Podcast: Derfor skal du lese Pluckrose og Lindsay

Fra franske filosofer til identitetspolitisk aktivisme løper det en piggtråd gjennom idéhistorien, mener Helen Pluckrose og James Lindsay. I boka Cynical Theories argumenterer de for at postkolonialisme, skeiv teori og andre kritiske tankeretninger har blitt en trussel mot demokratiet, ytringsfriheten, vår evne til å resonnere fornuftig og selv minoritetsgruppene det opprinnelig var meningen å forsvare.

Det bildet de to forfatterne tegner, viser en bevegelse som slår over i det autoritære og bruker uakseptable virkemidler mot meningsmotstandere, noe som skaper sinne hos dem som beskyldes for å bære urettmessige privilegier og setter i gang en ødeleggende polarisering som river fellesskap fra hverandre.

I Norge har boka blitt et referansepunkt for samfunnsdebattanter som deler disse bekymringene. Én av dem – redaktør for kulturnettavisa Subjekt Danby Choi – gjester studio for å fortelle hvorfor han mener Cynical Theories er en utmerket bok. Han tar, som forfatterne, til orde for liberalismen som et bedre utgangspunkt for moderne rettighetskamp.

Men trenger vi å forkaste all kritisk teori selv om advarsler mot identitetspolitikkens eksesser kan værer berettiget? Er ikke avsløring av blindsoner og undertrykkende tenkemåter lenger en farbar vei til frigjøring?


Podcasten har nå også en egen facebook-side, der du kan legge igjen ris, ros og tips til bøker eller gjester: https://www.facebook.com/DerforSkalDuLese