Franske Annie Ernaux borer i klassereisens paradokser: Drømmen/frykten for et annet liv, skammen/stoltheten over det man kommer fra, gleden/sorgen over å ha klatret ut og opp.
I de to tekstene Far og En kvinne, som nå er utgitt av Gyldendal, rekonstruerer hun foreldrenes livshistorier. Hun stiller spørsmål om hvordan deres verden egentlig var, og om hva den betyr for henne. Fortellingene berører noe eksistensielt, men gir oss også nøkler til å skjønne hvordan 1900-tallets store omskiftninger – industrialiseringen og utdanningsrevolusjonen – har virket inn på konkrete liv, og hvordan klassesamfunnet ennå kaster lange skygger.
Gjest i podden denne gangen er Sandra Lillebø. Hun er journalist med fransk kultur som spesialfelt og har selv skrevet roman om forholdet til sin egen mor. Hun snakker om virkelighetslitteraturens etiske fallgruver, om hvorfor Ernaux er en så god forfatter og om hvordan vi kan bruke bøkene hennes til å forstå litt mer av den sosiale ulikhetens betydning i vår pandemipregede verden.
Kommentarer