FOTO: Josefin/Unsplash

Gratis bind og tamponger på alle skoler nå!

Unge jenter er usikre på egen kropp. Kommentarene folk poster om kvinner og menstruasjon på sosiale medier gjør ikke skamfølelsen noe mindre.

Tenk deg dette: En ung gutt på 15 år sitter i klasserommet med sine 20 medelever og gjør matteoppgaver. Plutselig kjenner han det. Den ubehagelige og sjenerende følelsen av at skjegget plutselig gror i full fart, uten stans og han må løpe ut av klasserommet og inn på do for å få det bort.

Når han kommer inn på toalettet, blir han stående der uvitende om hva han skal gjøre fordi det ikke er barberingshøvler tilgjengelig.

De glemmer at ikke alle vet når de skal få mensen.

Han har to valg: Enten må han gå til helsesykepleier og be om en barberingshøvel eller to, eller så må han pakke skjegget i et godt lag med toalettpapir. Det andre alternativet er det enkleste, for da slipper alle å vite at den uka i måneden har inntruffet. Den uka i måneden som gutten ikke kan velge bort.

Teit, ikke sant? Like teit som kommentarene som kommer fra de som mener at å gi gratis bind og tamponger til jenter og kvinner går på bekostning av gutter og menn.

 

Bakgrunnen for alt dette er at KIWI nylig la ut en post på sosiale medier der det står:

«3 av 4 unge jenter har opplevd ubehagelige situasjoner på grunn av mangel på bind og tamponger på skolen. Vi i KIWI ønsker at alle skal føle seg trygge på skolen, og derfor har vi satt i gang Skolekravet. Bi med i kampen for gratis bind og tamponger på skolen.» Her linket de også til sak i NRK.

 

Gratis kondomer, men ikke gratis bind

Det som overrasker meg er at vi for lenge siden startet med å dele ut gratis kondomer til unge, mens bind og tamponger blir en het debatt som åpenbart treffer en nerve hos noen menn og kvinner som mener at det er urettferdig at ikke menn får barberingshøvler gratis og at det er mødrenes ansvar å lære sine døtre at bind er noe de skal ha med seg i sin sekk når de vet at de skal få mensen. De glemmer at ikke alle vet når de skal få mensen.

Frankrike, Skottland og New Zealand har allerede innført gratis bind og tamponger på skolen.

Hva med de som får mensen for første gang? Eller de som «mister» mensen underveis og opplever at den plutselig dukker opp igjen? Eller de som har uregelmessige blødninger? Eller de som rett og slett ikke har råd til å kjøpe nok bind og tamponger til sine døtre? Og har man glemt at jenter som får mensen på barneskolen fortsatt er barn, og at de ikke alltid har tingene sine på plass?

 

Kan ikke velge bort mensen

Frankrike, Skottland og New Zealand har allerede innført gratis bind og tamponger på skolen, mens vi her i Norge fortsatt snakker om prøveprosjekter og må starte kampanjer for å få satt dette i gang. Noe av grunnen til denne tregheten, er at dette er en kostnad som staten i så fall skal ta og hvor noen da mener at dette vil medføre en urettferdig fordeling av skattebetalernes midler, særlig fordi det etter deres mening ikke koster mye å kjøpe en pakke bind selv.

Menstruasjon er ikke noe kvinner har valgt selv og unge jenter opplever mensen i seg selv som sjenerende og skamfullt.

Ja, en pakke bind koster kanskje ikke mye, men holder det med én pakke for den som menstruerer? Hva med studenter som lever på et stramt budsjett og som får mensen før stipendet kommer inn på kontoen? Hva om det er flere jenter/kvinner i samme husstand? Det kan fort bli beløp som noen ikke har råd til.

Mensen er ikke et valg jenter og kvinner kan velge bort. Når vi aksepterer at kondomer deles ut gratis, bør ikke det da være en selvfølge at det samme er tilfellet med bind og tamponger? Eller er det fordi kondomer gagner både gutter og jenter, mens bind og tamponger bare er for jenter og kvinner?

 

Flaut

Det er virkelig oppsiktsvekkende og irriterende å se at noen sammenligner det å få mensen med menns skjeggvekst, og at det med gratis bind og tamponger blir sidestilt med menns barberingshøvler. Skal vi snakke om barberingshøvler som en urettferdig kostnad for menn, så må det nevnes at mange kvinner også barberer seg.

Kommentarene folk poster om kvinner og menstruasjon på sosiale medier gjør ikke skamfølelsen noe mindre.

De betaler for dette selv fordi barbering er et valg de selv har tatt. Menstruasjon er ikke noe kvinner har valgt selv og unge jenter opplever mensen i seg selv som sjenerende og skamfullt. Ja, dette er en følelse vi bør bli kvitt fordi mensen er helt normalt, men dette er dessverre realiteten.

I en undersøkelse som Respons Analyse har gjort på vegne av KIWI, kommer det frem at 12 prosent av kvinner totalt og 31 prosent av de under 25 år synes det er litt flaut å kjøpe bind og tamponger. Leder for barns rettigheter og bærekraft i Unicef, Kristin Oudmayer, sier at undersøkelsen viser at det er for mye skam knyttet til mensen.

Sånn har det alltid vært; unge jenter er usikre på egen kropp, sammenligner seg selv med andre hele tiden og opplever mange av endringene som skjer i kroppen som noe å være flau og skamfull over. Kommentarene folk poster om kvinner og menstruasjon på sosiale medier gjør ikke skamfølelsen noe mindre.

La oss fortsette å være i front i kvinne- og likestillingskampene og innføre denne ordningen på alle skoler i Norge. Den vil vi gjøre hverdagen enklere for alle jenter og kvinner. Dette har vi råd til.