– Ingen eier ditt liv

– Kultur, pressestøtte og landbrukssubsidier bør ikke være en offentlig utgiftspost, mener FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– For min del startet det hele med at kinoen i Horten ble lagt ned. Som leder av ungdomsrådet ble det min oppgave å kjempe for å få kinodriften tilbake, hvor jeg fikk taletid før hvert kommunestyremøte for å gi rådets mening til politikerne. Det var en mulighet jeg brukte flittig, så politikerne ble nok litt lei av meg. Men vi fikk kinoen tilbake, med totalt fire saler og topp moderne utstyr. Selv den dag i dag er det litt spesielt for meg å se på film på Horten kino.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Trine Skei Grande. Vi er uenig i mye, men jeg opplever henne som et utrolig genuint menneske, som brenner for sine egne verdier.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– Hvis jeg skal nevne noe som har irritert meg, så må det være denne stadige kampen om hvem som skal kritisere mest mulig, uten selv å ha egne løsninger. Hvis jeg først skal kritisere, er jeg opptatt av å ha egne løsninger på problemet.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– Jeg pleier å anbefale det meste av krimbøkene til Jørgen Jæger. Han har en fantastisk spennende penn, særlig i de siste bøkene som “Ridderkorset”, “Stemmen”, “Monster” og “Fortielsen”.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– Det er jo ikke skrevet en bok om FpUs 40 år lange historie enda. Det hadde vært en spennende reise å lese seg gjennom.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?
– Det er vanskelig å si, men hvis jeg skal nevne én politiker utenfor mitt eget parti, er jeg fristet til å si Snorre Valen. Han er dyktig i resonnementene sine.

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?
– Jeg ville gjort noen kirurgiske inngrep for å slanke statsbudsjettet. Kultur, næringssubsider, pressestøtte, landbrukssubsidier og mye annet bør ikke være en offentlig utgiftspost. Også er vi nødt til å stramme inn på sosiale ytelser, som i dag utgjør 4 av 10 kroner i statsbudsjettet. Hva gjelder om noe skal prioriteres opp, så er ikke forsvar, helse og utdanning salderingsposter.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– Facebook.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
– “Game of Thrones”. Det er noe ved den serien som trigger noe i mange av dens fans, tror jeg. Kampen om jerntronen, hvor flere av karakterene er sterke kvinnelige skikkelser, gjør serien enda mer spennende. Jeg holder en knapp på Daenerys.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– La mobilen ligge i et annet rom enn du selv er i, og bry deg litt ekstra om de du har rundt deg. Mobilen kan være vår beste venn, men samtidig vår verste fiende.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Jeg hadde søkt på nye jobber. Men jeg tipper jeg hadde prøvd å trene mer, og kanskje prøvd meg på yoga? Hvis jeg hadde hatt økonomiske muskler til det på tross av å være uten inntekt et helt år, skulle jeg reist mye og opplevd verden.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Hvis jeg skal velge én enkelt sak som har vært i vinden den siste tiden, tror jeg det må bli omskjæring av guttebarn. Jeg var selv en del av flertallet til FrPs landsmøte som stemte for et forbud, men under tvil.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?
– Forståsegpåere som ikke godtar andre meninger enn deres egen. Jeg skal ikke si at dette er en gjeng som til stadighet drikker konjakk og spiser kanapeer sammen på et hemmelig sted, men jeg er opptatt av at ytringsfriheten er hellig. Vi må respektere hverandres ulikheter, og derav også våre ulike meninger uten at man blir kalt dum for å mene det man mener.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?
– Ha troen på deg selv, og at alt er mulig. Man må tørre å feile, og å reise seg opp igjen. Alle mennesker har meninger, og det er viktig å ytre dem. Jeg vet ikke hva unge mennesker burde droppe, men jeg tror et like viktig råd er å ikke stresse for mye med livssituasjonen. Det er lov å ta seg god tid til både studier og ungdomslivet.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?
– “Ingen eier ditt liv.”