FOTO: privat

Du har ikke lov til å komme og snakke om håp

Den lille symbolske handlingen i det å anerkjenne Palestina som en stat kunne ha gjort en forskjell.

Jonas Gahr Støre er ute i Aftenposten med en tekst der han forteller om at det er veldig opprørende å se bildene fra krigen, men han oppfordrer oss til å holde fast i et håp og i et «vi».

Jeg har egentlig ikke ord som tar seg ut offentlig akkurat nå for å fortelle hvor respektløst jeg synes det er å gå ut i en kronikk og si dette når di regjering og ditt parti stemte imot å anerkjenne Palestina som en egen stat.

Jeg har ei lang liste med ting dere kunne ha gjort annerledes.

Vi har ikke så veldig mye å gå på akkurat nå, når det kommer til verken håp eller trua på at det finnes et «vi». Og der den lille symbolske handlingen i det å anerkjenne Palestina som en stat faktisk kunne ha gjort en forskjell, for palestinere i Norge, for Norge i verdenssamfunnet.

For alle oss som nå kjemper for at verden skal våkne opp og se det som skjer.

Det er lite som tar fra meg så mye håp som at dere er så passive i denne situasjonen som dere har vært i 42 dager, og fortsatt er.

Jeg har ei lang liste med ting dere kunne ha gjort annerledes. Nå er vi altså på dag 42. Og nå har de menneskene som allerede har flyktet til sør i Gaza og som befinner seg i Khan Younis, der det også har blitt opprettet nye flyktningeleirer, de har fått beskjed i dag om at de må evakuere ytterligere – altså tvangsflyttes fra eget land.

Men ikke kom til oss og snakk om håp.

Og du Jonas, vet like godt som meg, at planen til Israel ikke er å bli kvitt Hamas. Planen til Israel er å annektere resten av Gaza og sørge for at sivilbefolkningen flytter seg videre ut over grensen til Egypt.

Dere sitter fortsatt og ser på.

Dere fordømmer ikke.

Dere sanksjonerer ikke.

Norge kunne ha vært et land som gjør forskjell.

Men ikke kom til oss og snakk om håp. Ikke kom til oss nå og snakk om vi. For dere tar fra oss trua på at det nytter.

Og jeg håper dere aldri får glemme hvor utrolig feige dere har vært nå i 42 dager.

Du har ikke lov å komme og snakke om håp.

 

Teksten er en lett bearbeidet versjon av en video som ble publisert på Marthe Valles Instagram-konto.