Godt, grønt valgår!

Her får du et ganske enkelt forsett som er lett å holde i årevis.

Omtrent nå har du kanskje blitt overveldet av innholdet fra den siste klimarapporten til FN, daglige oppslag om fjorårets tørketider og flommer, og ukentlige arrangementer om endringene i vær og verden.

Kanskje du har endt opp med en følelse av at dommedagsprofetier kan lure bak enhver nyhetsoverskrift. Kanskje opplever du at ingen forteller deg hvordan du egentlig skal reagere på alt sammen.

Hvordan er det i det hele tatt mulig å ha tid og overskudd til dette verdensendrende og altoppslukende problemet?

Omtrent nå har du kanskje bare skrudd av det hele og klikket deg inn på saken om de heteste reisemålene for 2019 i stedet. For hvor skal du liksom begynne? Hvordan er det i det hele tatt mulig å ha tid og overskudd til dette verdensendrende og altoppslukende problemet?

I denne teksten skal du få et forslag. Men først: anekdote-tid.

 

Grønskefjerningshindrene

For en stund tilbake fikk en jeg kjenner besøk av naboen sin, som påpekte at fasaden på huset til vedkommende ikke så ut: All den grønsken! Den burde det virkelig blitt gjort noe med.

Det kan selvfølgelig hende at rådet var velment, at det var uttrykk for et forsøk på å vise omtanke. Det er det bare naboen som vet.

Det virker ikke innlysende at du skal prioritere Bergensbanen foran Norwegian hvis sistnevnte innebærer en mye lavere prislapp på familieturen.

Det interessante med påpekningen er at den ikke tar høyde for tre helt sentrale ting: Det koster penger med vedlikehold, det suger energi å tenke på det, planlegge det og gjennomføre det. I tillegg er det kanskje ikke plass til fasaden i et overfylt hode.

Å betale noen for å gjøre jobben kan fort blir dyrt. Det kan hende det krever mer energi enn du har å sørge for at jobben blir gjort. Og det kan også være at grønske på fasaden havner så langt ned på listen over problemer i livet at du rett og slett ikke har kommet dit enda.

 

Kostnaden ved å være klimabevisst

Disse tre grønskefjerningshindrene tror jeg har stor overføringsverdi til hvordan vi tenker om vår fremtidige levende verden.

For det virker ikke innlysende at du skal prioritere Bergensbanen foran Norwegian hvis sistnevnte innebærer en mye lavere prislapp på familieturen. Det er heller ikke opplagt at du burde bruke en større sum av månedsbudsjettet på å kjøpe økologiske matvarer.

Hvis hodet er fullt, kan det å tenke på effekten handlingene dine har for klimautslippene fremstå som en ganske utmattende øvelse.

Og skal du kjøpe nok et nytt handlenett å putte varene i, eller er det bedre å be om to plastposer? Muligens føles det som det koster mer enn det smaker at lille deg skal droppe bilen som gjør det mulig å få dagen til å gå rundt, til fordel for kollektivtransport.

Muligens er dette ting du har tenkt på, selv om de havner så langt nede på problemlista at det dessverre ikke kan få noe av tiden din akkurat nå.

 

Et mindre energikrevende forslag

Hvis hodet er fullt, kan det å tenke på effekten handlingene dine har for klimautslippene fremstå som en ganske utmattende øvelse. Særlig hvis forsøkene på reduksjon fremstår både dyrere og mer energikrevende enn å bare la være.

Derfor har jeg et mindre energikrevende forslag til deg.

En levende verden er en spesiell sak som så til de grader angår oss alle i lang tid fremover, i runde på runde med stemmeseddelmøter.

De fleste av oss opplever ikke å ha tid (eller behov) for å foreta inngående vurderinger av alle saker i samtlige partiprogrammer før vi bestemmer oss for hvilken stemmeseddel vi skal slenge i kassa.

De fleste av oss foretar trolig en grovsortering på bakgrunn av verdier, økonomiske syn, innspill fra venner, familie eller personer vi ser opp til. Eller kanskje det er en spesiell sak som er særlig viktig akkurat det valgåret som blir avgjørende.

 

Velg den grønne stemmeseddelen

En levende verden er en spesiell sak som så til de grader angår oss alle i lang tid fremover, i runde på runde med stemmeseddelmøter. Men å prioritere den trenger ikke ta mer tid enn en vurdering av et hvilket som helst partiprogram.

Det trenger ikke føles som en ugjennomtrengelig labyrint man må navigere gjennom hver eneste dag.

Du kan stemme på det partiet som du, etter beste evne, tror vil gjøre det som er nødvendig.

Du kan, allerede om få måneder, velge det partiet du tror vil innebære en best mulig vurdering av alle de vanskelige spørsmålene.

Du kan stemme på det partiet som du, etter beste evne, tror vil gjøre det som er nødvendig for at vi når de målene vi må nå. Det finnes til og med oversikter laget av ulike organisasjoner som rangerer for deg. De kan du sjekke – og det er verken dyrt eller energikrevende.

 

Et helt oppnåelig forsett

Vi har akkurat påbegynt en ny runde rundt sola. Det liker mange av oss å markere med et lite knippe forsett. De første nyttårsforsettene skal ha blitt laget for rundt 4000 år siden.

De skal ha gått ut på å gi løfter til de gjeldende gudene om å betale gjelda si og levere tilbake alle lånte gjenstander. Det er ikke dumme mål å ta med seg fremover.

Du skal ikke redde verden på egenhånd. Men du kan gi stemmen din til noen som sier at de faktisk har tenkt å hjelpe deg i redningsarbeidet.

Egentlig er de en perfekt måte å beskrive de målene vi i dag har foran oss.

Du skal ikke redde verden på egenhånd. Men du kan gi stemmen din til noen som sier at de faktisk har tenkt å hjelpe deg i redningsarbeidet.

Det er et forsett som er mer enn oppnåelig. Godt nytt valgår.