FOTO: / ILLU: Jonas Alexander Larsen

Beklager, jeg er en hvit, heterofil mann

At mine meninger ikke skal vektlegges fordi jeg er en hvit, heterofil mann, er ikke annet enn skammelig.

I et intervju med Agenda Magasin sier SU-leder Andrea Sjøvoll følgende om hva som irriterer henne mest i samfunnsdebatten: «At de som virkelig trenger et talerør, ikke får det. Det være seg kvinner, minoriteter, marginaliserte grupper og ungdom – stemmer som virkelig ville løftet debatten og gjort den mer mangfoldig. Mens hvite, heterofile menn som allerede er på toppen av haugen, får ubegrenset med plass.»

Og talerør har vi. Vi lever i informasjonens gullalder.

Jeg sitter igjen undrende og lurer på om jeg skal skamme meg for å være en hvit, heterofil mann, som attpåtil pusher 25. Jeg som står på toppen av haugen og holder kvinner og minoriteter nede. Heldigvis tar fornuften meg igjen.

Å omtale individer etter gruppetilhørighet og stemple dem enten i negativ eller positiv forstand, er noe Sjøvoll burde holdt seg for god for. I Norge er det lov å være stolt av den du er. Enten du er sort eller hvit, homofil eller heterofil, tror på Gud eller Allah. Og hvis det er noe vi alle hater, så er det å bli omtalt som en stakkarslig, marginalisert gruppe. Vi er alle stolte individer.

nyhetsbrevet

Og talerør har vi. Vi lever i informasjonens gullalder, der alle kan ytre seg over en lav sko. I Norge står ytringsfriheten sterkest og verner om enhver persons rett til å si det de mener. Samtidig har vi en profesjonell presse som skaper en god, balansert debatt mellom akademikere, politikere, organisasjoner og vanlige borgere fra alle samfunnslag. Vi har til og med egne debattsider for barn og ungdom, som er blant de mest populære sidene til Aftenposten.

Jeg håper Sjøvoll kan begynne å dømme mennesker etter deres meninger og argumenter, ikke hvilken gruppe de visstnok tilhører.

Sjøvoll skal ha skryt for at hun er en av de kvinnene som står sterkt i samfunnsdebatten. Hun og hennes organisasjon har en viktig rolle, på lik linje med de andre ungdomspartiene som alle taler sine medlemmers sak. Hvis det er noe vi har mye av her i landet, så er det interesseorganisasjoner og politiske bevegelser. Det skal vi være glade for.

Det som irriterer meg i samfunnsdebatten, er det nettopp holdninger som Sjøvoll har. At mine meninger ikke skal vektlegges fordi jeg er en hvit, heterofil mann, er ikke annet enn skammelig. Jeg håper Sjøvoll kan begynne å dømme mennesker etter deres meninger og argumenter, ikke hvilken gruppe de visstnok tilhører.

nyhetsbrevet