FOTO: Oleksandr Sushko / Unsplash

Rekordmange mennesker sulter

NYHET: Over 1,8 milliarder mennesker er rammet av tørke, og 250 millioner mennesker sulter, ifølge FN.

Tørke påvirker nesten en fjerdedel av verdens befolkning, ifølge en rapport fra FN. Årsakene er sammensatt, og skyldes både klimaendringer, krig og konflikt og værfenomenet El Niño.

Konsekvensen av tørken, koblet med økonomiske ettervirkninger av koronapandemien og stigende matvarepriser, er at så mange som 258 millioner mennesker står overfor akutt sult og hungersnød. Det melder The New York Times.

De aller fleste som rammes av tørken, bor i lav- og mellominntekstsland, viser FN-rapporten.

I flere folkerike land er det valg i år, og The New York times peker på at myndighetene i Indonesia og India begrenser eksporten av ris for holde prisene nede. Det vil øke sjansene for å bli gjenvalgt, skriver avisa.

 

Globale konsekvenser

Tørken rammer ikke bare matproduksjonen. Lav vannstand i Panamakanalen gjør det vanskelig å transportere varer, og det ventes store migrasjonsstrømmer fra sør til nord på det amerikanske kontinentet. Amazonas er tørrere enn på hundre år, og forskere er bekymret for at varme og tørke skal forårsake branner og ødelegge regnskogen. Det vil ha store konsekvenser for det globale klimaet, fordi regnskogen lagrer store mengder karbon, skriver The New York Times.

Ibrahim Thiaw, leder for FNs Forørkningskonvensjon, kaller tørke for “the quietest shade of loud“, fordi dette globale problemet sjelden får stor oppmerksomhet i media – til tross for at det rammer mange mennesker og koster milliarder av dollar hvert år. Det haster å innføre tiltak, påpeker han.