FOTO: Lise Åserud / NTB

En samtykkelov kunne dømt ham som voldtok meg

Mitt navn er Jazmine og på 17. Mai i fjor ble jeg voldtatt.

Undertegnet av:  Marie Nordlie, Ella Fynh, Lara Prohic, Dunia Zeinalzadeh, Aima Hassan, Runa Kirby Torbo, Aurora Bratteli Thom, lokallagsledere i AUF i Oslo.

Det var russetid, og på vei hjem fra en fest møtte jeg en mann. Han var 27 år gammel, så min røde russebukse og tenkte at det var en invitasjon til sex. Han var ekstremt påtrengende og prøvde å sjekke meg opp mens jeg snakket med en venninne på telefonen. Jeg viste ikke interesse, men han sluttet fortsatt ikke. Han gikk på den samme bussen som meg, og jeg var full nok til å flørte litt tilbake. Det eskalerte og han fulgte meg hjem.

Etterhvert ble han mer og mer voldelig, og jeg sa stopp omtrent ti ganger uten at han stoppet.

Da vi kom hjem til meg hadde vi i utgangspunktet sex med samtykke. Men etterhvert ble han mer og mer voldelig, og jeg sa stopp omtrent ti ganger uten at han stoppet. Jeg ble slått og han truet meg med vold om jeg ikke fortsatte. Jeg gråt, men han stoppet ikke. Han hadde ikke mitt samtykke lenger.

Jeg klarte å snike meg ut av rommet da han var ferdig og hadde sovnet. Jeg løp nedover gaten nesten helt naken, men klarte å tilkalle hjelp. Jeg ble kjørt til legevakten og gjennomgikk tester i flere timer. Da foreldrene mine kom og hentet meg, trodde jeg det var ferdig. Sannheten er at voldtekten alltid kommer til å være en del av livet mitt.

Jeg gråt, men han stoppet ikke. Han hadde ikke mitt samtykke lenger.

Jeg klarte ikke å se på min egen kropp i flere uker. Jeg spiste lite. Hver gang jeg dusjet skrubbet jeg meg nesten til blods. Jeg klarte ikke å ha sex på flere måneder. Livet mitt føltes ut som en byrde.

Etterhvert fikk jeg beskjed om at saken ble henlagt på grunn av manglende bevis. Som så mange andre voldtekter, ble den glemt.

Hadde en samtykkelov vært på plass da saken min ble vurdert, hadde den kanskje ikke blitt henlagt.

Jeg har ikke turt å snakke høyt om dette før nå. Men det er så utrolig viktig at ofre for voldtekt vet at de ikke er alene. Hadde en samtykkelov vært på plass da saken min ble vurdert, hadde den kanskje ikke blitt henlagt. Da hadde ikke livet mitt vært like vanskelig.

Dette er Jazmins historie, men det kunne vært hvem som helst av oss.

Dette er Jazmins historie, men det kunne vært hvem som helst av oss. Derfor mener vi alle sammen at det er på tide med en samtykkelov. Dette handler om utrolig mange jenter og gutter. Voldtekt ødelegger livet til alle ofre.

En artikkel fra NRK avslører at nesten annenhver jente i Norge har opplevd å bli presset til å ha sex. Søsteren din, venninnen din, klassekameratene dine og så mange flere i din nære krets har opplevd ufrivillig sex. Det er et enormt samfunnsproblem at såpass mange jenter opplever å ha sex uten å ha lyst til det.

Det kan virke som at det er en gråsone mellom ufrivillig sex og voldtekt. Denne gråsonen eksisterer egentlig ikke. Definisjonen på voldtekt er ufrivillig sex. Uavhengig av om offeret ligger helt stille, eller skriker og slår gjerningspersonen, er det voldtekt.

Nei, en samtykkelov vil ikke føre til at man må skrive noen formell sex-kontrakt.

Vi kan ikke lenger leve med at voldtektstallene ikke går ned i Norge. Straffeloven er den viktigste og mest effektive normsetteren vi har. Lovens paragraf om voldtekt stiller fremdeles krav om at det må bevises at det er brukt vold eller trusler, eller at personen var bevisstløs eller sov. Dette gjør at politiet må henlegge mange saker som Jazmine sin. Så mange jenter får aldri rettferdighet. Det må ta slutt.

Nylig ble det flertall i Danmark for en samtykkelov som sier at sex uten samtykke er voldtekt. Nå må Norge følge etter.

Loven i Norge i dag fokuserer mer på gjerningspersonen enn offeret. Det er ikke offeret som skal bære skammen og de psykiske plagene som følge av voldtekt. Problemet er ikke nødvendigvis at vi ikke har strenge nok straffer, men at voldtektssaker etter voldtektssaker blir henlagt, fordi det ikke er grunnlag for saken, eller man ikke har nok bevis mot gjerningspersonen.

En samtykkelov kommer ikke til å forhindre alle voldtekter, men det sender et signal om at sex alltid skal være frivillig. Det er på tide.

Og nei, en samtykkelov vil ikke føre til at man må skrive noen formell sex-kontrakt. Det eneste som kreves er at man forsikrer seg partneren virkelig vil det, og deltar frivillig.

En samtykkelov kommer ikke til å forhindre alle voldtekter, og det kommer ikke til å fjerne smerten til ofrene. Men det sender et signal om at sex alltid skal være frivillig. Det er på tide.