«Med tiden har jeg også lært meg at en selv må si fra hvis det er noe en ikke liker eller synes er feil, at en må ta plass hvis det er noe en ønsker å formidle, at hvis en rekker opp hånda så hører folk som regel etter, men det er sjelden en kvinne i begynnelsen av tjueårene får spørsmål om hva hun mener i et rom fullt av femti år gamle menn», sa forfatter Ingvild Lothe i et intervju på Deichmans litteraturblogg i forbindelse med det enkeltstående arrangementet “Feministisk leseliste” den 13.mars 2018.

Både internasjonalt og nasjonalt har bevisstheten om kjønnsspørsmål og feminisme økt markant de siste årene, gjennom kampanjer som #Metoo har debatten om likestilling satt agendaen. I arrangementsrekka og podkasten «Feministisk Leseliste» stiller Agenda Magasin og Deichman derfor spørsmålene: Kan litteraturen hjelpe oss med å tenke nytt og gå i dybden av feminismen? Og hvilke bøker har i så fall kraft til å gjøre det?

Arrangementene blir fra og med 2019 holdt på på Deichman Grünerløkka, i Oslo.

Følgende bøker har foreløpig vært på lista:

  • 6.september 2018: Skuespiller Siri Seljeseth og produsent i Motlys Vilje Kathrine Hagen diskuterer det mannlige blikket og “De polyglotte elskerne” (2018) av Lina Wolff, med redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin Madeleine Schultz. På Deichman hovedbiblioteket 
  • 10.oktober 2018: Forfatter Kristina Leganger Iversen og forfatter Frid Ingulstad diskuterer arbeiderkvinnen og “Bare et lite sammenbrudd” (1975) av Ebba Haslund, med forfatter og journalist Linn Stalsberg. På Deichman Bøler.
  • 24.oktober 2018: Journalist Silje Bekeng-Flemmen, skuespiller Kristin Grue og forfatter Tove Nilsen diskuterer morsrollen og “Vinterbarn” (1976)  av Dea Trier Mørch (oversatt til norsk av Tove Nilsen), med journalist Kadra Yusuf. På Deichman Oppsal
  • 1.november 2018: Skribent og aktivist Nora Mehsen og forfatter Maria Kjos Fonn diskuterer kjønn, identitet og “Argonautene” (2017) av Maggie Nelson, med Deichmans Emmy Netka. På Deichman Tøyen
  • 14.november 2018: Forsker og forfatter Wencke Mühleisen og forfatter Helene Guåker diskuterer kvinnekroppen og boka “Nei og atter nei” av Nina Lykke, med forfatter Marta Breen. På Deichman Lambertseter.
  • 4.desember 2018: Poet og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali og den danske poeten Lone Aburas diskuterer utenforskap og boka “Citizen” av Claudia Rankine, med FETT-redaktør Hanne Linn Skogvang. På FUBIAK (Deichman Furuset)
  • 28.februar 2019: Psykolog Peder Kjøs, spaltist og skribent Mohamed Abdi og leder av CORE- Senter for likestillingsforskning Mari Teigen diskuterer Jordan Petersons “12 regler for livet”, med forfatter og skribent Linn Stalsberg. På Hovedbiblioteket.
  • 28.mars 2019: Forfatter Tove Nilsen og forfatter Marjam Idriss diskuterer Toni Morrisons forfatterskap, med Agenda Magasins Madeleine Schultz. På Deichman Grünerløkka
  • 25.april 2019: Poet Ingvild Lothe og lege og samfunnsdebattant Mina Adampour diskuterer Tove Ditlevsens forfatterskap og arbeiderlitteraturen, med Agenda Magasins Madeleine Schultz. På Deichman Grünerløkka.

Les artikkelserien her:

Vasily Grossman

Alle episodene kan høres på Spotify eller her:

Arrangementet er støttet av Fritt Ord. 

Illustrasjoner av Frederikke Becher