– Norge har ennå de kvalitetene som skal til for å lykkes sammen, ikke hver for oss, sier statsministerkandidat Jonas Gahr Støre.
Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– Jeg tror det var foreldrene mine og to engasjerte søstre som vekket interessen for politiske spørsmål. Det var diskusjoner og engasjement rundt alle bord. Den første saken som engasjerte meg, var kampen for å få gangbru over Ringveien ved skolen. Vi måtte krysse en trafikkert vei uten lys, og det var farlig. Brua kom noen år etter at jeg sluttet på ungdomsskolen. Internasjonalt husker jeg at jeg ble engasjert av fredsprisen til Andrei Sakharov i 1975. Da var jeg 15 år. Den vekket mitt engasjement for menneskerettigheter og mot totalitære stater.
Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Jeg beundrer ikke politikere, men respekterer mange. Og jeg lytter. La meg nevne to. Til høyre: Kåre Willoch, som har beholdt den klare tanken, blant annet om internasjonale spørsmål. Willoch er verdt å lytte til og morsom å diskutere med. Til venstre: Bård Vegar Solhjell. Vi er enige om mye, men ikke alt, og det er alltid nyttig å snakke med ham fordi han tenker og er åpen.
Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– Jeg lar meg egentlig ikke irritere, og godtar at andre er opptatt av andre spørsmål enn meg. Hvis jeg skulle ønske meg noe, måtte det være at vi løfter blikket og ser for oss Norge noen år frem i tid, og hva det krever av oss å bevare det gode – små forskjeller, høy tillit, mange i arbeid – og reformere det som ikke er bra, som at unge faller utenfor jobb og at vi mangler fagfolk til å gjøre morgendagens jobber. Norge har ennå de kvalitetene som skal til for å lykkes sammen, ikke hver for oss.
Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– Det er mange, men la meg velge én som fortsatt er høyaktuell: Ill Fares the Land av den britiske forfatteren Tony Judt. Den er noe av det beste som er skrevet om sosialdemokratiets mangler og muligheter, og behov for kursendring for å ta vare på rettferdighet.
Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– La meg holde meg i det korte perspektivet: Hva skal til for å gjenreise respekten for håndverket i internetts tid? Det blir en stor utfordring. Både unge mennesker og vi litt eldre mister noe vesentlig dersom vi mister kunnskap og respekt for håndverk. Boka er for øvrig nesten skrevet allerede – les min rådgiver Jonas Bals’ bok Hvem skal bygge landet. En viktig påminnelse! Ellers gleder jeg meg over at det aldri vi bli slutt på gode romaner.
Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?
– Setter en knapp på min nestleder Trond Giske. Kunnskapsrik, smart og passe frekk når det trengs.
Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?
– Jeg ville prioritert ned skattekuttene til Erna og Siv, og brukt pengene på to poster: en storstilt satsing på havnæringene, og et solid bidrag til et spleiselag for at folk kan videreutvikle kompetansen sin underveis i arbeidslivet.
Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– Som politiker er jeg glad i mange medier, jeg liker de fleste av dem. Jeg må selvsagt være oppdatert på de norske mediene. Men en god vane jeg gjerne vil beholde, er en rolig stund med New York Times sent om kvelden.
Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
– Har akkurat sett ferdig “House of Cards”, så jeg velger den. Ikke akkurat direkte sammenlignbart med norsk politikk, men det er driv og trykk i den serien som alle politikere kan kjenne igjen. Og så er det jo skuespill av høyeste klasse!
Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– Litt ulike grep, om ikke triks: trene og være i naturen, og være sammen med barnebarn som har helt andre dagsordener å være opptatt av.
Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Lært meg et nytt fag, gjerne et praktisk et.
Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Om Gud finnes.
Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?
– Jeg er ikke så sikker på opprøret som politisk metode. I et demokrati bør vi komme langt gjennom lover og regler. Men et voksende problem er ledelsen i globale selskaper som rigger virksomheten sin for å unndra skatt i statene der de driver. De graver en grav for våre velferdssamfunn, og må stoppes.
Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?
– De bør tenke selv. Lære seg et fag, og kunne det godt. Tenke at karakteren er viktigere enn karakterene, altså: Stå for det du tror på, finn mennesker som deler ditt engasjement, og jobb sammen for å påvirke og forandre gjennom politikk, media eller frivillig innsats. Mulighetene er mange.
Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn der. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven?
– «Hver og en av oss har ansvar for å sikre at alle kan utvikle seg til å bli frie mennesker.» I et tillegg skal det stå: «Alle har rett til å reise tilbake til Tellus om de ikke trives her.»
Kommentarer