Sokkeldirektoratet driver med statlig oljepropaganda.
Sokkeldirektoratet annonserte i en fersk rapport at Norge kan gå glipp av nesten et helt oljefond dersom vi bremser leteaktiviteten på norsk sokkel. Dette er ikke bare høyst spekulativt, ettersom de i disse beregningene legger til grunn en overdrevent høy oljepris, det er dessuten, som påpekt av SVs Lars Haltbrekken, uansvarlig retorikk på grensen til statlig propaganda.
Utspillet til Sokkeldirektoratet har for det første behov for en kraftig nyansering.
Det norske offentlige ordskiftet er noen ganger til å bli målløs av. Det internasjonale energibyrået IEA har ved gjentatte anledninger, senest i 2023, understreket at det ikke er rom for ny fossil energi dersom verden skal nå klimamålene. Klimautvalget 2050 anbefalte i 2023 full stans i oljeleting før en utfasingsplan for olje og gass er på plass. FNs generalsekretær António Guterres erklærte forrige uke SOS for klimaet og ba verden svare før det er for sent.
Samtidig konkurrerer Arbeiderpartiet og Høyre om hvem som har den beste oljepolitikken, mens statlige direktorat driver med lobbyvirksomhet på vegne av oljebransjen. Det snakkes om å «utvikle, ikke avvikle» en næring som det ifølge nasjonale og internasjonale eksperter ikke er rom for hvis vi skal nå klimamålene. Jeg mener dette tyder på at styringspartiene har spilt fallitt når det gjelder å ta reelt ansvar i klimapolitikken.
Slett analyse
Utspillet til Sokkeldirektoratet har for det første behov for en kraftig nyansering. Ikke bare bygger scenarioet på flere usikre forutsetninger med både høy produksjon og høy oljepris, det er også en slett samfunnsøkonomisk analyse. En prognose som ikke tar med i beregningen begge sidene av regnestykket gir ikke et helhetlig bilde av situasjonen.
For det andre er denne typen retorikk fra et statlig direktorat direkte uansvarlig.
Sokkeldirektoratet tar ikke høyde for hverken de ekstreme kostnadene klimaendringene vil påføre samfunnet, eller alternativkostnadene det innebærer å satse på olje og gass fremfor å stimulere til fremvekst av nye, grønne næringer.
Flau symbolpolitikk
For det andre er denne typen retorikk fra et statlig direktorat direkte uansvarlig og vitner om at Romeo sitt berømte sitat «What’s in a name?» har noe sant ved seg. Å endre navn fra Oljedirektoratet til Sokkeldirektoratet hvis dette ikke medfører faktiske endringer i mandat og prioriteringer er bare flau symbolpolitikk.
Sylvi Listhaug klager over 35 milliarder i subsidier til havvind og kaller det en «tilkarringsindustri».
Havvind er en åpenbar mulighet for Norge til å bygge på naturgitte fortrinn og erfaringen fra oljeindustrien til å bygge opp en ny, miljøvennlig næring som sikrer arbeidsplasser og tar hensyn til naturen. Her har imidlertid en lang rekke feige politiske beslutninger over flere tiår ført til at vi fortsatt ikke har én eneste operativ havvindpark av kommersiell skala i Norge.
Hvilken tilkarringsindustri?
Sylvi Listhaug klager over 35 milliarder i subsidier til havvind og kaller det en «tilkarringsindustri». Mens det blir furore så fort myndighetene viser vilje til å investere i fremveksten av nye, grønne næringer, ser det ikke ut til å være noen grenser for hvor dype lommene til politikerne er når oljebransjen banker på døren. Se bare på den ekstremt lukrative oljeskattepakken som regjeringen valgte å prioritere for å redde norsk økonomi under pandemien, mens våre europeiske naboer benyttet anledningen til å investere milliarder i grønn industri.
Foruten å medføre estimerte 68 milliarder i tapte skatteinntekter, bidro denne gavepakken til å holde kunstig liv i en næring som ikke lenger har livets rett. Det er også sannsynlig at den har bidratt til at vekst i næringer som havvind, som kunne sikret grønne arbeidsplasser for fremtiden, har sakket akterut.
La oss heller bruke samfunnets ressurser på å bygge opp gode fremtidsnæringer som havvind.
Ikke nok med det presterer konserndirektør Karl Johnny Hersvik i Aker BP å be om nye krisetiltak for oljebransjen og en leteoffensiv på norsk sokkel i forbindelse med åpningen av energimessen ONS i Stavanger forrige uke. Dette mens vi ifølge leder i Fornybar Norge, Åslaug Haga, er milevis unna å nå klimamålene, og for hver krone vi investerer i fornybar kraftproduksjon, investerer vi 27 kroner i olje og gass.
Har holdt arbeidsplasser som gissel
Oljebransjen har karret til seg samfunnets ressurser lenge nok. Den har holdt arbeidsplasser som gissel som ellers kunne blitt viet til å bygge opp samfunnsnyttige, grønne og fornybare næringer, og den har sugd til seg skattepengene våre på bekostning av klima og miljø.
La oss heller bruke samfunnets ressurser på å bygge opp gode fremtidsnæringer som havvind, som kan både sikre arbeidsplasser og bidra til at vi når klimamålene.
(Skribenten jobber i Innovasjon Norge (sept. 2024) og starter i ny stilling i RES Fornybar Norge (okt. 2024), men skriver her som privatperson.)
Kommentarer