FOTO: Christina @ wocintechchat.com / Unsplash

Minoritetskvinner tjener mindre enn hvite kvinner og menn

NYHET: En ny rapport viser at kvinner med minoritetsbakgrunn har langt lavere timelønn enn hvite menn.

Lønnsgapet har ikke bare en kjønnsdimensjon, men også en etnisk dimensjon, viser rapporten fra The Fawcett Society. De har funnet ut at britiske kvinner med minoritetsbakgrunn tjener omtrent 15 prosent mindre i timen enn hvite kvinner, og opp mot 30 prosent mindre enn hvite menn.

Ifølge rapporten er fordommer en viktig forklaring på lønnsforskjellene. 75 prosent av kvinner med minoritetsbakgrunn har opplevd rasisme på arbeidsplassen, og langt flere minoritetskvinner enn hvite kvinner opplever å bli forbigått ved forfremmelse.

Jemima Olchawski, som er leder av The Fawcett Society, har uttalt at funnene bør føre til nasjonalt raseri, og etterlyser tiltak som kan minske lønnsgapet.

 

Vil ha obligatorisk innrapportering

Rapporten ble lansert 8. januar, en dato som siden 2018 har vært brukt for å markere det etniske lønnsgapet. Dianne Grayson er kvinnen bak dette initiativet, som blir kalt Ethnicity Pay Gap Day. Hun forteller til den britiske avisa The Guardian at myndighetene bør innføre obligatorisk innrapportering av lønnsforskjeller og etnisitet.

En slik rapportering av lønnsforskjeller mellom kjønn har ført til større bevissthet om lønnsgapet mellom menn og kvinner, påpeker The Fawcett Society. Også de mener at arbeidsgivere må rapportere om lønn og etnisk bakgrunn. I tillegg må de utarbeide handlingsplaner for å minske lønnsgapet, og holdes ansvarlige for å følge dem, sier Alesha De-Freitas fra The Fawcett Society til The Guardian.