Agenda Magasin

 

Bøkene åpner verden for oss

Kulturlivet er rammet spesielt hardt av Korona-krisen. Det gjelder ikke minst samtalen om litteratur. I denne delen av offentligheten er debattmøter, forfatterintervjuer, paneler, foredrag og opplesninger kritisk infrastruktur. Nå er hele dette mottaksapparatet for bøker mer eller mindre lammet.

Og det er dumt, har vi i Agenda Magasin tenkt. Når dørene lukkes til litteraturhus – og til bibliotekene, festivalene og alle de andre møteplassene der vi pleide å samtale livlig om litteraturen – stenger vi også av tilgangen til et reservoar av meninger, forestillinger, impulser, refleksjoner og opplevelser vi har nytte av. Kommer vi ikke opp igjen på nivået fra før krisen, vil en av kildene til vår forståelse av hvem vi er kunne tørke inn. Det kan bli ganske kritisk etter hvert – særlig på et tidspunkt i historien der vi ser ut til å kunne trenge all den klokskap som er å oppdrive.

«Derfor skal du lese…», som podcasten jeg skal lage heter, tar konsekvensen av dette. Den vil motvirke samfunnsnedstengningens konsekvenser for en type samtale vi nå trenger mer enn noensinne.

Hver episode vil ta utgangspunkt i et forfatterskap eller verk som oppleves spesielt relevant i dag. Både skjønnlitterære forfattere og sakprosaister vil bli valgt ut. Både unge forfattere, de ennå aktive og de viktigste historiske bidragsyterne vil være med. Det sentrale er at verkene kommuniserer med vår tid på interessante måter og at de utvalgte forfatterskapene kan tilføre offentligheten noe av betydning.

Slik vil litteraturen brukes som springbrett for nye tanker, samtidig som bøkene også aktualiseres i en ny tid og forhåpentligvis får flere lesere. For å få til dette, intervjuer programleder Halvor Finesss Tretvoll gjester som kan forfatterskapene godt, og som også har et klart blikk på samfunnet i dag.

Alle episodene i podcasten vil du finne her etter hvert som de blir publisert:

Sesong 3 – valgspesial

Sesong 2

Sesong 1

Podcasten har mottatt støtte fra Fritt Ord og Norsk kulturfond.