Partiene på høyresida i Oslo viser hva vi kan ha i vente om de får styre landet.
Er det Jonas Gahr Støre og regjeringens feil at Oslo kommune sliter økonomisk? Eller det forrige byrådets, de rødgrønne som styrte byen i åtte år? Eller mer eller mindre avmektige folkevalgte i Oslos bydeler, som ikke klarer å prioritere?
Svaret er ja, ja og ja, i alle fall om vi lar det borgerlige byrådet i Oslo føre ordet. Når det nå kuttes i kultur, velferd og frivillighet, skyldes det en historisk skattesvikt – og alle aktørene nevnt over. Sammen jobber disse eksterne kreftene mot byrådet, heter det derfra. Nå må de blå være de voksne i rommet og ta ansvar for å rydde opp i det økonomiske uføret som er påført dem av alle andre, er historien byrådet forteller.
Det er mulig å forstå at Høyre og Venstre, som styrer Oslo sammen, trenger noen å skylde på.
Det kunne jo være fristende å hevde at det er friskt å snakke om skattesvikt samtidig som man kutter i eiendomsskatten. Det mangler aldri penger til skattekutt på høyre side, tydeligvis. Men det poenget kan vi la ligge – til litt lenger ned i teksten.
Vi kan også la ligge at ingen av de borgerlige partiene nasjonalt har foreslått mer penger enn regjeringen bidrar med til Oslo i sine alternative statsbudsjetter. For det er mulig å forstå at Høyre og Venstre, som styrer Oslo sammen, trenger noen å skylde på.
Det som har skjedd i Oslo i høst, er nemlig et absurd skue. Og det gir noen ubehagelige frampek til hva vi kan ha i vente om Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet får velgernes tillit til å styre landet etter valget neste høst.
Venstre og Høyre har ikke flertall i Oslo alene, men lener seg på Fremskrittspartiet. Det burde garantere for en viss styringsdyktighet. Her kunne de blå bruke Oslo som et utstillingsvindu.
I stedet for å stille seg sammen med sine borgerlige venner og sørge for at budsjettet kunne bankes gjennom, har Frp bidratt til et salig kaos i hovedstaden.
Det har vel gått sånn passe. Høyre og Venstre har foreslått kutt i bevilgningene til bydelene på rundt 1 milliard kroner, og foreslått kutt som vil vingestekke Oslo Nye Teater. Og en rekke andre, tunge kutt – for det er de jo tvunget til, hevder byrådspartiene. I tillegg senker de altså eiendomsskatten, for noen valgløfter er helligere enn andre.
Mye her er helt i tråd med Fremskrittspartiets ønsker. Støtten fra Fremskrittspartiet har likevel uteblitt. I stedet for å stille seg sammen med sine borgerlige venner og sørge for at budsjettet kunne bankes gjennom, har Frp bidratt til et salig kaos i hovedstaden.
Datoen 11. desember har vært markert med rød sirkel i kalenderen lenge. Nå skulle de borgerlige banke gjennom sitt budsjett i Oslo. Da dagen endelig opprant, var usikkerheten fortsatt stor. Fremskrittspartiet hadde avvist byrådets siste budsjettforslag. Og minst like viktig – og forvirrende: Partiet vurderte å støtte opposisjonens mistillitsforslag mot Høyres Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring.
Andre leser også: Derfor er Ap ikkje i krise.
Opposisjonen mistet tilliten til North fordi de mener hennes behandling av Oslo Nye Teater, som må kutte mange millioner og legge ned tilbud, ikke har vært i henhold til lover og regler. Fremskrittspartiet støtter kuttene fullt og helt og vil helst gå enda hardere til verks, men vurderte likevel å stille seg bak mistillitsforslaget. Og da på bakgrunn av en helt annen sak.
North er nemlig også ansvarlig byråd for karbonfangst og lagring-anlegget på Klemetsrud. Her har prislappen gått i været, men det er bred enighet i bystyret om at det er verdt prisen. Oslo har klimaforpliktelser byen må oppfylle.
Frp har tre representanter i bystyret. Som eneste parti er de motstander av Klemetsrud-prosjektet. De har prøvd å bruke sin posisjon som støtte- og vippeparti til å velte hele opplegget.
Her skal det markeres Frp-politikk, om det så koster en Høyre-byråd og gir fullt kaos i hovedstadspolitikken.
Fremskrittspartiet har nemlig plutselig blitt et veldig stort parti i Norge, ifølge meningsmålingene. Det er landets største på tampen av 2024. Det gir selvtillit til å kjøre på med retorikk og politikk mot «klimasløsingen».
Partileder Sylvi Listhaug brukte den nye posisjonen på toppen av kongeriket til å spille ut Fremskrittspartiets motstand mot Klemetsrud-prosjektet i forrige uke. Det er ikke aktuelt å gå med på å bruke så mye penger på å fange karbon, slo hun fast. Det var en klar marsjordre til Oslo Frp: Klemetsrud skulle brukes som brekkstang. Her skal det markeres Frp-politikk, om det så koster en Høyre-byråd og gir fullt kaos i hovedstadspolitikken.
Spenningen varte helt fram til den store dagen, men Fremskrittspartiet valgte til slutt å ikke gå for mistillit mot byråd North. Men bare på én betingelse: At det blir gjennomført en lovlighetskontroll av prosjektet på Klemetsrud. North blir sittende – i alle fall en liten stund til.
Andre leser også: Ytre høyre er på offensiven, og kjører samordnede kampanjer og vinner terreng.
Med den saken ute av verden, kunne partiene gå løs på budsjettet. Heller ikke det uten borgerlige finter, for plutselig, etter måneders forsøk på å finne flertall for budsjettet, hadde byrådspartiene lagt fram et nytt forslag for Fremskrittspartiet. Pillen var sukra med mer penger til eldre, litt mildere kutt til noen bydeler, litt mer til vei og idrett for barn og unge, blant annet.
Om Oslo er et utstillingsvindu for borgerlig politikk, er det ikke helt sikkert at velgerne får veldig lyst til å kjøpe det de tilbys.
Og selvsagt: Med ytterligere kutt i eiendomsskatten. Så voldsom er skattesvikten i Oslo kommune, altså, at det finnes plass til å kutte 40 millioner ekstra av skatteinngangen helt på tampen.
Kaoset fortsatte utover dagen. Først rundt klokka 19.30 kom bystyret endelig i mål da Høyres og Venstres nysminka budsjett – etter mye om og men – fikk støtte fra Fremskrittspartiet. Med enda større eiendomsskattekutt, og mange millioner ekstra på utgiftssida.
Dette altså fra en kommunekasse som var så tom at det ikke fantes en krone å gå på, ifølge byrådspartienes retorikk i hele høst. Hva gjør man ikke for å få Frp tilbake i den borgerlige folden.
Om Oslo er et utstillingsvindu for borgerlig politikk, er det ikke helt sikkert at velgerne får veldig lyst til å kjøpe det de tilbys.
Teksten ble først publisert i Dagsavisen.
Kommentarer