterer det mannlige blikket og «De polyglotte elskerne» (2018) av Lina Wolff med redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin Madeleine Schultz. På Deichman hovedbiblioteket 
  • 10.oktober: Forfatter Kristina Leganger Iversen og forfatter Frid Ingulstad diskuterer arbeiderkvinnen og «Bare et lite sammenbrudd» (1975) av Ebba Haslund med forfatter og journalist Linn Stalsberg. På Deichman Bøler.
  • 24.oktober: Journalist Silje Bekeng-Flemmen, skuespiller Kristin Grue og forfatter Tove Nilsen diskuterer morsrollen og «Vinterbarn» (1976)  av Dea Trier Mørch (oversatt til norsk av Tove Nilsen) med journalist Kadra Yusuf. På Deichman Oppsal
  • 1.november: Skribent og aktivist Nora Mehsen og forfatter Maria Kjos Fonn diskuterer kjønn, identitet og «Argonautene» (2017) av Maggie Nelson  med Deichmans Emmy Netka. På Deichman Tøyen
  • 14.november: Forsker og forfatter Wencke Mühleisen og forfatter Helene Guåker diskuterer kvinnekroppen og boka «Nei og atter nei» av Nina Lykke med forfatter Marta Breen. På Deichman Lambertseter.
  • 4.desember: På FUBIAK (Deichman Furuset) TBA.

Alle episodene kan høres på Spotify eller her:

 

Arrangementet er støttet av Fritt Ord. 

Illustrasjoner av Frederikke Becher