FOTO: Jake Stimpson/Flickr cc

Håpet opp i røyk

Politikerne i Romania leker politikk, mens mennesker dør på sykehus, uten medisiner, uten leger og uten assistenter.

(9. januar, 2017): En av mine slektninger døde i går på et sykehus i Romania. Tidspunktet er ukjent. Sykehuset ringte kona hans rundt kl. 9 på morgenen med nyheten, men kunne ikke si akkurat når det var han døde. Kunne vært midt på natta, kunne vært tidlig på morgenen. Ingen vet.

Han hadde diabetes og var blitt innlagt to uker tidligere, da legene måtte amputere en fot. Så sendte de ham hjem uten å fullføre behandlingen. Etter noen dager ble han igjen innlagt på intensivavdelingen, der familien fikk kjeft for å ha infisert ham. Dagen før han gikk bort, kunne de ikke bytte bandasje fordi ingen av legene på sykehuset var tilgjengelig. Mens han lå på intensivavdelingen fikk han lungebetennelse – og døde.

Valgdeltakelsen var historisk lav.

Samtidig var det stormøte i parlamentet i Romania for å godkjenne en ny regjering og nye ministre. Den politiske krisen landet så ut til å gå mot ved utgangen av 2016, ble avverget da presidenten godkjente PSD/ALDE-koalisjonens andre kandidat for statsminister. PSD/ALDE, koalisjonen av sosialdemokrater og liberaler, vant med 45 prosent av stemmene ved valget 11. desember 2016. Valgdeltakelsen var historisk lav. PSDs leder kan ikke stille som statsminister, fordi han tidligere er dømt for valgfusk.

Etter et politisk skittent spill som minner om den kjente serien House of Cards, ble Sorin Grindeanu, et lojalt partimedlem av PSD, til slutt utnevnt og godkjent som statsminister. Med ham og den nye regjeringen har Romania tatt et stort steg tilbake og kastet ethvert snev av politisk integritet og ansvarlighet på båten:

nyhetsbrevet

  • Den som sto ansvarlig for 64 dødsfall da klubben Colectiv tok fyr i 2015, blir utnevnt til ungdomsminister.
  • En borgermester anklaget for å ta imot bestikkelser og hvitvasking av penger, blir utnevnt til arbeidsminister.
  • En embedsmann funnet inhabil i sin stilling som forvalter av naturressurser, blir utnevnt til minister for naturressurser (vann og skog).
  • En politiker kjent for å ha fremmet en rekke lovforslag som betegnes som et angrep på rettstaten, blir utnevnt til justisminister.
  • Den som har hindret hundretusenvis av rumenere i utlandet fra å bruke sin stemmerett under presidentvalget i 2014, blir utnevnt til utenriksminister.
  • En professor som har mistet retten til å koordinere doktorgradsavhandlinger på grunn av mangel på akademisk aktivitet, blir utnevnt til helseminister. Hans egen doktorgradsavhandling er sporløst forsvunnet.

Romania i dag er ledet av en regjering og en statsminister som i praksis er underlagt en partileder som er dømt for valgfusk. Det legges ikke en gang skjul på at de nye styresmaktene vil gjøre alt for å gjennomføre en rekke lovendringer som skal tjene egne interesser og begrense kampen mot korrupsjon. Den sukrede pillen for befolkningen er økte lønninger og pensjon og lavere skatter og avgifter.

Glimtet av håp for at Romania endelig skulle renske opp i egne rekker og få en ny start, gikk opp i røyk.

Fra november 2015 til desember 2016 opplevde Romania et år med en partipolitisk uavhengig overgangsregjering. Denne perioden betegnes av mange som det eneste året av normalitet, ansvarlighet og ærlighet siden kommunismens fall. Dessverre var det ikke mange nok som husket på dette på valgdagen sist desember. Glimtet av håp for at Romania endelig skulle renske opp i egne rekker og få en ny start, gikk opp i røyk.

Les også Csilla om opprøret i Romania høsten 2015. 

Mens sosialdemokratene og liberalerne i Romania leker politikk under et sammensurium av tåkete ideologiske retninger og korrupsjon, fortsetter mennesker å dø på sykehus, uten medisiner, uten leger og uten assistenter.

nyhetsbrevet