Erin Schrode
FOTO: Erin for U.S. Congress

Bernie Sanders arvtager

25 år gamle Erin Schrode kan bli den yngste folkevalgte i Den amerikanske kongressen noensinne.

Hun spurte en eldre, manlig venn om sjansene for å vinne valg til Representanenes hus, lovforsamlingen i USA. Vedkommende ba Erin Schrode om å vente tyve år. Den nedlatende holdningen var det siste dyttet i ryggen hun trengte, og motiverte Schrode til å stille som kandidat.

Nå kan den unge entreprenøren bli ansiktet til en ung generasjon som er lei av det politiske establissementet i USA. Kanskje til og med den neste Bernie Sanders.

En video som omtaler Schrodes kampanje er snart blitt sett fem millioner ganger, og den unge kandidaten er blitt dekket av amerikanske medier som MIC, Huffington Post, Upworthy. Allerede i 2011 trakk Det hvite hus frem Schrode som en ung entreprenør man burde følge med på.

Norgesvenn

Schrode har flere ganger vært i Norge og sier at hun er inspirert av det norske samfunnet. I 2013 holdt hun innlegg om klimabevisst forbruk på konferansen Partnership for Change. Samme året deltok hun på Kronsprinsparets mye omtalte bursdagsfestival, etter å ha blitt kjent med de kongelige gjennom konferansen.

– Jeg er veldig inspirert av det åpne og inklusive samfunnet i Norge. Det er ikke tilfeldig at landet ligger i toppen av bortimot alle målinger på livskvalitet som finnes – ikke bare når det gjelder økonomi, men også velferd og lykke, sa Schrode i en kommentar til meg nylig.

Selv har hun kanskje også inspirert andre. I vinter var Schrode nemlig en av de mange som pakket sekken og dro til Hellas for å hjelpe båtflyktninger som kom i land fra Tyrkia, på flukt fra den syriske krigen.

Erin w voters 3
Schrode har jobbet med informasjonsarbeid mot unge i en årrekke. Som 25-åring kan hun selv bli den yngste folkevalgte i Kongressen.

Arvtageren? 

Skulle Schrode bli valgt i november, blir hun den yngste folkevalgte til Kongressen, noensinne. Hun ville trolig ikke likt sammenligningen med Sanders, en 74-år gammel politikerveteran, men Schrode står utvilsomt for en mer progressiv retning for det demokratiske partiet i USA. Som svar på hvem hun støtter i nominasjonskampen, svarer 25-åringen diplomatisk:

– Jeg er et stolt medlem av Det demokratiske partiet, og er en uavhengig tenker.

Amagasin_mandag_hvit 3

Likevel minner utvalget av kampsaker mer om Sanders venstrefløy enn Clinton. I en bloggpost på Huffington Post forklarer Schrode hvorfor hun har stilt som kandidat. I likhet med senatoren fra Vermont trekker hun frem utdanning, helsereform, likestilling og klimavern som sine viktigste kampsaker.

I tillegg snakker hun om å “gjenoppfinne politikk” med hjelp av en grassrotskampanje, som ville gitt gjenklang hos Sanders-supportere.

– Det er på tide at vi leverer på løftene gitt til min generasjon, skriver Schrode.

I en hjemmelaget video forteller Schrode om grunnene til at hun ønsker å bli folkevalgt:

– Landet vårt er for det meste styrt av middelaldrende menn med tung bakgrunn fra politikken. Det er minst en million grunner til at jeg ikke burde stille som kandidat. Men, jeg gjør det likevel, sier Shrode i videoen.

Nå gjenstår det å se om velgerne i California støtter Schrodes usannsynlige ferd mot Kongressen. I Californias nominasjonsvalg 7. juni er det kun de to kandidatene med mest stemmer, uansett parti, som går videre til valget i høst. Derfor er det ekstra tøft å bryte gjennom for en ung kandidat.

Hvis Schrode likevel blir valgt kan Norgesvennen plutselig bli personen som leder an venstresidens unge, misfornøyde velgere som så langt har støttet Sanders så entusiastisk i valgkampen.

AMagasin_mandag 2