FOTO: Duncan C/Flickr cc

Podcast: Kaos i Corbyns rekker?

En rekke parlamentsmedlemmer fra Labour har meldt seg ut av partiet og dannet en uavhengig gruppe i parlamentet. Statsviter Øivind Bratberg forklarer hvorfor.

Statsviter Øivind Bratberg forklarer hva splittelsen i Labour handler om i nyeste episode av podcasten Noen har snakket sammen.

Hvorfor har de meldt seg ut av partiet?

– Antisemittisme er et vesentlig og et riktig ubehagelig stikkord for alle som følger politikken på venstresiden. Problemet har vært økende under Corbyns ledelse, og han og resten av ledelsen har vært svake og ikke tatt tak i problemet på en overbevisende måte, sier Bratberg.

Corbyn er også splittende på utenrikspolitiske spørsmål. Særlig Brexit spiller en rolle i dette.

– Ved forrige valg hadde Labour suksess med å sparke Brexit-ballen inn i det høye gresset, det var ikke et tema ved valget. De snakket heller om populær hjemlig  politikk om sosial rettferdighet.

– Corbyn har siden vært tilfreds med å se det konservative partiet rive seg selv i filler, og har ikke kommet med noen alternative løsninger. Corbyn har ikke kommet lenger enn å kritisere Mays avtale. Det er en kilde til stort frustrasjon internt i partiet. Ønske om å forbli i EU er fortsatt en bærebjelke for utbryterne.

Det kan også komme flere til denne gruppen, også moderate Toryer, spår Bratberg (red. anm.: etter at episoden ble spilt inn har flere fra det konservative partiet sluttet seg til den uavhengige gruppen).

Bernie Sanders er sistemann ut i et stort felt av demokratiske presidentkandidater. Er det tiden for å spille trygt eller satse på de nye ansiktene? Vi spør Thor Steinhovden om dette i episoden.

Hør på Noen har snakket sammen-episoden i din podcastspiller eller i web-spilleren her.

nyhetsbrevet