FOTO: / ILLU: Jonas Alexander Larsen

– Det er viktig å avsløre Røe Isaksens nytale

– Jo tettere jeg har kommet på virkeligheten, desto lenger til venstre har jeg gått, sier RU-leder Linn-Elise Øhn Mehlen.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– Jeg vokste opp på Holmenkollen i en familie hvor alle stemte Høyre, og som 15-åring virket det som det naturlige valget også for meg. Men idet jeg begynte å bevege meg utenfor vestkanbobla, så jeg sosial ulikhet og urettferdighet, og ble engasjert i AUF. Den dagen Arbeiderpartiet stemte for EUs tjenestedirektiv, meldte jeg meg ut av AUF igjen og inn i Rød Ungdom. Jeg skjønte ikke hvordan de kunne stemme for noe fagbevegelsen var motstandere av, og som kom til å gi dårligere arbeidsvilkår. Jo tettere jeg kom på virkeligheten, desto lenger til venstre gikk jeg. Det er viktig at folk ikke tar politiske valg på bakgrunn av vaner eller aner, men gjør seg opp en egen politisk mening. Stem på noe annet enn de gamle partiene, stadig flere gjør det!

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Jeg beundrer ikke politikere, men Torbjørn Røe Isaksen er interessant og dyktig. Han er morsom på Instragram, og flink til å kle Høyre i nye drakter. Som Unge Høyre-leder gikk han med buttons og hettejakke som en annen raddis, og i nyere tid har han jobbet for å framstille Høyre som “Arbeidspartiet”. Det er imidlertid viktig å avkle slik nytale. Skinnet bedrar.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– At det er få som tør å mene noe klart og nytt. Langt mer politisk nytenking skjer på sosiale medier enn i partiene. Der har vi en jobb å gjøre.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– “Red or Dead” av David Peace, som handler om den historiske Liverpool-treneren og sosialisten Bill Shankly. Det er en utrolig bra bok om fotball, lidenskap, og hvorfor det på et fotballag ikke handler om enkeltspillerne, men om hele fotballaget. Litt som Rødts slagord: Fordi fellesskap fungerer.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– Boka om hvordan Rødt kom over sperregrensa ved valget i 2017.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?
– Thorbjørn Berntsen. Jeg liker er at han snakker rett fra levra og legger mer vekt på politikken enn innpakninga. Jeg syns ofte det blir litt for litt lite innhold fra en del politikere nå om dagen.

nyhetsbrevet

 

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp? Og hvilken ville du prioritert ned?
– Jeg ville økt NAVs generelle driftsutgifter. Når NAV-kontorer over hele landet stenger dørene og folk ikke lenger kan møte de ansatte ansikt til ansikt, er noe alvorlig galt. Vi har en høy arbeidsledighet, samtidig som de økonomiske forskjellene øker. Da er det viktig at det satses på å få folk ut i arbeid. Og så ville jeg kutta i stortingslønna.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– Klassekampen og Snapchat.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
– “Veronica Mars”, en over gjennomsnittet underholdende high school-serie som blander kritikk av økonomisk ulikhet med detektivarbeid og en kul og sassy kvinnelig hovedkarakter.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– Nå i sommer må det være å dra på festival. Jeg har veldig lyst til å se Brad Paisley på Seljord Countryfestival.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Da hadde jeg nok brukt tid på å søke jobb, og finne ut av hvordan jeg skulle få hverdagen til å gå opp økonomisk. I tillegg skulle jeg gjerne tatt lappen, men det hadde vært vanskelig uten inntekt.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Ulv, fordi det er en reell og komplisert interessekonflikt. På den ene siden har vi ønsket om og viktigheten av biologisk mangfold, på den andre siden bøndene, matproduksjon og selvberging. Derfor ønsker jeg meg et bredt politisk forlik hvor de ulike interessegruppene blir lyttet til og ingen overkjørt, framfor de høylytte og uforsonlige kranglene vi av gode grunner opplever i dag.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?
– Det finnes både politiske, kulturelle og økonomiske eliter, og er helt sikkert gode grunner til å gjøre litt opprør mot både den ene og den andre fra tid til annen. Men den viktigste eliten å være oppmerksom på, er den økonomiske eliten. Den forvalter enorme ressurser, har makt over andre mennesker og tar viktige avgjørelser som påvirker samfunnet, uten å være demokratisk valgt. Jeg er tilhenger av opprør med demokratisk og folkelig forankring som utvider folkestyret.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?
– De bør klistre opp en advarselsplakat over retusjert reklame, delta på en elevstreik eller melde seg inn i en fagforening.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn der. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?
– At “marsboernes frigjøring må være deres eget verk”, og at “på den røde planeten Mars er en sosialisme uten demokrati overhodet ingen sosialisme”.

 

nyhetsbrevet