FOTO: Sarah Wood

Podcast: Derfor skal du lese Ali Smith

Ali Smith gjør vår turbulente samtid til litteratur. Hun skildrer hvordan en utbredt krisestemning utløser mer eller mindre sunne mestringsstrategier. Hun beskriver hvordan kunsten er nødvendig for å bearbeide det som romsterer i den kollektive underbevisstheten. Og hun viser hvorfor det er nødvendig å ta et oppgjør med tendensene til historieløshet og likegyldighet som får så mange av oss til å flykte fra vårt delte ansvaret for verdens tilstand.

Gjennom Smiths årstidskvartett – den fullføres med boka Summer, som nettopp er kommet på norsk – får vi tilgang til innsikter om oss selv og tida vår som vi ellers ville gått glipp av, mener gjesten i denne episoden.

Bøkene i kvartetten er både aktuelle – med en handling som ligger så nært opp til utgivelsestidspunktet som mulig – og prega av en sterk historisk bevissthet. De viser hvordan det nå-et vi er omsluttet av, har en fortid – og at vi alle er med på å forme framtida.

Men er konklusjonen håpefullt optimistisk, eller formulerer Smith en advarsel om mulige framtidige katastrofer? Det blir snart sommer nå, både bokstavlig og billedlig, med sol og en ende på koronaen i sikte – men hvordan blir høsten som nødvendigvis vil følge?

Maria Horvei er gjest i podden denne gangen. Hun er utdanna kunsthistoriker og avtroppende redaktør i litteraturtidsskriftet Vinduet. Som redaktør har hun de siste åra stått med begge beina planta i den samme malstrømmen som Smith dekker i sine bøker. I hennes øyne løfter Summer fram kunstens iboende evne til å unndra seg samfunnets dehumanisering, til å vise hvordan verden kunne ha vært annerledes og vårt menneskelige potensial for lek, omtanke og kjærlighet.

Podcasten har nå også en egen facebook-side, der du kan legge igjen ris, ros og tips til bøker eller gjester: https://www.facebook.com/DerforSkalDuLese