Vi er ikke enig i at internatets historie handler om gjentatte menneskerettighetsbrudd.
I en artikkel i Agenda magasin 19. februar gir Maria Wasvik fra Antirasistisk Senter en særdeles unyansert beskrivelse av Politiets utlendinginternat på Trandum og forholdene for dem som er internert. Politiets utlendingsenhet (PU) er ikke enig i at internatets historie handler om gjentatte menneskerettighetsbrudd.
Makt og maktmidler skal bare benyttes der det er nødvendig og når mindre inngripende virkemidler er utilstrekkelige.
Det blir feil å påstå, ut fra noen enkelthendelser som i all hovedsak ligger langt tilbake i tid, at det har skjedd og fortsatt skjer gjentatte overgrep mot innsatte på utlendingsinternatet.
I tråd med internasjonalt og nasjonalt regelverk
PU jobber kontinuerlig for å utvikle og justere forholdene ved Politiets utlendingsinternat. De senere årene er det gjennomført en rekke endringer knyttet til blant annet innlåsingstid, visitasjon, kommunikasjon og tilgang til friluft. Senest i november 2024 startet vi et utviklingsarbeid for å se om vi kan gjøre enda mer når det gjelder innlåsingstiden for de internerte.

Wasvik viser til at internerte oppholder seg på internatet i svært lang tid. Regelverket åpner for internering i opp til atten måneder, og enda lenger for utviste straffede. Gjennomsnittlig oppholdstid på internatet i 2024 var 11 dager, mens halvparten av oppholdene var kortere enn 3,2 dager.
Ivaretar barnets beste
Innlegget gir inntrykk av at barn oppholder seg på selve utlendingsinternatet. Det stemmer ikke. I 2017 besluttet myndighetene å opprette en egen familieenhet på Haraldvangen for barnefamilier og enslige mindreårige. Familieenheten har et sivilt preg uten gitter og gjerder. De ansatte bruker ikke uniform. Her kan barnefamilier og enslige mindreårige bevege seg fritt inne i bygget. Dører og vinduer er låst slik at enheten likevel defineres som lukket.
Minst mulig bruk av makt
Flere steder kritiserer Maria Wasvik PUs unødvendig maktmiddelbruk. Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsene. PUs bruk av makt og maktmidler skjer i samsvar med nasjonalt regel- og instruksverk. Både returer og oppholdet på utlendingsinternatet skal gjennomføres på en mest mulig rolig og skånsom måte og med minst mulig bruk av makt. Vi er opptatt av at oppdrag skal løses i dialog og i samtale med den det gjelder. Makt og maktmidler skal bare benyttes der det er nødvendig og når mindre inngripende virkemidler er utilstrekkelige.
Vi vil på det sterkeste avvise at behandlingen av de internerte på noen som helst måte påvirkes av måltall og systempolitikk.
PU forholder seg til endelige avgjørelser fra vedtaksmyndighetene (UDI og UNE). Alle utlendinger som får et vedtak med utreiseplikt etter utlendingsloven, plikter å forlate Norge og Schengenområdet på egen hånd innen gitt frist. Innen denne fristen har man god mulighet til å planlegge utreisen sin og søke om returstøtte gjennom International Organization for Migration (IOM). I Norge administreres IOM av UDI. De som ikke har et reisedokument plikter også å skaffe seg dette slik at de kan reise ut av Schengen.
Det er ikke slik at alle som skal tvangsreturneres blir internert på utlendingsinternatet. Internering benyttes bare når det foreligger unndragelsesfare eller når utlendingen ikke samarbeider. Politiet kan beslutte pågripelse, men det er domstolene som beslutter frihetsberøvelse utover tre dager. I saker om internering får utlendingen oppnevnt advokat helt frem til løslatelse eller uttransportering.
ID-avklaring forsinker retur
For PU er det viktig at returer gjennomføres raskt etter endelig vedtak. Ofte er dette likevel ikke mulig fordi utlendingen ikke samarbeider om å avklare identiteten sin eller at hjemlandets myndigheter ikke aksepterer å ta imot sine borgere. Politiet kan normalt ikke uttransportere noen uten nødvendig godkjenning. Dette innebærer at retur i en del saker kan ta lang tid.
Vi vil på det sterkeste avvise at behandlingen av de internerte på noen som helst måte påvirkes av måltall og systempolitikk. Innsettelser på utlendingsinternatet skjer bare når det er nødvendig og under oppholdet skal behandlingen av den innsatte være forsvarlig og forholdsmessig.
Kommentarer