Beretninger om besittelse

Noen vil utjevne forskjeller, andre vil øke dem – her er sju boktips om ulikhet.

Fjerde november skulle Anthony B. Atkinson kommet til Norge for å lansere sin nye bok, «Ulikhet – hva kan gjøres?», men han er blitt syk. I stedet kan du bruke tiden med en bok i fanget. Atkinsons bok er nettopp gitt ut på norsk, men det finnes også andre du kan kikke på dersom du er opptatt av ulikhet i eierskap og inntekt. Her er noen:

Thomas Piketty: The Economics of Inequality
thopmasDenne elleve år gamle boka har etablert seg som standard for franske økonomistudenter og kom på engelsk i høst. Den gir nyttige knagger å henge kunnskap på for den som vil studere endring i ulikhet over tid, slik Piketty senere skulle gjøre med pauker og basuner i “Kapitalen i det 21. århundre”. Som The Economist skrev i sin anmeldelse av Atkinsons «Ulikhet»: Bøker om ulikhet må dateres BC eller AP. «Before Capital in the 21st century» eller “After Piketty». Atkinson var først, men Piketty ble størst. (Også i antall sider, “Kapitalen” er dobbelt så tjukk som Atkinsons bok) “Kapitalen” hører selvsagt også med på denne lista men sannsynligheten for at du som leser Agenda Magasin ikke kjenner til den er så forsvinnende liten at jeg i all uforskammethet nøyer meg med å henvise til min egen anmeldelse av boka fra i fjor.

Richard Wilkinson og Kate Pickett: The Spirit Level: Why Greater Equality Makes Societies Stronger

Boka baserer seg på et stort antall undersøkelser og hevder at lavere forskjell er bra for alle. Forfatterne mener for eksempel å påvise at også de med høy inntekt har dårligere helse dersom de bor i land med store forskjeller, enn om de bor i land med mindre forskjeller. Boka ble omfavnet av en norsk venstreside men også kritisert fra høyre, blant annet for haltende metodebruk. Boka solgte godt og var dessuten fødselshjelp for en britisk tenketank «The equality trust» som har som mål å spre budskapet og minske forskjeller.

Jacob S. Hacker og Paul Pierson: Winner-Take-All Politics: How Washington Made the Rich Richer – and Turned Its Back on the Middle Class

Turned Its Back on the Middle Class

Jacob S. Hacker and Paul Pierson forklarer økningen i forskjellen mellom de über-rike og alle andre, med politikk, ikke marked. Forfatterne er ikke økonomer, men statsvitere og deres tese er at de rike gjennom å kontrollere politiske spillere og prosesser, har tilrettelagt for økt gevinst og lavere skatt til seg selv. Tidevannet løfter yachtene mens jollene blir værende der nede, hevder Hacker og Pierson.

OECD-rapport: In It Together: Why Less Inequality Benefits All.

Høyttenkning fra Organisasjonen for økonomisk utvikling og samarbeid i Europe, som ga en overraskende konklusjon: Å redusere forskjeller i formue øker den økonomiske veksten. OECD er ikke akkurat noen venstrevridd tenketank, for å si det forsiktig, og funnene ble grepet med begge hender av norske politikere av sosialdemokratisk overbevisning da rapporten kom tidligere i år. I motsetning til de andre på lista er ikke dette en bok du kan regne med å finne i en flyplassbokhandel og den er blottet for glossy omslag og fine bilder. Til gjengjeld kan du laste ned et gratis sammendrag hos OECD.

For de som er ekstra interessert, finnes det også en rikholdig litteratur som går i rette med premisset om at ulikhet er negativt, og som er uenig i at omfordeling er en god måte å øke levestandarden for de som har minst, på.

Har du lyst til å studere ulikhet gjennom andre briller enn forfatterne over, kan du trygt gå til John Tamny, redaktør i Forbes Magazine. Næringslivsmagasinet som har som valgspråk at de skal være “The capitalists tool” og som er et åpenbart forbilde for Trygve Hegnars «Kapital».

John TamnyPopular Economics: What the Rolling Stones, Downton Abbey, and LeBron James Can Teach You about Economics.

John Tamny er en størrelse i USA, men han er overhode ikke omtalt i norske medier og ville blitt plassert godt til høyre for Djengis Khan på en norsk politisk høyre/venstre-akse. Han elsker ulikhet – synes det er vakkert, sågar – og argumenterer for at tidevannet løfter alle båter, store som små. Når forskjellene i formue øker, minsker forskjellene i folks livsstil. Stadig effektivisering og vekst sørger for at det som begynte som luksusvarer i villaer på Vinderen snart ble standardutrustning i høyblokkene på Haugerud. Flatskjermer, biler og mobiltelefoner er eksempler.

Følgende kapitteltitler fra boka hans skulle være nok til å få mange nordmenn til å sette amaronen i halsen: «When we tax corporations we rob them of their future», «Budget deficits really don’t matter», The best way to spread wealth around is to abolish the estate tax (Arveavgiften)» og ikke minst: «Wealth inequality is beautiful». Kombiner dette med at han bruker eksempler fra populærkulturen, er for fri innvandring og mot rentefradrag på boliglån – så har en gjennomsnittlig Agenda Magasin-leser et par perspektivutvidende timer foran peisen i vente.

Angus DeatonThe Great Escape: Health, Wealth, and the Origins of Inequality.

the_great_escape_by_angus_deatonÅrets nobelprisvinner i økonomi, Angus Deaton, har også skrevet en lettlest bok i denne sjangeren. Han er ikke minst opptatt av hvorvidt det å heve de fattiges inntekter er en god måte å gi dem bedre helse på. Hans svar er nei.

Johan NordbergNär människan skapade världen

Nordberg er Die hard-kapitalist og liberaler og forteller med god penn hvordan dagens mennesker lever bedre enn det konger og keisere gjorde så sent som for 200 år siden. Ikke på grunn av politikk og omfordeling, sier han, men på grunn av kapitalismens bidrag til å øke kakestørrelsen til beste for alle. Boka ble gitt ut på norsk i 2008, av Civita.